Tarifele ApaVital, mult prea mari pentru consumatori

0
540

Tarifele practicate de ApaVital au devenit motiv de dezbatere in plenul Consiliului Judetean Iasi. Beneficiarii sunt nemultumiti de faptul ca exista mai multe firme care s-ar ocupa de bransamentele si interventiile la canalizare din judet, iar fiecare are cate un tarif diferit.

Tarifele ApaVital sunt diferite in localitatile de pe raza judetului Iasi, iar acest lucru ii nemultumeste pe unii utilizatori.

Costică Pîntea, consilier judetean PSD

„Mi se pare o anomalie si nu o controleaza nimeni. Mai nou ApaVital a externalizat lucrari de bransarea cu apa, de retele si mai nou si canale. Interventii peste tot. Au lasat oamenii la mana celor care aplica ce pret doresc. Vrei o extindere de retea pai te duci la firma cutarica si ti-o face si el iti ia pretul care vrea el. Nu are niciun fel de limita, niciun fel de nimic. Nici asta nu mi se pare clar. ApaVital ar trebui sa stabileasca niste preturi maximale sau cum se proceda cu curentul.”

Pe de alta parte, reprezentantii ApaVital sustin ca tarifele au fost stabilite prin Consiliul de Administratie.

Ion Mihăilescu, Director Operational ApaVital Iași

Toate lucrarile de bransare si de racordare si canalizare am decis prin Consiliul de Administratie sa permitem astfel de lucrari. Vreau sa va spun ca toate lucrarile care au vrut si au depus si au primit aprobare, in jur de 40 de firme. Orice cetatean poate sa apeleze la oricare din firme si sa obtina pretul cel mai bun. In cele mai multe situatii pretul este mai mare pentru ca daca vreau un bransament la Dagata este mai ieftin sa faca o firma din zona respectiva decat sa mearga ApaVital sa mearga la Dagata sau Mironeasa.”

Probleme ar exista si in ceea ce priveste furnizarea cu apa potabila.

Mircea Manolache, consilier judetean PSD

„Oamenii chiar sunt nemultumiti fiindca politica RAJAC este aceea de a face bani. Bani numai pentru ei, in schimb ca orice serviciu public ar trebui sa vina cu solutii. Solutia venita de la domnul director trebuia sa vina de foarte multa vreme. E normal ca atunci cand exista o intrerupere de apa sa plateasca si ei pentru ca fiindca fiecare agent are un program si nu e normal cand gafeaza sau nu exista apa pe conducta sa plateasca?

Incepand cu acest an, tarifele la apa de canalizare au crescut cu 2,33 lei/mc.

Cristian Stanciu, Lider Grup PSD in CJ Iasi:

„La persoanele fizice cred ca cel mai mare deranj este pretul iar la cele juridice unul dintre cele mai mari nemultumiri sunt preturile la apa meteorica, care foloseste infrastructura de canalizare si care dubleaza facturile. Aceste masuri pe care le-am exemplificat si altele. Ar trebui sa le privim un pic cu mai multa atentie pentru ca ApaVital nu are un limitator de piata. Nu exista un alt operator, o concurenta care sa poata determina un reglaj al pretului sau al calitatii serviciilor.”

Reprezentantii Consiliului Judetean motiveaza aceste schimbari tarifare sunt pe fondul investitiilor facute in ultimii ani prin proiecte europene.

Marius Dangă, vicepresedinte CJ Iași

„In ceea ce priveste planul tarifar stim foarte bine ca acesta a fost stabilit cu Jaspers in fundamentarea acestor implementari. 500 de milioane de euro nu ne da nimeni ca asa suntem noi draguti. Ei au pus in vedere si toate tarifele. Se actualizeaza si se verifica strict pe baza formulei stabilite cu finantatorul de a ne asigura de sustenabilitatea proiectului.”

ApaVital sustine ca modificările de prețuri au avizul Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, şi au fost incluse în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments