Sute de clădiri din Iasi, în pericol să cadă la primul cutremur mare! Primarul propune schimbarea legii: dacă un investitor imobiliar consolidează un bloc afectat de seism, să i se permită să construiască și alte locuințe prin aprobarea unui plan urbanistic zonal

0
831

Edilul Mihai Chirica a anunțat că vor fi reluate controalele, în vederea eliberării tuturor căilor de acces din blocuri, însă vine și cu propuneri pentru ca legislația ”să devină atractivă și pentru mediul privat în ceea ce privește consolidarea unor clădiri”.

”Noi am trimis și către toate asociațiile de proprietari o scrisoare de-a lungul anului trecut de aproape 2.200 de înștiințări asupra obligațiilor pe care le au fiecare administrator și proprietari în ceea ce privește siguranța clădirii în care stă și una care a devenit destul de urgentă și imperativă, care se va lăsa cu amenzi, cu deschiderea căilor de evacuare pe care azi le deschidem sub presiunea poliției locale, peste 3 zile le găsim din nou închise, care devin foarte ușor magazin pentru diverse obiecte. Acolo vom fi mai intransigenți și o să aplicăm amenzi până la retragerea avizului pentru administrator și președintele de asociație, dacă vedem că în continuare, repet același comportament”, susține primarul Mihai Chirica.

Situaţia ISU Iasi, aprobată anual la nivel judeţean, cuprinde mai multe liste de blocuri cu risc seismic. În primul rând, sunt evidenţiate cele trei clase de risc seimic: grad ridicat de prăbuşire (I, „bulinele roşii”), probabilitate redusă de prăbuşire dar poate fi afectată structura (II) şi degradări structurale fără a fi afectată semnificativ rezistenţa (III). Potrivit specialitilor clădirile cu risc seismic din județul Iași nu vor rezista la un cutremur similar cu cel produs în Turcia.

Nu mai putin de 63 de cladiri de pe raza municipiului Iasi au fost expertizate si clasate ca avand un risc ridicat de prabusire, 69 cu clasa a II-a de risc si 67 de blocuri cu grad III de risc. Blocurile care au cel mai mare grad de risc seismic sunt amplasate pe strazi din cartierele: Tatarasi, Podu Ros, Tudor Vladimirescu, Nicolina, Piata Unirii si Tutora.

Institutii cu grad ridicat de risc seismic

Tot in raportul ISU Iasi regasim si o lista clădirilor aparţinând instituţiilor esenţiale şi de utilitate publică din judeţul Iaşi vulnerabile la seism, printer care: Sediul Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean, Primaria Municipiului Iasi, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi – sediul şi staţiile Paşcani şi Târgu Frumos, Căminul de Pensionari – asistenţă socială, mp. Iaşi, str. Codrescu nr.6, Centrul Militar Zonal Iaşi, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Finanţelor Publice Locale Iaşi, Spitalul Municipal Paşcani (Policlinica, Secţia Boli Contagioase), Compartiment Primire Urgenţe Târgu Frumos. Tot pe aceasta lista gasim si traversare aeriană cu conducte de apă a râului Siret, care la fel are un grad ridicat de seism. Obiectivul deserveste 275.000 de persoane.

Vulnerabilitatea clădirilor din judeţul Iaşi

Pe baza expertizelor tehnice facute de reprezentantii ISU au fost identificate 63 de cladiri locuibile cu gradul I de risc seismic. Exista un numar de 367 de cladiri locuibile care nu au fost expertizate dar care prezinta riscul de prabusire. Din toate acestea, 155 ar putea fi distruse in cazul unui cutremur, iar 418 ar putea fi avariate. In momentul de fata, pe baza experizelor facute exista un numar de 30.895 de persoane care locuiesc intr-o cladire cu risc. Tot in cadrul vulnerabilitatilor cladirilor, 14 spitale ar fi afectate de un posibil cutremur si 11 gradinite.

Masuri luate de Primaria Iasi

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern 20/1994, Serviciul Asociaţii Proprietari al Primăriei Municipiului Iași a notificat asociațiile de proprietari din Municipiul Iași care administrează imobile încadrate în clasele I și II de risc seismic să își realizeze / actualizeze expertizele tehnice și energetice și să le comunice municipalității.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și ale Ordinului 2.853/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii menționate, Serviciul Asociații Proprietari a notificat în luna decembrie a anului trecut toate cele 2.000 de asociații de proprietari din Municipiul Iași să realizeze / actualizeze expertizele tehnice ale imobilelor.

Potrivit articolului 3, alineatul (1) din Legea 212/2022:

„Proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare clădiri au următoarele obligații:

  1. a) să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare, în condițiile legii, în vederea identificării din timp a unor degradări care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare;
  2. b) să asigure expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată ca urmare a evaluării vizuale rapide, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție;
  3. c) să asigure transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică și a încadrării clădirii într-o clasă de risc seismic către autoritățile administrației publice locale competente (…)”.

Aceste expertize tehnice sunt necesare în vederea aderării asociațiilor de proprietari la Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, legiferat prin cele două acte normative menționate și implementat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În altă ordine de idei, în urma unor sesizări de la proprietari și a verificărilor în teren a reieșit că există imobile care au prin proiectul de execuție căi secundare de ieșire care sunt anulate / blocate. Pe de altă parte, normativele în vigoare stabilesc care dintre ieșirile din casa scărilor din imobile au destinația de căi de evacuare.

Ca urmare, Serviciul Asociații Proprietari a notificat asociațiile de proprietari să analizeze care este destinația inițială a ieșirilor secundare din imobil și, în cazul în care acestea sunt căi de evacuare, să ia măsuri pentru deblocarea lor în termen de maxim 30 de zile. Aceste verificări vor fi susținute și de Poliția Locală.

În ceea ce privește cele 184 de imobile – case de locuit aflate în administrarea Direcției Fond Locativ, majoritatea acestora au expertize de evaluare a stării tehnice prin care sunt făcute și recomandări de intervenții structurale și nestructurale.

În perioada 2017 – 2022, în urma măsurilor recomandate în aceste expertize tehnice, Direcția Fond Locativ a recazat 194 de persoane în spații sigure.

În cazul a șase imobile aflate în pericol iminent a fost dispusă demolarea; este vorba despre clădirile din str. Mizil nr. 3, str Mizil nr. 5, str. Păcurari nr. 86, str. Mitropolit Veniamin Costachi nr. 16, str. Sf. Andrei nr. 32 și stradela Grădinari nr. 6.

Totodată, Direcția Fond Locativ a solicitat certificate de urbanism și autorizații de desființare pentru alte cinci imobile, aflate în str. Vântu nr. 7, str. Păcurari nr. 108, str. Al. Ipsilanti nr. 35, str. Sf. Andrei nr. 6A și str. Mr. Irimia Popescu nr. 18.

Direcția Fond Locativ continuă expertizarea imobilelor aflate in administrare. În cursul acestui an Direcția va realiza documentația pentru execuția lucrărilor de consolidare a căminelor de locuințe sociale din str. Decebal nr. 1 și str. Bularga nr. 14A, precum și a caselor din str. Albă nr. 4 si str. Cuza Vodă nr. 43.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments