Compania din România care în 2022 a raportat un profit de peste 1.000 de ori mai mare

0
29

Scumpirea energiei ne-a afectat pe toţi, mai puţin pe cei din industrie. Transelectrica a obţinut anul trecut un profit de peste 1.000 de ori mai mare. 500 de milioane de lei a raportat compania de stat.Scumpirea energiei electrice a făcut ca profitul net al companiei să crească de 1.175 de ori de la un an la altul. Asta deşi consumul de energie electrică a înregistrat scăderi anul trecut. Pe zona principală a activităţilor de bază, cele de transport energie electrică, s-a înregistrat o crestere cu 77% a veniturilor in 2022 comparativ cu 2021. Asta in contextul in care a existat un deficit de energie electrică în toată Uniunea Europeană.  Transelectrica are si un program complex de investiţii pentru următorii 10 ani, care urmăreşte creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile în sistem, dar şi creşterea capacităţii de interconexiune. Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare. De altfel, profiturile tuturor companiilor din domeniul energetic au crescut anul trecut.
Transelectrica a obţinut în 2022 un profit net de 529 milioane leiCompania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în 2022 un profit net de 529,16 milioane lei, în creştere semnificativă raportat la cel din anul anterior, de 0,45 milioane lei, conform datelor financiare preliminare, neauditate, transmise, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
„Rezultatul net preliminar la sfârşitul anului 2022 a înregistrat o apreciere comparativ cu anul precedent atât pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană, fapt ce a condus la înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacităţii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT (consum propriu tehnologic – n. r.)”, se menţionează în raport.Veniturile totale operaţionale realizate în 2022 au înregistrat o creştere cu 67% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 6,286 miliarde, faţă de 3,756 miliarde lei în 2021. Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) s-au majorat cu 51%, ajungând la 5,662 miliarde lei, comparativ cu 3,745 miliarde lei în 2021. Pe zona principală a activităţilor de bază s-a înregistrat o apreciere cu 77% a veniturilor (care a depăşit creşterea de 29% a cheltuielilor operaţionale inclusiv amortizarea) comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacităţii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană.
Începând cu data de 30 septembrie 2022, compania aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Compania a înregistrat venituri din capitalizarea CPT în sumă de 339 milioane lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferenţă dintre costul net cu achiziţia CPT şi costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 827 milioane lei în 2022, cu 300 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+57%).

Pe zona activităţilor cu profit zero, s-a înregistrat o creştere semnificativă pe parcursul anului 2022 a veniturilor şi a costurilor pe piaţa de echilibrare, de aproape două ori mai mare faţă de anul 2021. Potrivit reglementărilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfăşurarea acestei activităţi, vor fi compensate prin corecţie tarifară ex-post (corecţie negativă) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

Anul trecut, consumul de energie electrică la nivelul Sistemului Energetic Naţional a înregistrat scăderi în toate cele douăsprezece luni calendaristice. Influenţă a avut pe de o parte creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice. Gradul de realizare a programului de investiţii la 31 decembrie 2022 era de 97,5%. Planul de investiţii al companiei pentru următorii 10 ani include un program complex de investiţii, care urmăreşte consolidarea securităţii energetice, digitalizarea şi implementarea conceptului SMART GRID, ceea ce va genera, pe de o parte, creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile în sistem şi pe de altă parte creşterea capacităţii de interconexiune.

CNTEE Transelectrica SA este recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca o companie puternică, cu rol strategic pe piaţa de energie electrică din România şi un participant important pe piaţa regională de electricitate. Transelectrica joacă un rol activ, fiind parte a strategiei de siguranţă naţională prin asigurarea infrastructurii necesare funcţionării şi dezvoltării pieţei de energie electrică din România. În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţă în funcţionarea SEN şi îmbunătăţirea permanentă a performanţei tehnologice şi adecvanţei Reţelei Electrice de Transport (RET), garantând, în acelaşi timp, accesul reglementat la reţeaua electrică de transport, în mod transparent, nediscriminatoriu şi echidistant pentru toţi participanţii la piaţă.

Compania deţine poziţia de monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti în cadrul programului „O piaţă puternică-Dezvoltarea pieţei de capital”. De la data listării la Bursa de Valori Bucureşti, în 29 august 2006, şi până în prezent, compania a suferit modificări în structura acţionariatului, în prezent statul român deţinând 58,69% din acţiuni, în timp ce alţi acţionari au o pondere de 41,31% din capitalul social.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments