Alexia, fetita cu ambele maini amputate in accidentul de la Pascani isi va putea folosi ambele brațe după o intervenție chirurgicală de 20 de ore

0
314

Ceea ce parea imposibil, s-a realizat! Alexia va putea să își folosească mâinile, deși șansele de reușită erau extrem de mici. Dupa o intervenție chirurgicală de 20 de ore, in care zeci de cadre medicale au fost implicate, specialiștii de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” au reușit să ii replanteze fetei ambele membre superioare.

“Din fericire, intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes, s-a reușit replantarea celor două membre, fetița este este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului, va mai avea nevoie de intervenție chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluare funcționalității ambelor membre în proporție de aproximativ 85%. Va avea nevoie de un plan susținut de recuperare și fizioterapie dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această săptămână va rămâne în ATI și pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în ATI pentru tratament sportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului stâng, apoi după alte 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate restante”, a transmis Dr. Sidonia Susanu, coordonator al departamentului de Microchirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” din Iași.

Medicul ieșean a precizat că reușita acestei intervenții de o complexitate deosebită se datorează faptului că atât echipajul SMURD ajuns la fața locului și care s-a ocupat de transport cât si medicii de la Spitalul Orasenesc Pașcani, au reusit sa efectueze primele manevre medicale care să permita realizarea cu succes a replantării celor două membre.

“Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primiri Urgențe a Spitalului din Pașcani și pe aceasta cale aș vrea să mulțumesc colegilor din Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv al copilului, care ne-a permis nouă o intervenție de lungă durată. Acest lucru este absolut extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face intervenții chirurgicale de o asemenea amploare. De asemenea, un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care se efectuează intervenția chirurgicală și asta se datorează colegilor de la SMURD și în special doamnei doctor Graur, colega noastră, care a supravegheat copilul pe parcursul transportului și bineînțeles colegii din terapie intensivă care au primii care au inițiat terapia suportivă a pacientei. În sala de operație practic au participat 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri. Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi, un singur om nu ar fi putut sa realizeze absolut nimic”, a precizat Dr. Sidonia Susanu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments