Măcelarii pădurilor din Iași! Exploatări ilegale de pădure, tone de otrăvuri ecologice și profit ilicit de pe urma ultimelor păduri ale Iașului

0
733

Resursele naturale ale Iașului au ajuns pe mâna unei grupări fără scrupule care operează pe 3 continente. În fondul forestier al Greengold Est se taie ca în codru. Pădurile din jurul Iașului au ajuns să fie tăiate din stadiu de puiet și livrate, ca masă lemnoasă conformă prelucrării de mobilă pentru IKEA sau alte concerne. Mare parte din aceste transporturi de lemn sănătos apar ca fiind vândut din „accidente”, respectiv copaci declarați ca fiind bolnavi sau doborâți din cauze naturale. În fondul forestier al Greengold Est de la Slobozia,  tăierile nu se fac etapizat, prin marcarea copacilor, ci prin defrișarea de loturi de pădure. Artizanii celor mai mari tăieri de fonduri forestiere din județul Iași sunt protejați de instituțiile statului. Pădurile din zona de sud a județului  au ajuns sa aibă pâlcuri de copaci doar pe lângă bretelele rutiere.  Odată ce intri în pădure, om de rând sau activist de mediu, nu are cum să nu te înfioare ravagiile ecologice lăsate în urma de Ocolul Silvic Greengold Est și hoardele de infractori din aceste zone.

O firmă din Suceava exploatează fondul forestier din jurul Iașului în cel mod barbar mod și fără control primar din partea instituțiilor statului. Păduri și cantoane aparținând statului au intrat în posesia firmei Green Gold Est sau Ocolului Silvic Greengold Est, cum apare mai nou în acte. Peste alte fonduri silvice cumpărate de la stat și de la persoane fizice în diverse zone din județul Iași, administratorii Greengold dețin cele mai extinse suprafețe de teren forestier în sudul județul. Pe raza comunei Voinești deține cantoane și câteva sute de hectare de pădure pe care le exploatează în mod arbitrar, ca de altfel și pe raza comunelor Lungani, Miroslovești sau Ciohorani. Se observă faptul că atenția este îndreptată spre terenurile forestiere care au în jur comunități sărace, una din sursele de venit cunoscute  fiind chiar furtul de lemn  Ce poate fi mai simplu în a găsi țapi ispășitori pentru lipsa unor mari porțiuni de fond silvic!?

Mandat de  exploatare a peste 60.000 hectare de pădure pentru Greengold

Greengold Est, companie administrată de Alexandru Florea, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei și un profit net declarat de 110 mii lei.  Compania, care are ca obiect declarat administrarea silvică a proprietăților forestiere în Romania, a apărut  în zona Iașului în anul 2015. În zona Moldovei, serviciile de administrare sunt oferite prin structura silvică proprie, Ocolul Silvic GreenGold Est. Compania este cunoscută în principal ca fiind unul dintre proprietarii importanți de pădure din România, cu suprafețe forestiere localizate în 14 județe, care gestionează prin exploatare, peste 60.000 de hectare, suprafață care care de adaugă celor 18.000 hectare de pădure, deținute în proprietate de Greengold.

În 2015, Grupul Greendgold,  înființat de un suedez de origine română, Sorin Chiorescu, acesta fiind în prezent președintele companiei, a vândut către Ikea 33.600 de hectare cu suma de 125 mil. euro. RISE Project a anunțat, în luna ianuarie 2015, că universitatea Harvard a cedat, după un scandal imens de corupție, o parte din pădurile deținute în România către grupul suedez Greengold, condus de către parteneri și angajați de la București ai diviziei de investiții a universității americane. Prin această achiziţie, România devine prima ţară în care Ikea Group îşi va administra propriile operaţiuni forestiere. Poziția GreenGold, companie care lucrează cu o bază de investitori instituționali internaționali și investește în Europa de Est, țările scandinave și Africa de est, s-a consolidat și mai mult după ce grupul austriac Holzindustrie Schweighofer  a fost nevoit sa vândă 15.000 hectare de pădure către Greengold, după  ce compania austriacă a fost acuzată că a prelucrat lemn provenit din exploatări ilegale. Practic, a fost schimbat un exploator de lemn cu altul, practicile ilegale rămânând aceleași.

Copaci fără pădure și tone de otrăvuri ecologice

Reporterii 7Est au făcut o incursiune pe zonele de fond forestier de la marginea Iașului, aflate în gestiunea sau proprietatea  Ocolului Silvic Greengold Est, iar ce au găsit acolo ar putea face cu ușurință obiectul mai multor amenzi și dosare  penale. Fâșii de pădure care se întind pe kilometri buni sunt…fără de pădure, mare parte fiind tăiată în masă și declarată în acte la categoria „accidentale”. Cel puțin înspre Slobozia- Domnița, pădurea  nu s-a rărit prin însemnarea copacilor, ci a parcelelor. Loturi întregi de pădure tânără au fost măcelărite, încărcate în dube și camioane cu numere de Suceava sau alte utilaje neomologate și neînmatriculate, și transportate hoțește, noaptea sau la primele ore ale dimineții, potrivit localnicilor din zonă. Cu toate acestea, dat fiind volumul imens de tăieri ilegale nu s-a reușit dejarea zonelor de tăiere de întregul volum de masă lemnoasă nemarcată, care nici nu a mai fost dosită de ochii curioșilor care ar putea intra mai adânc în pădure. Potrivit acelorași localnici, Greendgold nu a detașat personal pentru gestionarea și protejarea fondului forestier din zona pădurilor Lungani-Voinești, angajații companiei făcându-și prezența în zonă doar pentru exploatare prin tăieri. Mai mult, buna administrare  atât de clamată de Greengold Est, mai ales cea cu ajutorul personalului specializat, înarmat și cu ochiul format, se traduce prin tone de gunoaie pe care le aruncă scursurile umane din satele și cătunele din vecinătățile pădurilor și chiar mai departe. Leșuri de animale în putrefacție, tone de gunoaie menajere, extrem de multe PET-uri și alte mii de materiale nereciclabile otrăvesc pădurile din jurul Iașului, într-un nefericit și periculos pachet de tăieri ilegale girate de stat.  Până la închiderea ediției, reprezentanții Greengold Est și cei ai Gărzii Forestiere nu au putut fi contactați.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments