Alimentele prin care vom câștiga energie și sănătate în perioada postului și nu doar

0
88

Postul nu trebuie să fie un procedeu chinuitor, ci gustos și sănătos

Pentru cine nu este obișnuit să postească, s-ar putea să i se pară greu la început și să fie tentat să aleagă mai mult alimentele nesănătoase, aparent mai ușor de obținut.

Teoretic, mai toată lumea știe că mâncatul sănătos păstrează organismul în formă, de aceea în perioada postului alimentele trebuie alese cu grijă. Mai ales că ele ajută și la o creștere mai mare a rezistenței în fața vremii schimbătoare.

Dacă decizia de a ține post în această perioadă a fost luată, trebuie avut grijă de a nu pica în plasa mâncatului nesănătos doar pentru că este mai la îndemână. Nu de alta, dar sănătatea ar trebui să fie pusă cât mai puțin în pericol.

Ca prim sfat, ar trebui evitate rântașurile, prăjelile, produsele de post dulci, căci ele conțin prea multă sare sau/și aditivi. Mai clar: produsele prea dulci, grase sau prea sărate ar fi de evitat în general. De asemenea, făinoasele, pâinea, pastele, covrigii și produsele de patiserie. Vestea bună este că toate alimentele care nu ar trebui consumate, au înlocuitori sănătoși.

Alimentele care pot fi consumate în perioada postului și nu doar, oferă tot necesarul pentru ca trupul să fie energic și sănătos, iar sufletul fericit

Odată cu postul, organismul are ocazia să-și revină și să depună mai puțin efort în digerarea alimentelor. Oleoginoasele sunt cele care ajută în acest sens, cum ar fi: tot felul de semințe, nuci, alune, dar consumate în mici cantități.

Leguminoasele sunt cele care oferă o bogată sursă de proteine și fibre, acestea fiind: năutul, lintea, fasolea uscată, mazărea. În plus, acestea reduc pofta de mâncare și diminuează dorința de dulce sau gustări nesănătoase.

Cu efect benefic sunt și cerealele, quinoa, ovăzul, orezul brun, musli, însă și cartofii la cuptor. Aceste variante având puține calorii și nici nu cresc prea mult glicemia, fiind alimente mai ușor digerabile totodată.

Condimentele pot salva gustul oricărui tip de aliment, așa că nu ar trebui evitate ierburile aromatice, ceapa, usturoiul, ghimbirul – toate bune pentru intensificarea proceselor metabolice, implicit arderea caloriilor.

Un alt ajutor al îmbunătățirii gustului și sănătăți ar fi introducerea coriandrului, feniculului, rozmarinului și altor diverse ierburi aromate în mâncăruri; cu toatele având rolul îmbunătățirii digestiei și combaterii balonării sau durerilor stomacale.
Mâncatul puțin și des, plus hidratarea corespunzătoare, ar putea fi cheia unui stomac fericit și a unui corp sănătos.

Cruditățile, precum legumele și fructele proaspete, oferă fibre necesare contra problemelor digestive. Antioxidanții din cele colorate intens ca: portocaliu, roșu, violet, verde și negru conțin antioxidanți în cantități semnificative și ajută la combaterea îmbătrânirii, stimulând, de asemenea, procesul de ardere a grăsimii.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments