EXPLOZIV! Școala de arte din Iași, paravan pentru afacerile penale ale lui „Mos Craciun”, Vlad Baba

0
1671

Școala Populară de Arte “Titel Popovici” din Iași este în colaps. Vlad Baba, consilierul președintelui CJ Iași, Costel Alexe, pus manager prin delegare, schimbă abuziv statul de funcții și își aduce prietenii de cluburi pe posturi inexistente în organigramă. Școala de arte va fi transformată în școală de vedete de categoria C. Nu există posturi vacante, ci doar posturi nou create cu de la sine putere- secretare, director de marketing, director artistic sau cameraman. Strategia lui Baba este aceeea de a transfera Școala de Televiziune și Film “Just Smile” pe care o administrează, la Școala Populară de Artă și de a folosi logistica școlii în interes personal. În cazul școlii de arte, Baba joacă tare pe care cartea, “dezbină și stăpânește”, dar riscă să își prindă capul în propria capcană. Mai mult, atât Baba cât și Alexe în calitate de ordonator principal de credite, sunt apți de urmărire penală, pentru dublă contabilitate, în condițiile în care contabila angajată de instituție a încheiat contract pentru servicii financiare cu propria firmă.

Un nou troc politic, în urma căruia actorul de duminică Vlad Baba a fost pus manager de Președintele Cj iasi, Costel Alexe, ar putea fi cântecul de lebădă al acestei școli de tradiție. Profesorii trecuți de 50 de ani sunt vizați direct de concedieri. În locul lor, Baba vrea să angajeze secretare, directori de marketing, cameramani, posturi care nu există în statul de funcții al școlii. Epurarea vechilor cadre ale școlii, prin angajări ilegale a început deja. Pițipoance din anturajul monden al lui Baba au fost sau sunt în curs de angajare pe posturi inexistente.

Sunt posturi create artificial de noul director. Școala funcționează cu un statut de funcții, dar el vrea să schimbe majoritatea personalului și să își aducă prietenii. A și declarat că vrea să scape de cei trecuți de 50 de ani. Interesul este să scape de ei și să își aducă apropiații. Sunt copii de bani gata care au prins aripi și trebuie să demonstreze și ei că au un job, o independență, un salariu din care să își poată cumpăra singuri de mâncare, dar problema este că nu au nicio consistență, nu au nimic care să-i recomande. De când a venit, doar asta face- pregătește terenul pentru a-si aduce oamenii lui, iar profesorii de acolo sunt îngoziți la gândul zilei de mâine„, a declarat sub protecția anonimatului, un funcționar din Consiliul Județean Iași, apropiat de fenomenul de la Școala Populară de Arte.

Posturi înființate ilegal

Potrivit noii organigrame și statutului de funcții, aprobate pe 16 decembrie 2020, Școala Populară de Arte are 23 de funcții, dintre care 21 de execuție și 2 de conducere, respectiv manager si contabil șef. Este de acum celebră contabila Diana Geantimir, angajată de pe postul de contabilă a instituției, în timp ce serviciile financiare și contabile au fost externalizate către… firma administrată de Diana Geantimir, pe o perioadă de 7 ani de zile, contra sumei de 20.000 euro pe an. Nicăieri în organigrama care nu poate suporta derogări decât prin votul Consiliului Județean, nu există posturi de secretare, cameraman sau director de marketig. În schimb, există o ticăloșie fără margini! Profesori cu zeci de ani la catedrele școlii sunt categorisiți ca fiind debutanți la gradul sau treapta profesională, fiind un act premeditat prin care odată ce Baba va putea să scape de „fosilele” ce au dat valoare acestei școli, să își poată aduce pe aceste posturi tot felul de fete cu pretenții.

Baba e ca pe moșia lui acolo, iar angajații sunt niște marionete și observatori pasivi la un joc periculos al distrugerii unicei școli de arte din Iași. Acum angajează un cameraman al școlii, chiar dacă în organigramă nu există un astfel de post și doreste sa angajeze o domnisoara cu care prezenta el niște evenimente, ca director de programe artistice, iar pe o alta vrea să o angajeze director de marketing. Școala populară de arte este adresată unei educații artistice, nu comerțului de artă. De când a venit acolo i se tot plânge lui Alexe că școala funcționează într-o clădire insalubră, între cămine muncitorești. Da, acolo și-au mâncat pâine și au făcut artă ani de zile, zeci de cadre și mii de elevi. Dacă e atât de șcmecher și are atâta trecere pe lângă Alexe, de ce nu cere pur și simplu mutarea școlii?”, se întreabă retoric angajatul din Casa Pătrată.

Conflict deschis între artiști și managerul vedetă

Din postura de manager, Vlad Baba este cel mai prost entertainer. La nicio lună de la înscăunarea acestuia pe postul de manager, a reușit sa își atragă o antipatie deplină. Modul său arogant de comunicare, lipsa oricărei competențe manageriale, dar și intențiile sale distructive la adresa școlii au făcut ca acesta sa fie director peste un colectiv care nu îl dorește. Lipsa oricărei laturi umane, un egoism exacerbat cât și lipsa de empatie profesională cu un colectiv de cadre didactice, l-au adus în postura de venetic.

Totul este făcut să iasă el în evidență. Baba ne-a spus încă din prima zi, că el nu a venit ca manger la acestă școală pentru bani, că salariul lui de 5000 de lei pe lună, îi face în privat înt-o săptămână, că el a venit ca „salvator”, dar mai mult distruge școala. A paralizat întreaga activitate. A vrut să compileze Șocoala Populară de Arte cu instituția publică de spectacole Constantin Arvinte” și să iasă un centru cultural pe care să îl conducă el. Face poze cu clădirile și spațiile Liceului Tehnoton fără acord și le prezintă drept cloaca de la marginea Iașului” , se plâng angajații școlii.

Incompatibilitate și conflict de interese?

Contextul politic, de candidat la primărie din partea Partidului Verde, cât și apropierea de Costel Alexe, i-au adus în mâini o jucărie care ii depășește puterea de înțelegere. Venit din lumea divertismentului de mucava la cârma unei școli de artă, Vlad Baba confundă un act cultural, de plămadire a unor generații de creatori, cu o animație facilă.

Faptul că prestează o activitate artistică care ar putea intra în concurență cu obiectul de activitate al Școlii Populare de Arte sau că deja se conturează un interes personal la noului manager, ar putea fi încadrat drept conflict de interese, iar faptul că Vlad Baba conduce o școală fără niciun curs de management, l-ar situa într-o stare de incompatibilitate. Potrivit legii, contractul de management pe care îl derulează Vlad Baba ar trebui să fie acoperit de anumite condiții de studii, de pregătire culturală și managerială, ori Baba nu are absolvite studii de manager.

Sunt foarte bucuros că fac parte dintr-o echipă tânără și energică, care și-a propus să dinamizeze activitățile culturale din județul Iași. Proiectul cultural pe care mi l-am asumat este unul ambițios, care sper să poziționeze din nou Școala Populară de Arte „Titel Popovici” printre principalele instituții de cultură din județul Iași și România”, a declarat Vlad Baba, în urma anunţului privind cooptarea sa în echipa de management a Consiliului Judeţean Iaşi.

Două zile mai târziu, dinamizarea școlii se transfomase în dinamitarea ei.

Directorul cu trei secretare nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

4.5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments