Activitatea de protecție civilă în Iași. Vezi care este numărul total de persoane care pot fi cazate în situații de urgență în județ

0
237

Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit prezentei legi, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Sistemul de alarmare a populației din judeţului Iaşi este format din echipamente și mijloace de înștiințare și alarmare din care: 192 sirene (48 sirene electronice și 144 sirene electrice), 2 centrale de alarmare pentru acționarea sirenelor din municipiul Iași, 1 centrală/soft de alarmare aparținând U.A.T. Costuleni şi 1 centrală de alarmare aparținând SGA Iași (în proiect de investiție).

Acest plan mai are în vedere organizarea şi executarea intervenţiei operative pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă.

Pentru cazarea temporară a populației evacuate, la nivel județean există 705 spații care pot asigura cazarea a 52.374 persoane. Dintre acestea, un număr de 105 dispun de 3.724 paturi sau saltele, iar condiții de preparare a hranei există la un număr de 81 de locații pentru aproximativ 6.790 de persoane. Totodată, fiecare UAT are identificate spații pentru amplasarea taberelor de sinistrați, au transmis reprezentanții ISU Iași.

În anul 2020 prin intermediul aplicației RO-ALERT, au fost transmise 27 mesaje de avertizare astfel: 12 mesaje pe perioada de manifestare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, 1 mesaj pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unui incendiu de amploare și 14 mesaje referitoare la măsuri specifice pe timpul pandemiei de coronavirus (informare privind unele măsuri ce trebuiesc respectate de către cetățeni și despre carantinarea unor localități).

Adăpostirea cetățenilor în caz de calamitate

Situația privind adăposturile de protecție civilă se prezintă astfel: 135 adăposturi de protecție civilă publice care pot adăposti 12393 persoane; 46 adăposturi de protecție civilă private care pot adăposti 6021 persoane; trei puncte de comandă, din care două aparținând Consiliului Județean Iași (1 de bază + 1 rezervă ) și unul aparținând de Primăria Municipiului Iași.

În anul 2020 a fost actualizată baza de date cu instituțiile publice / operatorii economici sursă de risc: 9 operatori economici cu risc chimic şi care nu intră sub incidenţa Legii 59/2016; 1 operator economic sursă de risc care intră sub incidența Legii 59/2016; 77 obiective sursă de risc biologic; 7 operatori economici/instituţii sursă de risc nuclear sau radiologic; 6 operatori economici care transportă deşeuri periculoase – în conformitate cu prevederile H.G.R. 1061/2008, a mai transmis ISU Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments