În bucătărie cu Lăcrămioara Vernică

Suntem obișnuiți să o vedem la cele mai importante ședințe ale județului Iași și și-a dedicat toată viața carierei și administrației publice. Tot timpul a găsit soluțiile cele mai bune pentru dezvoltarea județului, iar acasă secretarul general al județului Iași, Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu a reușit să îi cucerească pe cei dragi cu rețete tradiționale făcute doar cu produse din piață.

0
1362

Deseori, secretarul general al județului renunță la ținuta elegantă de birou pentru șorțul din bucătărie atunci când ajunge acasă. În plus, soțul este cel care îi împărtășește plăcerea de a găti.

„Tot timpul am gătit prăjituri pentru cei dragi. Rețetele cele mai solicitate acasă sunt puiul cu smântână, chiftelele cu sos, ciorbele și tochitura tradițională. Acum am și ajutor în bucătărie. Consider că soțul meu este priceput mai mult decât mine în bucătărie. Pe lângă asta el este fermier și îi place să experimenteze tot felul de rețete cu produse de grădină și de curte. Eu cred că toate rețetele făcute cu produse de casă, de piață, de grădină sunt cele mai bune. Recomand și rețetele din pește. Un sfat pe care îl dau tuturor este acela că trebuie să ne facem rețetele după vârstă și trebuie să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm. Trebuie să alegem mâncărurile mai ușoare”, a explicat Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu, secretarul Consiliului Județean Iași.

În familia Vernică – Dăscălescu, se mănâncă doar bio

Chiar dacă a reușit să se bucure de arta gătitului după ce s-a căsătorit, Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu susține că secretul oricărei rețete stă în produse de grădină și de curte. Secretarul județului se bucură din plin și de realizările de acasă, unde soțul o ajută aproape în orice activitate, în special în bucătărie.

„Acum pot spune că îmi place să gătesc. Îmi plac rețetele tradiționale pe care le-am învățat de la mama, provocările mai puțin, și asta pentru că sunt suspicioasă în a găti mâncărurile pe care nu le cunosc, în special cele împrumutate din alte țări. Prefer să știu că mănânc preparate tradiționale făcute cu produse din piață. Eu am început să mă îndrăgostesc de gătit destul de târziu. Și asta pentru că am stat la internat încă din clasa a-V a la liceul de muzică. La internat aveam obiceiul să mergem o zi pe lună la treabă în bucătărie, unde eram ajutoarele bucătarilor, dar nu ne implicam în mod direct. La facultate a fost aceeași situație, stăteam la internat. Abia după ce m-am căsătorit am învățat să gătesc și asta nu neapărat că am vrut să îl impresionez pe soț, ci am vrut să mă bucur de rezultatul muncii mele. Am vrut să demonstrez că pe lângă faptul că o femeie poate fi intelectuală, soție devotată și iubitoare, poate să și gătească și să mulțumească întreaga familie. Practic prin gătit poți fi iubită de familie și mai mult”, a mai precizat secretarul Consiliului Județean Iași, Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu.

Borș de găină cu tăieței de casă

O rețetă tradițională moldovenească. Secretul este borșul de putină, asta pentru a obține un gust unic al copilăriei. În plus, tăiețeii de casă sunt cei care fac diferența cu oricare ciorbă. Foarte importante sunt și ingredientele, carnea de pasăre trebuie să fie de curte, iar zarzavaturile trebuie cumpărate de la piață de la țărani.

Mod de preparare

Începem cu găina care se curăță bine de tuleie și trebuie un pic pârlită, după care se șterge bine. Apoi se tranșează în bucăți potrivite. Gustul grozav al borșului îl dau ghearele, gâtul și spatele. Oușoarele și ficățelul se lasă deoparte pentru că se pun la urmă în ciorbă. Se spală și se decojesc legumele și se pregătește și verdeața.  Totul se taie mărunt. Acum că am pregătit toate ingredientele, se pun trei litri de apă într-o oală în care se adaugă trei lingurițe de sare și imediat se pun și bucățile de carne. Se lasă să dea un clocot și se spumează. Trebuie să aveți grijă și să nu culegeți și grăsimea de la suprafață. Carnea se testează cu furculița și se fierbe aproximativ două ore, timp în care mai completăm cu apă. Când carnea este fiartă, adăugăm legumele și mai lăsăm aproximativ 30 de minute oala pe foc. Apoi se adaugă sucul de roșii și borșul. Atunci când borșul începe să fiarbă din nou se adaugă oușoarele și ficățelul, după care se pun tăiețeii de casă. După aproximativ cinci minute puteți opri focul, borșul de găină este gata.

 

Ingrediente

  • 1,200 kg carne de găină de țară
  • 3 litri de apă
  • 1 litru borş
  • 1 pastarnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe medii
  • 1 felie de rădăcină de țelină
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei gras galben sau verde
  • 1 roșie mare
  • 250 ml suc de roșii
  • pătrunjel verde
  • leustean verde

Tăiței de casă:

  • 3 gălbenușuri din ouă de țară
  • un praf de sare
  • 50g de făină
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments