Zilele comunei: start pentru campania electorală

În toamna acestui an vor avea loc alegerile prezidenţiale. Anul viitor, vom avea două tururi de alegeri: locale şi parlamentare. Politicienii au început déjà campania electorală. Primul prilej îl reprezintă Ziua Comunei. Autorităţile sunt mai cu dare de mână pentru a porni cu dreptul în alegerile ce urmează. Urmăriţi o analiză a costurilor în cele ce urmează.

0
1309

Ziua Comunei, o ocazie numai bună pentru primarii din județ să își facă imagine în fața alegătorilor din județului Iași. Însă acest lucru îi costă zeci de mii de lei din bugetul local sau alții mizează pe tot felul de sponsorizări. Alții nici nu își mai bat capul și își contractează firme organizatorice pentru întregul eveniment. Iar primarii se întrec în a urca pe scenă cântăreți celebri, vedete, prezentatorii având ca invitați speciali pe șefii județului care doar la zilele comunei ajung în unele localități. O ocazie bună de campanie electorală. Mai ales că anul acesta avem alegeri prezidenţiale în toamnă, în timp ce anul viitor au loc alegeri locale şi parlamentare.

Cele mai multe dintre comunele judeţului îşi sărbătoresc ziua sau hramul în această vară. Unele au continuat, iar altele au reluat o tradiţie întreruptă de mai mulţi ani din diverse motive.

 

Sume fabuloase pentru zilele comunei

De la an la an bugetele primăriilor au crescut atunci când a venit vorba despre zilele comunei. Dacă la început pentru marea sărbătoare a localității se cheltuiau doar 20.000 de lei acum edilii alocă și peste 100.000 de lei. Bani pentru a avea o scenă cu sonorizare bună, artiști renumiți și foc de artificii. Totul spre buna dispoziție a locuitorilor, susțin edilii.

 

120.000  de lei pentru Zilele Comunei Lețcani

Primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu a alocat doar suma de 40.000 din bugetul local pentru a organiza zilele comunei. Cu ajutorul sponsorizărilor a reușit să tripleze suma și astfel pe data de 6 iunie, când comuna Lețcani a sărbătorit 503 ani de atestare documentară a localității, pe scenă au urcat artiști de renume internaționali: Francesco Napoli, Igor Cuciuc, Ana-Maria Ababei, Claudia Martinică, Cosmina Cruceru Grigoraş, Constantin Bahrin, Ansamblul Hora Moldovei, Flori Lețcănene.

“Este vorba despre tradiție în primul rând și trebuie respectată pentru că mulți oameni și-o doresc cu adevărat. De exemplu, am și zilele satelor, componente comunei Lețcani, am la Cogeasca, Bogonos. În acest an nu am făcut zilele satului Cogeasca și oamenii s-au supărat foarte tare. Dacă tot avem tradiție eu zic că trebuie respectată. Anul acesta am alocat 40.000 de lei din bugetul local pentru mai multe acțiuni pe toată durata zilei și asta pentru că noi avem și Ziua Eroilor la care vin mai multe personalități și avem invitați speciali. La această sărbătoare ni se alătură și sponsori. Nu este chiar așa cum se vorbește. O sărbătoare se susține foarte greu din punct de vedere financiar. Noi am alocat doar 40.000 de lei și sărbătoarea ne-a costat de trei ori mai mult. În plus trebuie să ne organizăm din timp cu cel puțin o lună înainte. Se fac invitații de sponsorizare, se fac contracte și în baza lor și cu contribuția bugetului local se aprobă. Noi, în acest an, am avut și un cântăreț străin. Din punctul meu de vedere, sărbătorile comunelor trebuie să continue pentru că așa se mai întâlnesc consătenii între ei, așa mai socializează, mai vorbesc și își mai aduc aminte de tinerețe. E o formă de unitate a comunității. E un lucru bun”, a declarat primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu.

O altă comună care stă bine la organizat evenimente este Tomești. Primarul Ștefan Timofte i-a obișnuit în fiecare an pe oamenii din comunitate cu petreceri de neuitat. Anul acesta în toamnă, pe scena de la Tomești va urca cunoscutul artist Pepe. Iar bugetul alocat pentru marea sărbătoare este pe măsură, primăria comunei Tomești va cheltui aproximativ 70.000 de lei.

“Zilele comunei Tomești sunt pe 8 septembrie și avem un buget de 60.000 – 70.000 de lei. Anul acesta îi aducem pe Pepe, pe Paladi. Este un program, eu am aprobat bugetul și colegii din primărie se ocupă de eveniment”, a declarat primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte. Avantajul de a fi suburbie a municipiului Iaşi şi puterea rezultată din investiţiile şi extinderea continuă a Tomeştiului (14.000 de locuitori) îi oferă posibilitatea primarului să refuse sponsorizările pentru astfel de evenimente. Are şi un motiv bine întemeiat. „Cu sponsorizările nu facem nimic. Dacă cineva îţi acordă o sponsorizare, nu ţi-o dă pe degeaba, o face cu un scop. Primăria Tomeşti îşi poate permite la ora actuală să organizeze din bugetul propriu Zilele Comu­nei“, ne-a declarat primarul Ştefan Ti­mofte.

Pe lângă petreceri de zilele comunei, locuitorii din Tomeşti au parte şi de investiţii pe măsură: străzi asfaltate, şcoli, gradiniţe şi săli de sport, inclusiv utilităţi.

 

Evenimente exclusiv din sponsorizări

În orașul Podu Iloaei sărbătorile se fac exclusiv din sponsorizări. Primarul orașului, Constantin Istarate susține că nu a cheltuit niciodată bani din bugetul local. În plus, sărbătorile au fost organizate în funcție de sponsorizările primite.

“Noi am avut zilele orașului anul acesta. Noi nu am avut buget, am mers numai pe sponsorizări. Nu am avut deloc buget și am ajuns cu sponzorizările undeva la 80.000 de lei. Eu nu am cheltuit niciodată bani de la bugetul local pentru sărbătorile orașului. Singurii bani de la bugetul local îi mai dădeam câteodată la cuplurile care împlineau 50 de ani de la căsătorie sau la cei mici. Însă anul acesta am avut bani suficienți și am dat din sponzorizări și am acoperit toată cheltuiala. Pentru zilele orașului e multă muncă și nu e niciun impact. Anul acesta ne-a prins și ploaia și am fost nevoiți să întrerupem programul. Am reluat programul, au fost foarte mulți oameni. Oamenii se distrează și uită a doua zi. Dacă le faci nu e prea bine, dacă nu le faci e rău tare”, a declarat primarul orașului Podu Iloaei, Constantin Istrate.

 

Nici în gând nu mai visează la zilele comunelor

Poate dacă în trecut, cu mulți ani în urmă aproape orice comună își permitea să își serbeze zilele, acum sunt primari care de mai bine de zece ani nu au reușit să mai organizeze niciun eveniment pentru comunitate. Fie nu au buget, fie nu au condiții pentru organizare.

“Nu facem zilele comunei, noi nici măcar nu avem cămin cultural și nici măcar nu am unde să fac. Am făcut doar în anii 2008 și 2009 … acum aproximativ zece ani, de atunci nu am mai reușit să fac. De atunci nu am mai avut condiții și prefer să nu mai fac. În plus, de zece ani de zile nu am mai prins niciun leu din buget. Dacă faci e rău, dacă nu faci îi rău. Mai bine nu fac”, a declarat primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu.

Cel puțin un sfert din primarii din județ sunt în situația în care nu își permit să organizeze sărbătorile comunității. Mai mult decât atât, aceștia susțin că nici dacă ar avea bani nu ar organiza astfel de evenimente și asta pentru că prioritare sunt proiectele pentru care încearcă, poate și de ani de zile, să obțină finanțări.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments