Apartamente înghesuite în blocuri frumos colorate

Proiecte care arată bine în schițe, prezentări sau chiar clipuri video care îţi fură privirea, dar în realitate lasă de dorit. Asta este oferta unor dezvoltatori imobiliari. În goana după achiziţionarea casei mult dorite, mulţi clienţi nu sunt atenţi la detalii.

0
2731

În timp ce în ziua de astăzi găsim pe piață tot felul de apartamente tentante trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați o locuință. În primul rând ar trebui să verificați  dacă există și o carte de construcție a imobilului unde ar trebuie să existe mai multe verificări ale inspectorilor de la Inspectoratul de Stat în Construcții. De preferat ar fi să mergeți cu specialiști în domeniu atunci când doriți să achiziționați casa mult visată. În timp ce dezvoltatorii încearcă să scoată profit cât mai mare și să construiască blocuri chiar şi pe o bucățică de teren, cumpărătorii se trezesc că locuiesc în apartamente înghesuite, unde în dormitoare abia le încape un pat pe lângă care trebuie să se strecoare.

Intrare direct în living

Spre exemplu, proiectul Evergreen Towers de pe strada Aurel Vlaicu nr. 83 promite camere mari, bucătării închise, geamuri la baie, parcare subterană, spații verzi, parc de joacă şi multe alte facilități. Însă dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu nu a fost atent la unele lucruri. În unele apartamente te trezești intrând direct în living, iar în dormitor trebuie să vă strecurați pe lângă pat. În plus specialiștii susțin că acest proiect are un PUZ greu de imaginat, blocurile având o formă ridicolă fiind așezate dezordonat.

Blocuri în formă bizară și ridicolă

Turnurile de pe Aurel Vlaicu nr. 83 sunt doar clădiri mari, cu o formă bizară, spun arhitecții. Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu nu a ținut cont de confortul clienților, ci pune la dispoziție apartamente repetitive, unde în unele se intră direct în living, holurile fiind foarte înguste, iar lângă dormitor unde trebuie să te odihnești ai lipită bucătăria unde de obicei se gătește.

“Este absurd să ai acces în casă prin living și după să ai hol sau alte camere. Cu siguranță este greșeala arhitectului care nu și-a dat interesul. Logica spune că am mai întâi un hol unde ai un cuier, unde poți să îți lași pantofii, după care merg în altă încăpere. Până acum nu am auzit, am mai văzut prin Germania obiceiul ăsta, însă ei au alt mod de viață. Însă nemții mai practică genul de apartamente cu o bucătărie mică la intrare, însă repet ei au un alt mod de viață și de familie și unde ei nu gătesc. Poate ne îndreptăm și noi în direcția asta în cazul în care câștigăm suficient de mulți bani și să mâncăm în oraș și să nu mai gătim acasă. Logica spune că în living trebuie să se desfășoare o viață de familie, ne uităm la un televizor și nu când vine cineva deschid ușa direct în cameră. Nu e logic”, a explicat arhitectul Ionel Oancea.

“Mastodonții” de pe Aurel Vlaicu

După părerea specialiștilor, proiectele mari trebuie făcute de arhitecți cu experiență. “E o speculă sălbatică ceea ce se întâmplă astăzi pe piața imobiliară. Este o dezordine la nivelul orașului și fiecare încearcă să obțină maximum posibil ca să speculeze terenul cât poate de mult. Și atunci apar tot felul de debandade. Am avut să vedem o debandare incredibilă, de la blocuri mici între blocuri mari sau pe ici – colo mijlocii, nu mai înțelegi nimic. Din punctul ăsta de vedere trăim o perioadă foarte grea. E cea mai neagră perioadă a urbanismului care acum se întâmplă. Și aici nu e vorba numai de Iași, toată țara e în aceeași situație. Eu încerc să îi sfătuiesc pe toți dezvoltatorii care îmi cer sfaturi să respecte regulile de bază. Eu nu fac apartamente care nu respectă legea. Există dată acum o lege la disperare unde există un minimum de suprafețe pe fiecare cameră. Dezvoltatorii nu respectă această lege. S-a ajuns la aberații totale. De exemplu, la apartamente de două camere de 30 de metri pătrați, e ca și cum ne transformăm în șobolani. Din punct de vedere urbanistic aceste proiecte trebuie să se facă controlat de către specialiști și să se respecte PUZ-urile. Și nu putem să îi lăsăm pe dezvoltatori să facă ce vor ei cu bucățica lor de teren”, a precizat arhitectul Ionel Oancea.

Atenție la ce cumpărați!

În timp ce dezvoltatorii construiesc după bunul plac, cumpărătorii trebuie să fie atenți atunci când işi caută o locuință. Pentru a fi siguri că locuiți în siguranță, bine ar fi să mergeți cu un specialist atunci când vizionați un apartament.

“În zilele noastre, atunci când vrei să îți cumperi un apartament într-un bloc nou trebuie să fii foarte atent la mai multe lucruri. Cel mai important, și primul lucru pe care trebuie să îl verifici, trebuie să ceri o carte a construcției pe care toată lumea ar trebui să o aibă. Iar această carte este obligatorie prin lege. Acolo arată proiectul tehnic de execuție pe baza căruia s-a construit acel bloc și acolo trebuie să scrie modul exact în care s-a respectat proiectul. Dacă se respectă proiectul de structură, atunci, în principiu, avem o siguranță că acesta este făcut cum trebuie. În execuție apar acele inconștiențe legate de nevoia de economie, de furt de material ș.a.m.d. Această carte se face cu dirigintele de șantier, cu verificări periodice ale inspectorilor de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Dacă există acea carte și cu toate procesele verbale de recepție atunci din punct de vedere al stabilității lucrurile sunt în regulă. Dacă nu există această carte atunci e un necunoscut și nu știi ce cumperi. O altă variantă este să luați un arhitect cu experiență în momentul în care doriți să cumpărați o locuință pentru a face verificările cu un specialist. Trebuie să aveți în vedere ca apartamentul să fie cu orientare spre Răsărit, măcar o parte din el. Acum când se construiește doar la întâmplare sunt apartamente cu orientare exclusiv spre Nord, ceea ce înseamnă să îl îngropi de viu”, a mai spus arhitectul Ionel Oancea. Dezvoltatorul proiectului Evergreen Towers nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

3 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments