Primăria va reabilita esplanada din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”

Un proiect în acest sens va figura pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de vineri, 28 iunie. Terenul care va fi amenajat are o suprafață totală de 21.822 metri pătrați și cuprinde situl istoric al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, cu o suprafață de 12.078 metri pătrați, și esplanada obiectivului cultural menționat, care are o suprafață de 9.744 metri pătrați.

0
86

Valoarea totală a investiţiei este estimată la suma de 49.867.734,50 lei, inclusiv TVA, din care construcțiile și montajul reprezintă 43.900.901,16 lei, inclusiv TVA. Durata estimativă de execuție a investiției este de 12 luni.

„Vreau să lămuresc de la început lucrurile: nu se va construi parcare subterană! Am luat această decizie din două motive: nu vrem să atragem prezența unui număr sporit de autovehicule în zona centrală și nu vrem să deranjăm vegetația înaltă. Sunt două argumente suficient de solide. Lucrările propuse au în vedere în special modernizarea spațiului din fața Teatrului Național. De-a lungul timpului acolo au fost diverse intervenții. Proiectanții propun și mutarea Cubului de lângă Teatrul Național, eliberarea în întregime a esplanadei și construirea unui amfiteatru unde să se poată organiza reprezentanții artistice. Statuia lui Miron Costin este într-o girație. Conform propunerilor proiectanților, ea va fi integrată în interiorul parcului, care va fi amenajat după detaliile inițiale ale parcului Notre Dame de Sion. Toată vegetația înaltă va fi păstrată, mă refer aici atât la aliniamentele de platani dinspre strada I. C. Brătianu, cât și dinspre hotelul Mitropoliei. Singurele intervenții se vor face asupra vegetației joase, dominată de tuia și buxus. În prezent aceasta se află și într-o situație fitosanitară destul de precară, dar va fi înlocuită de o altă vegetație joasă, așezată pe un gazon care va domina întreaga esplanada Teatrului Național și toate spațiile din jur acesteia. Mobilierul urban este gândit special pentru această esplanadă. Se reconfigurează și poziționarea fântânilor arteziene. Vor fi și lucrări de cercetare arheologică în vederea depistării fundațiilor bisericii Mănăstirii Dancu”, a anunțat primarul Mihai Chirica astăzi, într-o conferință de presă.

Edilul a anunțat că ansamblul este studiat împreună cu viitorul sediu administrativ al Primăriei Municipiului Iași, al cărui proiect este în curs de avizare de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Intenția noastră este ca Palatul Roznovanu să poată fi vizitat de turiști și să păstreze doar activitățile Consiliului Local și ale demnitarilor, iar activitatea administrativă să fie într-un spațiu special amenajat, cu arhive, parcări subterane și spații destinate activității cu publicul, în prezent fiind o deficiență mare la acest capitol”, a mai spus primarul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments