Clădirile istorice devin istorie. Casa Creangă de la Socola se dărâmă

Clădirile istorice se dărâmă rând pe rând. Încercarea de a salva Casa Creangă din curtea Institutului de Psihiatrie Socola din Iași pare să fi eșuat. Încercarea de strangere de fonduri, după modelul răscumpărării operei Cumințenia Pământului a lui Brâncuși, a atras foarte puțini bani. Din fondurile strânse au reuști să facă doar studiul de fezabilitate. Din păcate, clădirea tot în paragină este.

0
649

Istoria Iașului moare încet dar sigur pentru că nu sunt bani suficienți pentru a consolida și conserva cele mai importante clădiri. Una dintre ele este Casa Creangă, situată în curtea Institutului de Psihiatrie Socola din Iași și care de ani buni se află într-o stare avansată de degradare pentru că spitalul nu dispune de un buget necesar pentru a începe lucrările. Încă de acum câțiva ani a fost pusă în discuție reabilitarea clădirii monument însă cu banii strânși din donații s-a reușit doar efectuarea unui studiu de fezabilitate. Întreaga lucrare se ridică la suma de 1,9 milioane de lei.

Campania de strângere de fonduri intitulată „Salvați istoria Iașului – Salvați Casa Creangă”, avea o dublă importanță: pe deoparte salva o clădire monument și pe de altă parte, crea un centru destinat copiilor care au probleme cu dependeța de calculator și jocuri. Conform datelor oferite de către Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, în Casa Creangă a funcționat seminarul în care scriitorul a urmat cursurile pentru a deveni preot. Astfel, conducerea spitalului intenționa să creeze un muzeu, pentru a conserva partea istorică a clădiri.

 

Centru pentru tinerii cu dependențe

Pe de altă parte, se dorește înființarea unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie în „Casa Creangă”. De ce? Pentru că la nivelul regiunii nu există un centru specializat pe adolescenții care se luptă cu dependența de calculator și de jocuri. În fiecare an, mii de copii și adolescenți sunt tratați și consiliați în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantila – Sectia VI acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași.

”Înființarea unui Centru de Cercetare modern în psihiatrie ar permite acestor pacienți o abordare complexă cu oferirea unui plan de suport și consiliere pentru resemnificarea traseului de viață, socializarea directă, reinventarea copilăriei în scopul reînvățării bucuriei contactului cu sine în realitatea prezentă (nu cea virtuală), folosind ancorele mesajului inocenței copilariei din poveștile lui Creangă. Casa Creangă ar putea deveni astfel un punct de reper pentru redarea sensului pentru existență și viață adaptat etapelor de dezvoltare caracteristice – copil sau adolescent”, motiva Șef Lucrări Andreea Szalontay, medic primar -șef Secție VI Acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

 

Au încercat și cu fonduri europene

Chiar dacă există o necesitate în acest domeniu al psihiatriei, spitalul se confruntă cu o situație dificilă: nu dispune de banii necesari pentru a reabilita și consolida clădirea. S-a încercat inclusiv un apel către autoritățile locale sau accesarea unor fonduri europene.

”Dorim să deschidem în această clădire un muzeu, să folosească o parte din spațiu pentru deschiderea unui centru de cercetare pentru specialiștii din cadrul Institutului. Din păcate, din donații am reușit să strângem doar banii necesari pentru un studiu de fezabilitate. Am făcut o solicitare la Ministerul Sănătății, instituție în subordinea căreia suntem și așteptăm alocarea bugetului necesar pentru începerea lucrărilor”, a explicat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.

Fiind vorba de o clădire istorică, cei din cadrul spitalului au încercat să facă solicitări și la Ministerul Culturii pentru a găsi banii necesari. Și aici s-au lovit de uși închise. Ministrul Vlad Alexandrescu a venit în anul 2016 la Casa Creangă pentru a vedea în ce condiții se află clădirea.

”Ministerul Culturii este foarte atent la faptul că obiective de patrimoniu clasate în categoria B așa cum este și acesta se distrug în fiecare zi. În momentul de față sunt multe șantiere începute care nu sunt terminate și din acest motiv, în anul 2016, nu poate fi vorba să începem noi șantiere”, declara pe atunci ministrul Vlad Alexandrescu, făcând apel la mediul privat și la oamenii de bună credință.

Și de atunci, nu s-a mai auzit mai nimic de Casa Creangă, un proiect istoric de anvergură care ar avea și o utilitate pentru cercetarea noilor afecțiuni cu care se confruntă, mai nou, populația. Până atunci, conducerea institutului speră să primească bugetul necesar de la Ministerul Sănătății. Practic, singura instituție care ar mai putea face ceva pentru Casa Creangă.

”Știți cum e vorba aceea că speranța moare ultima!? Așa și noi vrem să credem că vom duce la bun sfârșit proiectul cu Casa Creangă pentru a începe lucrările”, a mai completat dr. Gabriel Oprișanu.

 

Un strop de istorie

Clădirea se află în curtea Institutului de Psihiatrie „Socola”, iar în perioada 1803- 1905 a funcţionat Seminaria „Veniamin Costachi”, unde Ion Creangă a învăţat în perioada 1855-1858 pentru a deveni preot. Conform datelor oferite de către isitorici, clădirea a funcționat până în anul 1885 și aici au învățat nume importante din învățământul românesc.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments