Educație juridică la Școala Carmen Sylva Iași

Orele de educație juridică ținute cu elevii și/sau cu părinții, cadrele didactice, continuă la Iași.

0
436
Maria Paduraru

Solicitările venite din partea școlilor sunt din ce în ce mai multe, Asociația pentru Dialog în Justiție înregistrând (de la începutul semestrului doi – 2019) un număr foarte mare de invitații de a susține ore juridice la clase pe parcursul anului școlar, dar mai ales în perioada Școlii Altfel. Având în vedere acest aspect, rugăm pe specialiștii juridici care doresc să meargă voluntar în școli pentru desfășurarea acestor activități, să ne contacteze.

La Școala Gimnazială „Carmen Sylva” Iași a ajuns avocat și mediator Roxana Baban, la invitația doamnei Director, prof. Simina Grigoruță. Discuțiile juridice cu părinții elevilor înscriși la Școala „Carmen Syliva” au curs natural, subiectul orei fiind „puterea exemplului”: ce metode folosesc părinții pentru a-și determina copiii să înțeleagă importanța regulilor, să accepte și să respecte legile. La finalul orei, pentru a se destinde, participanții au descărcat aplicația juridică Legal CAT (Legal Civic Attitude) și au trecut la „joacă”.

După cum bine știți, jocul civic-juridic Legal CAT („Pisica juridică”, așa cum ne place nouă să îl numim mai pe românește), dezvoltat de Asociația pentru Dialog în Justiție pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani (dar de folos și adulților), poate fi descărcat gratuit din Magazin Play sau de pe site-ul www.legal-cat.ro.

Așadar, ca de fiecare dată, ne-am simțit extraordinar la ora juridică ținută cu părinții, rezonând perfect cu moto-ul școlii: „Scopul educației este să îi pregătească pe tineri să se educe pe ei înșiși pe parcursul vieții lor”.

Vă reamintim, cadrul legal al desfășurării activităților de educație juridică în școli este reprezentat de Protocolul de colaborare privind educația juridică în școli, semnat la 20 iulie 2017 între Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție.


În data de 15 martie 2019, Ministerul Justiţiei a anunțat continuarea activităţilor de educație juridică în școli, în cadrul cărora voluntarii judecători, procurori, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, consilieri juridici şi mediatori cu studii juridice vor fi prezenţi în şcoli pentru prezentarea temelor de educaţie juridică de interes atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, printre care enumerăm: drepturile copilului, familia şi violenţa în familie, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, faptele mele şi consecinţele acestora, răspunderea penală, comunicarea şi spaţiul public virtual, aspecte generale privind cadrul juridic naţional, european şi internaţional, fenomenul bullying, sistemul judiciar din România, dreptul la muncă şi voluntariatul, traficul de fiinţe umane, consumul de droguri, implicarea în procesul judiciar, medierea ca formă alternativă de soluţionare a conflictelor.


În baza Protocolului de colaborare privind educația juridică în școli, s-a format Comitetul de Monitorizare, organ de conducere și control, alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor semnatare, ce are ca și atribuții aprobarea liniilor generale de acțiune în domeniul educației juridice, stabilirea calendarului de activități care urmează a fi derulate în baza Protocolului de către reprezentanții părților, realizarea demersurilor de mediatizare a activităților desfășurate în temeiul Protocolului, evaluarea activităților desfășurate; aprobarea și publicarea unui raport anual privind activitățile desfășurate în baza Protocolului. 


Potrivit art. 5 alin. (4) din Protocol, Comitetul de Monitorizare beneficiază, în vederea îndeplinirii atribuțiilor prevăzute la alin. (3), de sprijinul unor experți anume desemnați din cadrul fiecărei părți la Protocol, fiind constituit, în acest sens, Grupul Interinstituțional de lucru.
În anul 2019 a avut loc o reuniune a Comitetul de Monitorizare în data de 15 februarie iar Grupul interinstituțional a avut o întrunire în data de 20 martie 2019.

 

Maria Păduraru

Asociația pentru Dialog în Justiție

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments