Bianca Bordea, un model pentru elevii din mediul rural

Bianca Bordea este din localitatea Lungani şi în urmă cu câțiva ani a luat o decizie care avea să îi schimbe complet viața. Familia ei are o situație financiară precară şi nu şi-ar fi putut permite niciodată ca fata să vină să studieze în Iași. Însă șansa ei a venit de la Asociația ProRuralis care i-a oferit șansa de a fi printre cei mai buni.

0
346

Bianca Bordea este în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași la profil matematică informativă, intensiv germană și se pregătește intensiv pentru examenul de Bacalaureat. Pe viitor, Bianca vrea să dea la Facultatea de Informatică și speră să aibă o carieră în domeniul IT.

Fără o susținere din partea cuiva, mulți dintre copiii buni care învață la școlile din mediul rural, nu au nicio șansă să termine studiile sau dacă o fac, puțini dintre ei mai dau la facultate.

 

Pe Bianca Bordea am reușit să o cunoaștem prin intermediul celor de la ProRuralis. Ea este un elev model și are numai note bune la învățătură. Povestea ei de viată este destul de tristă.

”Sunt în acest proiect din semestrul al doilea, al clasei a noua și pot spune că ProRuralis a venit ca un ajutor în întâmpinarea mea si a familiei mele. Părinții mei sunt divorțați, mama fiind singura care ne asigură mie, surorii si fratelui meu mai mic toate lucrurile de care avem nevoie. Bursa oferită este un sprijin foarte mare, luând una din grijile mamei, dar care m-a făcut să mă simt mândră și să mă învăluie emoții aparte deoarece am avut acestă șansă, pe care nu oricine o are! Mi-am dat seama de potențialul meu și că sunt capabilă să ajung oriunde îmi doresc prin muncă. Oamenii pe care i- am cunoscut cu această ocazie m-au ambiționat, precum și dorința de a rămâne până la sfârșit”, povestește Bianca.

 

Facultatea, o nouă provocare

Acum, fata se pregătește intens pentru Bacalaureat, unde speră să obțină note cât mai mari pentru a-și asigura un loc la buget la facultate.

”Mă aflu la încheierea unui alt capitol din viața mea, scris la un colegiu de prestigiu: Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, la profil matematică informativă, intensiv germană, unde m-am redescoperit.  Au fost patru ani frumoși, dar foarte grei la început din cauza schimbării așa radicale, cum a fost plecarea din sânul familiei. Nu conștientizasem la acel moment cât de mult a însemnat și că a fost o treaptă în maturizarea și dezvoltarea mea pe toate planurile. Am muncit din greu ca să mă ridic la standardele așteptate și să-mi arat adevărată capacitate, pe care nu am folosit-o suficient până atunci. M-am pliat bine pe cerințele profesorilor mei, deși am întâmpinat și dificultăți. Mereu am încercat să schimb percepția unora despre elevii din mediul rural și că la țară nu se face școală. Astfel, m- am clasat mereu în primii trei”, ne-a povestit eleva.

 

Planuri de viitor în IT

Fiind vorba de un domeniu care se află într-o continuă evoluție şi cu perspective de viitor, Bianca vrea să devină IT-istă.

”Terminând un profil real, îmi doresc să urmez Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași. Îmi plac științele exacte și simt că acolo aș putea găsi ceea ce îmi doresc în momentul de față. Deși vreau să lucrez în mediul IT, pe viitor visez sa fac ceva și pe partea de comunicare și relații interumane, pentru că și aceea e o latură care mă definește și cred că aș  putea ajuta mulți oameni. Nu îmi doresc să părăsesc țara, ci poate pentru a studia să mă mut și să-mi caut un job în Ardeal”, explică tânăra elevă.

 

 Pe lângă învățat, Bianca se implică în diferite activități de voluntariat și de susținere a copiilor care au nevoie de sprijinul nostru.

 

”În timpul liber, îmi place să mă odihnesc și să mă relaxez citind, dar mai ales să petrec timp cu familia și prietenii mei. Urăsc singurătatea și mereu simt nevoia de a fi înconjurată de oameni, ca să mă facă și pe care să-i fac să se simtă minunat. Totodată, îmi place foarte mult să fac voluntariat, astfel că m-am implicat în acțiunile demarate de către Caritas, Salvați Copiii. Mi-am dedicat timpul activităților caritabile, dar și celor extrașcolare, organizate de diferite unități de învățământ. Vara aceasta am fost chiar într-o tabără cu Erasmus, în Italia, timp de o săptămână, unde am trăit cea mai frumoasă experiență”, a completat tânăra.

 

Ce însemnă asigurarea unui cămin şi a unei mese pentru un tânăr care are performanțe școlare? Foarte mult. O șansă fără de care ei nu ar putea să își ducă la îndeplinire visul.

”Statul nu acordă sprijin, cum o fac toate aceste asociații, care oferă oferă speranță și care mereu vin în sprijinul celor defavorizați. Acesta dorește performanță, fără să dea prea multe în schimb. Din cauza lipsurilor, mulți abandonează școala, căutând să-și întrețină familia. Aceștia au nevoie de un sprijin pe care statul e dator să-l ofere, pentru a-și consolida societatea, dar se pare că indiferența și nepăsarea primează, iar aceste nevoi nu sunt luate în serios”, a mărturisit Bianca.

Şi în încheiere, tânăra le-a transmis un mesaj tuturor tinerilor care se regăsesc în povestea ei.  

”Tuturor tinerilor care doresc să facă performanță și provin din mediul rural le urez să nu se descurajeze, să spere, să se întrebe în ei și să aibă puterea să viseze pentru că cineva ca veni pe neașteptate, iar balanța va înclina în favoarea lor”, a conchis eleva.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments