CUM E POSIBIL ASA CEVA? STADION NOU IN ALEXANDRIA-TELEORMAN! IASUL, TIMISOARA, CONSTANTA IGNORATE. Statul face în Teleorman o arenă cu facilităţi de Liga 1, dar cu cel mai mare preţ/loc din ţară, după Arena Naţională

Explicaţia guvernului este una hilară: construcţia din Alexandria "va creşte contribuţia turismului". Capitala Teleormanului nu are echipă de fotbal în primele două ligi.

0
1852

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a anunţat, astăzi, 15 februarie 2019, că a semnat contractul pentru modernizarea complexului sportiv din Alexandria, judeţul Teleorman. Noul stadion al echipei unde acum joacă CSM Alexandria, club din Liga 3, va avea o capacitate de aproximativ 5.500 de locuri şi va costa aproape 50 de milioane de lei. Construcţia se preconizează că va fi încheiată în timp de 18 luni.

Comunicatul oficial emis de CNI: „În săptămâna 11-17 februarie 2019, reprezentanţii CNI au semnat contractul pentru complexul sportiv de la stadionul municipal din Alexandria, judeţul Teleorman. Referitor la complexul sportiv din municipiul Alexandria, acesta va avea o capacitate de aproximativ 5.500 de locuri, iar stadionul va putea găzdui evenimente de fotbal şi atletism de nivel naţional şi european.”


Aşa ar trebui să arate noul stadion din Alexandria


Aşa arată acum stadion din Alexandria

În urmă cu doar câteva luni, a fost inaugurat şi noul stadion din Turnu Măgurele. Pe arena pe care îşi dispută jocurile Turris Oltul Turnu Măgurele încap aproximativ 2.000 de spectatori. Locurile sunt acoperite şi arena beneficiază şi de instalaţie de nocturnă. Întregul complex a costat trei milioane de euro. Echipa Turris Oltul este controlată de Valentin Dragnea, fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

 

Arenă de 5.500 de locuri la un preţ de aproape 50 de milioane de lei: ”Alexăndrenii chiar merită să aibă un asemenea complex sportiv”

Construcţia ”Complexului Sportiv – Stadion municipal Alexandria”, în care se va investi 48.075.291,71 lei, va începe în vara acestui an, iar la finalizare sa va trebui să îndeplinească cerinţele pentru a putea găzdui meciuri de fotbal de Liga 1, precum şi meciuri de fotbal din cadrul cupelor europene – faze preliminare, dar şi competiţii naţionale de atletism. Noua arenă va fi construită după ce actuala va fi demolată.

”Un stadion nou, modern, va lua locul celui actual care va fi complet demolat, fiind în mare parte degradat, devenit neîncăpător, impropriu desfăşurării activităţilor sportive şi fără instalaţii care ţin de siguranţa cetăţenilor”, a spus Adrian Gâdea, secretar de stat în MDRAP, după semnarea contractului de execuţie. Actele au fost semnate joi, 14 februarie 2019, chiar pe gazonul stadionului din Alexandria, de Manuela Pătrăşcoiu, directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi reprezentanţii Asocierii SC Euromateria SRL şi Pessina Costruzioni S.p.A., S&M Expert Poiect SRL, ofertantul declarat câştigător în urma licitaţiei.

”Mult discutatul stadion de la Alexandria se va construi pentru că alexăndrenii chiar merită să aibă un asemenea complex sportiv”, a spus şi primarul Victor Drăguşin, completat de preşedintele Consiliului Judeţean, Dănuţ Cristescu: ”Era nevoie de acest obiectiv pentru că vin noile generaţii şi avem mulţi copii talentaţi, iar sportul de masă o să ia amploare”.

Noul stadion din Alexandria va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de metri pătraţi, iar durata de realizare a investiţiei este de 18 luni (2 luni proiectare şi 16 luni execuţie).

Conform proiectului, complexul va beneficia de următoarele terenuri de sport şi facilităţi:

– teren de fotbal înierbat cu dimensiunea de 68×105 m;
– pista de atletism outdoor cu lungime de 400 metri, cu 6 culoare a 1.22 metri, prevazută cu pista pentru sprint cu lungime totala de 130 metri la care se adaugă terenuri pentru săritură în lungime / triplu salt, săritură în înălţime, săritură cu prăjina, aruncarea cu discul / ciocanul;
– spaţii pentru echipe (vestiare, cameră prim ajutor, cameră antidoping, etc);
– spaţii pentru oficiali (vestiar arbitri, cameră oficial meci, etc);
– spaţii pentru spectatori (locuri pe scaune, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, puncte principale de servire etc.);
– spaţii pentru presă (masa presei, boxă presă, cameră fotografi, platforme camere TV, studiouri TV, etc); – sală de forţă;
– sală antrenament atletism;
– spaţii recuperare sportivi;
– spaţii de cazare pentru sportivi (36 de camere);
– sală de mese pentru sportivi (96 de locuri);
– parcări pentru spectatori şi autocare sportivi;
– sistem de nocturnă.

 

Al doilea cel mai scump stadion din România în privinţa costului per scaun

În august 2017, ProSport scria despre acest nou stadion care se va construi la Alexandria şi care va avea cel mai mare preţ/loc din România, după Arena Naţională. Explicaţia guvernului ere una hilară: construcţia din Alexandria „va creşte contribuţia turismului”. Capitala Teleormanului nu are echipă de fotbal în primele două ligi.

 

Românii vor plăti 10,1 milioane de euro pentru o arenă la Alexandria cu două tribune (fără peluze) şi 5.500 de locuri, pistă de atletism şi o parcare VIP de 100 de locuri.
Spre comparaţie, cu o sumă mai mică decât aceasta, la Arad se construieşte un stadion de 12.500 de locuri, complet acoperit şi omologat de UEFA până la nivel de semifinale de cupe europene.

Stadionul din Alexandria a intrat pe lista scurtă şi înaintea celui din Arad, oraşul celebrei UTA. Alte oraşe de mare anvergură, precum Constanţa, Timişoara sau Iaşi, stau la coadă.

Dacă, într-adevăr, pentru noul stadion de 5.496 locuri din Alexandria se va cheltui cât se spune acum, 48.075.291 de lei (10.142.894,4 euro la cursul de 1 euro = 4,7398 lei), atunci costul pentru un singur loc va atinge suma de 1.845 euro, deci va fi unul dintre cel mai mare preţ/loc din România.

Preţul este mult mai mare faţă de cel cu care s-a ridicat „Ilie Oană“ din Ploieşti (1.161 euro/loc construit), dar şi mai scump decât stadioanele din Craiova (1.699 euro/loc construit), Târgu-Jiu (1.600 euro/loc construit) sau Cluj (1.490 euro/loc construit). Cu diferenţa că aceste stadioane au facilităţi de prima categorie UEFA, care primesc inclusiv meciuri internaţionale oficiale (cupe europene şi partide interţări), în timp ce stadionul din Teleorman va fi de categoria a III-a UEFA, care permite cel mult meciuri din fazele preliminare ale cupelor europene.

Singurul stadion din România cu un cost mai mare per scaun construit decât cel din Alexandria va rămâne Arena Naţională din Bucureşti: 4.215 euro/loc, adică 234.500.000 de euro la o capacitate de 55.634 locuri.

„Înţeleg că e o iniţiativă mai veche. Nu decid eu, ci ministerul şi Compania Naţională de Investiţii. În Teleorman nu mai e voie să se facă nicio investiţie. Şi dacă se face un podeţ trebuie să se facă anchetă, miting sau să se retragă banii.”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments