Simona Halep, de opt ori numărul 1. La ce capitole este cea mai bună jucătoare de tenis din lume

0
273 views

La 27 de ani împliniți astăzi, Simona Halep pare la apogeul carierei.

Impresia că traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere sportiv este confirmată de câteva amănunte statistice. În 2018, jucătoarea din Constanța a dominat circuitul feminin de tenis cum n-a mai făcut-o vreodată.

Prima în topul WTA

În acest an, Simona Halep și-a consolidat poziția de lider mondial, pe care a obținut-o în premieră în toamna lui 2017 și pe care a pierdut-o pentru scurt timp în iarnă. Reprezentanta noastră se află în a 47-a săptămână ca număr 1 WTA, performanță datorită căreia a urcat pe locul 11 în ierarhia all-time. În ciuda eliminării premature de la Wuhan, Halep are șanse considerabile să-și apere poziția până la sfârșitul lui 2018.

Prima la finale jucate

Simona Halep este jucătoarea care a disputat cele mai multe finale (6) de turnee WTA în cursul 2018. Românca a ajuns în ultimul act la Shenzhen (victorie), Australian Open (înfrângere), Roma (înfrângere), Roland Garros (victorie), Montreal (victorie) și Cincinnati (înfrângere). Este un record pentru sportiva din Constanța, care n-a prins mai mult de cinci finale într-un an, începând din 2014, când a pătruns în top 10 WTA.

Prima la bani din tenis

Simona Halep este lider în 2018 și în privința banilor câștigați doar pe teren (6.321.700 de dolari), suma reprezentând un alt record personal. Reprezentanta noastră este și singura jucătoare din top 10 WTA care a încasat din tenis mult mai mult (de circa 4 ori mai mult) decât din contracte de sponsorizare sau contracte publicitare.

Prima la puncte WTA obținute

De la începutul anului, Simona Halep a obținut 6.911 puncte, mai mult decât oricare altă jucătoarea din clasamentul WTA. Această ‘zestre’ a ajutat-o să mențină un avans confortabil în ierarhia mondială față de principala urmăritoare (daneza Caroline Wozniacki), datorită căruia este mare favorită să încheie 2018 ca număr 1 mondial.

Prima la puncte câștigate la primire

Simona Halep nu are egal nici la acest capitol. Cu un procentaj de 49%, reprezentanta noastră le-a depășit în ierarhie pe Sloane Stephens (46,1%) și pe Angelique Kerber (44,9%). Alături de serviciu, acest aspect al jocului a fost unul dintre progresele evidente înregistrate de sportiva din Constanța începând cu toamna anului trecut.

Prima la titlu de jucătoarea lunii

Cu trei nominalizări la titlul de jucătoarea lunii (valabile pentru ianuarie, mai și august), Simona Halep a câștigat acest premiu de două ori în 2018 (pentru ianuarie și mai), ceea ce nu i s-a mai întâmplat în precedenții patru ani. Constănțeanca împarte onoarea cu Petra Kvitova, care a fost preferata fanilor tenisului în lunile februarie și iunie și cu Naomi Osaka, învingătoare în martie și august.

Prima la titlu de lovitura lunii

Simona Halep a bifat un nou record personal prin faptul că în 2018 a câștigat de două ori premiul pentru cea mai frumoasă lovitură reușită într-o lună. Constănțeanca a fost votată de cei mai mulți fani în martie (pentru un backhand executat din alergare) și în mai (pentru un voleu cu backhand-ul). Tot de două ori a triumfat la acest capitol și Maria Sharapova (în februarie și în aprilie).