Yvona Mardare, un somelier tencuit cu suficiență.

5
3.887 views

Piața vinului e intr-o continuă schimbare și, mai nou, restaurantele cu tradiție își aleg cele mai bune băuturi pentru clienți cu ajutorul somelierilor.
Activitatea de bază a unui somelier constă în alegerea celui mai bun vin sau a celei mai bune băuturi, în asentiment cu bucatele servite de către client.
Iașul, din pacate, cu mici exceptii, suferă la acest capitol.

Daniel Vrănescu si Liviu Huțanu pot fi recomandările noastre, doi somelieri ce participă la degustari, dinamici, cu stil, clasă, umor, cu o cultură enogastronomică extinsă.
Ambii transmit, împărtășesc povești despre vin, cu cuvinte simple, ușor de inteles.
Ambii stăpânesc soiurile, tehnicile de vinificație, enologii care au lucrat la acel vin.
Contactul uman este foarte dificil si trebuie gestionat cu multă grijă.
Într-un dinamism continuu, așa cum este lumea vinului, cei doi Ambițioși pot performa și atinge apogeul.

În extrema cealaltă, un pseudo-somelier care își camuflează trivialitatea și se prezinta ca un cunoscător, desi doar gustă/scuipă/clatește, Yvona Mardare.
Principala ei activitate este să vâneze clienții cu vinuri scumpe.
Trateaza sticla de vin ca o bâtă de baseball.
Aduce vinul la masa ca un mop sau ca o coadă de matură.
Lucrează pe „dopuri” (o sticlă oferită la cateva sticle de vin vandute).
Crede ca are înzestrări , drepturi, puteri și virtuți pe care alții nu le au, însă e doar o proprie prezentare a unui vin răsuflat.
E o falsă conștiintă de sine, un aer fudul de vedetă râzgâiată, vulnerabilă și capricioasă, dar cam atât.
E doar o periferie care se crede drept centru.

5 COMENTARII

 1. Si ce vrea sa ne transmită articolul acesta? O frustrare a autorului fata de persoana in cauza? Mai bine înveți sa scrii articole decât să arăți cu degetul..

 2. Incepeti articolul incercand sa folositi vorbe mari, dupa care utilizati un limbaj de mahala, dovedind frustrare si incultura pana la urma. Invatati ce inseamna de fapt sa fii somelier si puteti mana si pe niste carti, va rog!

 3. La asemenea articol nici nu ma mira faptul ca nu este scris numele autorului. Este un atac la persoana josnic, fara argumente. Eu am fost la cateva degustari facute de Yvona Mardare si de fiecare data m-am simtit bine si am invatat si cate ceva despre vin. Nu a recomandat niciodata un vin pe baza pretului, de fapt din contra: chiar a recomandat vinuri ok dpdv al raportului pret/calitate.

  De fapt, articolul asta scoate mai mult in evidenta cat de slaba e munca jurnalistica prestata de voi: atacuri la persoana de cea mai joasa speta, greseli de ortografie si fraze fara sens. Penibil.

 4. O fi greu sa scrii articole la comanda? Intreb pentru un prieten…
  In calitate de ce, in functie de ce ne recomandati somelierii?
  Nu v-am vazut sa jurizati vreun concurs de vinuri, nu v-am intalnit la degustari si prezentari, si nici prezenta dvs nu mi-e cunoscuta de prin expozitiile de vinuri! Cate crame ati vizitat pana acum?
  Nu am nimic cu nimeni, dar este injust, lipsit de orice urma de fair-play sa fii lipsit de respect, sa tratezi cu ignoranta si superficialitate munca unui om!

 5. Doresc sa fac o precizare la articolul de mai sus , in calitate de somelier , dar mai ales de om , ptr ca a fi om , uneori e cel mai greu . Mentionez totodata ca primul comentariu de mai sus semnat Sebastian , nu-mi apartine . A pune in antiteză doi somelierii , pe domnul Vranescu de ex. si pe dna Mardare , nu mi se pare o practica tocmai potrivita . Poti formula desigur observatii critice , punctuale , daca te consideri daca te consideri o voce autorizata , si bineinteles iti asumi ceea ce ai scris semnand acel text . O cunosc pe dna Mardare si stiu ca uneori , prin atitudinea dumneaei poate fi mai putin digerabilă , dar de aici si pana la a numi o femeie somelier ” o periferie ” , care ” clateste si scuipa ” , e o distanta mare , iar cel ce foloseste aceste cuvinte , da dovada de o lipsă de politete elementara . De cealaltă parte , dl Vranescu , pe care-l cunosc doar de pe F.B , pare o persoana implicată si care se bucura de o anumita popularitate . Daca as fi in locul dumnealui , as fi primul care as înfiera acest articol , care nu este altceva decat un text slab ce transmite numai ura . Pe cărarea vinului mai ai tot timpul de-nvatat si pe aceasta cale ii salut pe toți somelierii din Iasi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here