S-a intors roata! Fiscul iesean, executat silit de o mare companie din Romania

0
3477

Wavin Romania, una dintre cele mai mari companii din industria productiei de tevi, a declansat procedurile de executare silita a Directiei Regionale de Finante @ Compania a obtinut sentinte judecatoresti care-i permit  sa execute Fiscul pentru suma de 5 miliarde lei vechi @ Fiscul a ajuns in aceasta situatie din cauza abuzurilor unor sefi platiti regeste sa apere averea statului

S-a intors roata la Fisc. Obisnuit sa puna popriri pe conturi si sechestre pe bunuri, Fiscul iesean se afla acum in situatia de a fi executat silit de una dintre cele mai mari companii de productie de tevi din Romania si anume Wavin. In ultimul an, Wavin Romania a castigat mai multe procese impotriva Fiscului iesean solicitand despagubiri deoarece, din cauza abuzurilor sau neglijentei unor functionari ai institutiei,  compania a pierdut o suma considerabila de bani. Mai exact, Wavin Romania nu a putut executa o firma din Iasi, adica sa-si recupereze banii din contul pe care debitorul sau il avea la Trezorerie din cauza unor sefi de la Directia Regionala de Finante care au intarziat in mod intentionat procedurile de poprire a sumelor. Ulterior, s-a dovedit ca seful din Fisc care a intarziat in mod intentionat procedura de executare este prieten cu patronul firmei care datora bani companiei Wavin. In baza hotararilor judecatoresti obtinute pana in prezent, Wavin Romania a deschis la Judecatoria Iasi o actiune prin care solicita declansarea procedurilor de executare silita impotriva Fiscului pentru recuperarea sumei de 5 miliarde lei vechi. Deja reprezentantii Fiscului s-au resemnat cu ideea ca vor avea de achitat acesti bani, iar acum se chinuie sa gaseasca o solutie pentru a-i recupera din alta parte.

Bani pierduti din cauza unui abuz

Dupa cum s-a precizat mai sus, Fiscul a ajuns in aceasta situatie deoarece unii dintre sefii institutiei au indeplinit cu rea-credinta unele proceduri de executare silita. Situatia  a mai fost prezentata si in editiile anterioare ale saptamanalului 7 Est.

Astfel, Wavin obtinuse in justitie un titlu executoriu impotriva firmei Grossman Engineering Group SRL adminstrata de Iulian Hertanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta si nu a putut sa-si recupereze banii din cauza Directiei de Finante. Mai exact, Directia de Finante fusese notificata de executor sa blocheze conturile Grossman dar procedura a fost aplicata cu intarziere de Fisc astfel incat lui Hertanu i s-a oferit posibilitatea sa-si goleasca contul din Trezorerie. Pentru ca institutia a permis sa se savarseasca o asemenea ilegalitate judecatorii au decis ca firma care a suferit prejudiciul sa fie despagubita de Directia Regionala de Finante din banii pe care-i colecteaza de la contribuabilii de buna credinta.

Ancheta interna a fost finalizata

In cursul anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a declansat o acheta interna pentru a-i trage la raspundere pe functionarii care se fac responsabili de neglijenta sau abuz.

Printre directorii din Fisc care au fost luati la intrebari de inspectorii de integritate din cadrul ANAF se numara Camelia Dobos, directoarea Trezoreriei si Mircea Soroceanu, in prezent director pentru control fiscal la Administratia Judeteana a Finantelor Publice. Asta deoarece adresa de poprire a sosit la Fisc intr-o zi in care la carma institutiei se afla Mircea Soroceanu. In dosarul in care Wavin Romania a solicitat judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti sa stabileasca responsabilitatea Fiscului iesean pentru faptul ca nu si-a recuperat banii, Trezoreria Iasi a depus o adresa in care arata ca in aceasta situatie cei care se fac vinovati de neglijenta trebuie cautati de fapt la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi care a dosit timp de trei zile adresa de poprire transmisa de executorul angajat de Wavin. „Adresa  de infiintare a popririi a fost primita de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi in ziua de joi 11.12.2014 asa cum rezulta din stampila registraturii acestei institutii. Trezoreriei Iasi i s-a transmis aceasta adresa in ziua de luni 15.12.2014 ora 10.30 asa cum rezulta din stampila cu numarul de inregistrare inscris in registratura noastra. La data de 12.12.2014 (data la care Grossman a retras banii-n.r)  Trezoreria Iasi nu avea cunostinta  despre masura privind infiintarea popririi astfel incat debitorul nu a fost impiedicat sa transfere sume din contul deschis la unitatea noastra”, se arata depusa la instanta de Trezorerie.

Reprezentantii Wavin aveau informatii ca in contul de la Trezorerie firmei Grossman, urmau sa intre a doua zi adica pe 12.11.2014 , sume considerabile de bani de la o companie de stat si anume Hidro Parhova SA lucru care de altfel s-a si intamplat. Este vorba despre suma de 1,8 milioane lei, bani din care Wavin putea sa-si recupereze o buna parte din banii pe care ii avea de incasat dupa ce erau platitem celelalte debite legale cum ar fi taxele si impozitele. Adresa de poprire a ajuns la Directia de Finante Iasi la data de 11.12.2014 pe data de 11.12.2014 adica a doua zi, reprezentantii Grossman au scos bani din conturi. Astfel, din cele 1,8 milioane incasate de la Hidro Parhova, dupa plata taxelor si impozitelor a mai ramas in  contul de la Trezorerie al firmei Grossman doar o suma infima putin peste 100.000 lei astfel incat Wavin a ramas in paguba. Contactat de jurnalistii 7 Est, diectorul Fiscului iesean, Marian Bosianu a admis ca institutia se confrunta acum cu o astfel de problema dar a refuzat sa comenteze.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments