Îngropat de viu! 150.000 euro de la Iasicon pentru moartea unui muncitor

0
5000

O văduvă din Iași cere companiei Iasicon și unei primării comunale să-i achite despăgubiri de peste 150.000 de euro pentru că soțul său a decedat în timpul unor lucrări contractate de firma lui Titel Sinescu @ Cristian Bejan se afla într-un șanț și a murit sufocat după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste dânsul @ În acest dosar a fost trimis în judecată de procurori și Daniel Crețu, primarul comunei Victoria, beneficiarul lucrărilor pe care trebuia să le efectueze Iasicon

Cunoscuta firmă de construcții Iasicon s-ar putea afla în situația de a fi obligată de justiție să-i achite unei văduve și celor doi copii ai săi despăgubiri de peste 150.000 euro. Asta deoarece soțul femeii a murit în timp ce muncea la înființarea unei rețele de canalizare în comuna Victoria. Bărbatul, Cristian Bejan, în vârstă de 36 de ani, a murit sufocat după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el. Procurorii ieșeni i-au trimis în judecată pe o parte dintre cei responsabili de moartea bărbatului și în urma procesului o parte și-au primit sentințe de condamnare iar cealaltă parte printre care și primarul comunei Victoria Daniel Crețu au scăpat deoarece faptele s-au prescris. Însă, magistrații ieșeni nu au soluționat definitiv latura civilă a  acestui dosar penal și de aceea familia bărbatului decedat se luptă în prezent în cadrul unui proces aflat pe rolul Tribunalului Iași să obțină despăgubiri civile și morale de peste 150.000 de euro de la cei vinovați.

A murit sufocat într-un șanț

Tragicul eveniment s-a petrecut pe data de 8 martie 2010 în jurul orei 13.45 când Cristian Bejan împreună cu un alt coleg al său pe nume Dorel Strătilă se aflau într-un șanț având amândoi de executat o serie de lucrări la rețeaua de apă și canalizare a comunei Victoria. În timp Bejan și colegul său lucrau pe lângă șanțul unde urma să fie amenajată rețeaua de canalizare a trecut un camion de mare tonaj iar pământul a început să vibreze. Pentru că pereții șanțului nu erau consolidați, unul dintre maluri s-a prăbușit iar cei doi au fost acoperiți de pământ. Colegii lor nu au reușit să-l salveze decât pe Dorel Strătilă. Acoperit de pământ, Cristian Bejan a murit sufocat. Imediat după aceea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au demarat o anchetă iar la sfârșitul acesteia au trimis în judecată trei persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legate se securitate și sănătate în muncă.

Iasicon a pasat pisica

În condițiile în care a contractat de la Primăria Victoria lucrările de înființare a rețelei de canalizare și a stației de epurare în această comună, Iasicon SA, condusă de Titel Sinescu, a încercat să scape de răspundere. Reprezentanții Iasicon au susținut în fața procurorilor că au subcontractat lucrările respective unei alte firme și anume Magnum Instalații SRL. Este adevărat că victima, Cristian Bejan, lucra la Magnum Instalații SRL însă la fel de adevărat este și că potrivit caietului de sarcini întocmit în vederea selectării firmei care urma să efectueze lucrărie respective, SC Iasicon SA, nu avea voie să subcontracteze „lucrarea”. Mai mult decât atât în cadrul urmăririi penale dar în timpul procesului atât procurorii cât și avocatul victimelor au arătat că Iasicon nu are cum să scape de răspundere deoarece lucrările respective erau supravegheate de antreprenorul general și anume de companie de construcții condusă de Titel Sinescu. În plus, aceștia solicită ca respectivele despăgubiri să fie achitate de Iasicon în solidar cu Primăria Victoria. Răspunderea civilă și penală a primarului Daniel Crețu a fost determinată și de faptul că nu a semnalizat deloc lucrările care se efectuau pentru înființarea pentru rețelei de canalizare.

„Deși acordul contractual de lucrări nu prevede posibilitatea unei subantreprize Iasicon a încheiat contract cu Magnum Instalații. Dar, chiar și în cazul unei subantreprize în caietul de sarcini se prevede că subantreprenorul va desfașura activitățile sub îndrumarea antreprenorului. De atfel, martorul Marinică Alin relevă în declarația dată în cursul urmăririi penale împrejurarea că <<a venit un inginer de la Iasicon și ne-a spus cum să facem sprijinirile malurilor>>. Aceasta se coroborează cu declarația dată de Buzdugan Daniel care menționează că operațiile de <<consolidare a malurilor>> s-au făcut la indicațiile unei persoane de la Iasicon SA, care trebuia făcută cu dulapi de lemn”, se arată în cererea depusă la instanță prin intermediul avocatului, de familia victimei.

Din partea SC Magnum Instalații SRL procurorii i-au trimis în  judecată pe Mircea Lucian Medvid, Eduard Sava și Radu Adam. Aceștia au fost condamnați la pedepse cu suspendare. Primarul comunei Victoria, Daniel Crețu nu a fost condamnat deoarece între timp faptele s-au prescris.  În acest dosar a fost introdusă însă ca și parte civilă responsabilă SC Iasicon SA.  Odată cu pronunțarea primei sentințe, cea dată de magistrații de la Judecătoria Iași, s-a stabilit că respectivele despăgubiri trebuie plătite numai de firma Magnum Instalații. Însă, victimele au făcut recurs solicitând ca despăgubirile să fie achitate de Iasicon, contractantul general al lucrărilor. Se solicită ca soția lui Cristian Bejan și anume Marcela Bejan să primească despăgubiri de 40.000 euro. Pentru fata bărbatului se solicită despăgubiri de 65.000 euro. Pentru băiatul acestuia se solicită despăgubiri de 50.000 euro plus 350 lei pe lună până la finalizarea studiilor dar nu mai târziu de 25 de ani.

Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Titel Sinescu a refuzat să ofere explicații.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments