Dosar bomba la DNA! Fugarul Maftei si „deputatul 16 case”, pe-o mana la o frauda de 1,4 milioane de euro

0
6474

DNA Bucuresti descinde din nou la firmele lui Cristian Maftei, afaceristul fugit din tara dupa ce a fost condamnat in anul 2015 la 6 ani de inchisoare in dosarul in care fostul prefect a solicitat mita de la Norina Forna (decanul Facultatii de Medicina Dentara ). De aceasta data, procurorii vor sa afle modul in care Enviro Construct SRL, firma controlata de Maftei pana cand acesta a fugit din tara, a cheltuit fonduri europene de 6.248.918 lei, adica aproape 1,4 milioane euro pentru construirea unui centru de afaceri. Astfel, in anul 2014, compania Enviro Construct a inceput implementarea unui proiect in valoare de circa 2,1 milioane euro (din care 1,4 milioane euro fonduri nerambursabile) pentru „Construire centru de afaceri, anexe aferente, racorduri utilitati,  organizare de santier”. 

De la deputatul Vizitiu la fugarul Maftei

Suspiciunile cu privire la modul in care a fost cheltuita aceasta finantare europeana au aparut in timp ce procurorii DNA efectuau unele cercetari cu privire la modul in care firma fostului deputat Sergiu Vizitiu, Urbis Design, a cheltuit fonduri europene de 770.000 euro pentru construirea si infiintarea unei ferme de porci in comuna Andrieseni. De altfel, procurorii DNA au finalizat dosarul care priveste firma Urbis Design in urma cu o luna cand au trimis in judecata mai multe persoane acuzate de frauda cu fonduri europene. Procurorii DNA au constatat ca licitatiile pentru selectarea firmelor de consultanta si de constructie care urmau sa implementeze proiectul Urbis Design au fost trucate. Respectivele proceduri de achizitie au fost trucate si cu ajutorul reprezentantilor Enviro Construct SRL, reprezentata de o anume Irina Sarghie. Procurorii au constatat ca, in timp ce ajuta la trucarea unor licitatii in beneficiul Urbis Design SRL, Enviro Construct avea o stransa relatie de colaborare cu Huge Construct dar si cu  Orbitory Construct, companii care fac parte din grupul de firme controlate tot de fostul deputat Sergiu Vizitiu.  Astfel, la data 14.03.2013, intre Enviro Construct, in calitate de locator, si Huge Construct, in calitate de locatar, a fost semnat un precontract de  inchiriere. Potrivit acestui contract, Enviro Construct se asigura sa puna la dispozitia Huge Construct o sala de conferinte de 137 metri patrati in centrul de afaceri ce urma sa fie construit din fonduri europene. Din partea Enviro Construct, acest contract a fost semnat de Irina Sarghi, unul dintre directorii firmei. In plus, pentru construirea centrului de afaceri, Enviro Construct a incheiat contract cu Obitory Construct. Aceste afaceri au trezit suspiciunile procurorilor cu privire la modul in care au cheltuit fondurile europene reprezentantii Enviro Construct. In rezolutia procurorului, Irina Sarghie are deja calitatea de inculpata.

„Decid disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar distinct cu privire la modul in care firma Enviro Construct a obtinut finantare europeana pentru implementarea unui proiect de construire a unui centru de afaceri, cercetarile urmand a stabili daca s-a savarsit sau nu infractiunea  prev. de art.18 din Legea nr.78/2000 (folosirea de documente false pentru obtinerea de fonduri europene-n.r)”, se arata in ordonanta procurorilor DNA.

De altfel, cercetarile in acest nou dosar o vizeaza in special pe Irina Sarghie.

Probleme mari pentru fostul deputat

Dupa cum s-a precizat mai sus, procurorii DNA Bucuresti l-au trimis deja in judecata pe Sergiu Vizitiu in dosarul in care a fost cercetat pentru modul in care au fost cheltuite fondurile europene aprobate pentru construirea unei ferme de porci la Andrieseni. Alaturi de Vizitiu au mai fost trimisi in judecata si alti complici printre care si Irina Sarghie, cea mentionata mai sus ca si reprezentant al Enviro Construct. Pe langa Irina Sarghie au mai fost trimisi in judecata Ovidiu Mariciuc, Mircea Pepine, George Radu Ciprian. Procurorii i-au acuzat pe acestia ca au fost complici la fraudarea fondurilor europene obtinute de Huge Construct. Frauda s-a comis in special prin trucarea licitatiilor organizate in cadrul proiectului european.

„Din declaratii rezulta ca reprezentantul societatii care a depus oferta  nu a emis oferta cu intentia de a angaja juridic societatea pe care o reprezenta. Reprezentantul  nu este cel care a elaborat continutul ofertei (inclusiv stabilirea preturilor pe componente). De aceasta chestiune s-a ocupat reprezentantul unei alte societati  care urma sa participe si ea la aceeasi licitatie, societate care, in final, a fost declarata castigatoare”, se arata in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Vizitiu. Jurnalistii 7 Est au incercat sa obtina un punct de vedere de la Irina Sarghie dar aceasta nu a raspuns la telefon.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments