Faliment răsunător pentru Maricel Popa. Gaura de la firma șefului CJ a ajuns la 1 milion de euro

0
2779

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași va începe anul 2018 cu falimentarea SC Moldoforest SA, una dintre cele mai cunoscute companii patronate de șeful CJ Iași @ Firma a intrat în insolvență pentru că nu și-a achitat obligațiile către un pensionar invalid

Planul actualului președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, de a-și bate joc de un pensionar se va întoarce împotriva sa chiar la începutul anului acesta. Astfel, magistrații ieșeni de la Tribunalul Sindic au anunțat creditorii SC Moldoforest SA să se prezinte la instanță pentru discutarea unor solicitări de intrare în faliment a respectivei companii care a fost condusă ani de zile de actualul președinte al Consiliului Județean Iași. Compania Moldoforest SA a intrat în insolvență în luna decembrie a anului 2012, ca urmare a unei cereri depuse de Constantin Bordeanu, care nu-și primise de la această societate compensațiile financiare stabilite de instanță pentru că fusese victima unui accident rutier produs de unul dintre șoferii firmei. În momentul în care Moldoforest SA a intrat în insolvență, societatea datora familiei Bordeanu suma totală de 103.000 lei. Pentru că nici în perioada de administrare judiciară firma nu i-a achitat obligațiile din 2012 și până în prezent s-au mai adunat 65.000 lei. În anul 2013 s-a trecut la implementarea unui plan de reorganizare în speranța că societatea va reuși să se redreseze. Potrivit acestui plan, datoriile în valoare totală de 4.076.399 lei urmau să fie plătite pe parcursul a trei ani. Societatea nu a reușit să respecte graficul de plăți motiv pentru care au fost solicitate mai multe prelungiri ale planului de reorganizare. Chiar și în aceste condiții, societatea nu și-a putut plăti datoriile motiv pentru care creditorii au solicitat intrarea în faliment a companiei, în speranța că-și vor recupera banii prin vânzarea bunurilor firmei. De altfel, cel mai mare creditor al firmei este chiar statul român care are de recuperat prin intermediul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Județene suma de 2.068.342 lei. Un alt creditor bugetar este Primăria comunei Ciurea, care are de recuperat 265.782 lei, reprezentând taxe și impozite locale. Firma Moldoforest are clădirea de birouri și depozitele în comuna Ciurea și a rămas restantă la plata impozitelor pentru terenuri și clădiri. Un alt creditor bugetar este Administrația Fondului pentru Mediu, care are de recuperat de la Moldoforest SA suma de 11.199 lei.

Cum a pus Popa mâna pe Moldoforest

Maricel Popa a preluat Moldoforest SA prin intermediul SC Dauwn Rom SRL, firmă înființată în anul 2001 ca și societate profilată pe echipamente industriale. Cu ajutorul acestei firme, Maricel Popa a preluat Moldoforest participând la o așa-zisă procedură de  privatizare. În momentul în care a fost preluată de Maricel Popa, SC Moldoforest SA avea 800 de angajați și era una dintre cele mai mari și competitive firme de exploatare și prelucrare a lemnului din Moldova. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Maricel Popa a spus că nu știe care este situația la Moldoforest.

”Nu știu care este situația la Moldoforest. Eu sunt acum președinte al Consiliului Județean”, a spus Maricel Popa.

Popa, specialist în falimente

Aceasta nu este singura companie de stat care a falimentat după ce a fost preluată de Popa. Acesta a devenit cunoscut, după ce a pus mâna pe SC Tehnoton SA, producătorul ieșean de electronice și electrocasnice. Tehnoton SA a fost privatizată în anul 2000 și a dat faliment în anul 2009 când a fost radiată. Cu toate acestea, Maricel Popa a rămas cu spațiile fostei fabrici, iar clădirile îi aduc acum venituri substanțiale. Acum spațiile Tehnton sunt închriate de cele câteva firme pe care Maricel Popa le mai are active. Pe platforma Tehnoton, Maricel Popa a înființat mai multe firme a căror denumire amintește de defuncta fabrică de electronice din Iași și anume  Tehnoton Service SRL, Tehnoton Aluminiu SRL,  Tehnoton Electronics SRL și Tehnoton SRL. Numai că Tehnoton Service a dat faliment în anul 2007, având datorii de 1.335.168 lei, iar 90 la sută din sumă era reprezentată de creanțe către instituții de stat, ANAF și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Statul nu și-a recuperat niciodată banii de la această firmă. Trecem mai departe la cealaltă firmă, Tehnoton Aluminiu SRL. Înființată de Popa în 2001, societatea a intrat în faliment în anul 2012 ca urmare a unei cereri depuse de Fisc care avea de recuperat de la această societate 495.606 lei. De asemenea, de la SC Tehnoton Aluminiu SRL statul nu și-a recuperat niciodată banii deși firma a fost radiată.

Dezastru și la grupul Omega

Folosind sigla Tehnoton și adăugând cuvântul Omega, Popa a înființat de-a lungul anilor Grupul Omega Tehnoton. De asemenea, cele mai multe firme din acest grup au dat faliment. Astfel, Omega Tehnoton Energetic SRL a intrat în insolvență în anul 2010 având datorii totale de 145.286 lei, cea mai mare sumă din tabelul creditorilor fiind revendicată de ANAF, adică 139.533 lei.  În aceiași categorie de firme mai găsim Omega Tehnoton Management SRL, Omega Tehnoton Distribution SRL, Omega Telecommunication SRL, Omega Confort SRL,  Omega Doors SRL, Compania de Aviația Omega Tehnoton SRL. Numai că, tot în anul 2010 a intrat în insolvență și Omega Tehnton Management SRL având datorii de 384.799 lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală și de circa 14.000 lei către SC Augustus SA, o firmă prin intermediul căreia Maricel Popa a obținut o finanțare europeană în valoare de aproape 1 milion de euro. În ceea ce privește Omega Telecommunication SRL, această firmă a intrat în faliment în anul 2013 având datorii totale de 1.208.289 lei din care mai mult de jumătate către bugetul statului. De menționat că statul nu a recuperat nici un leu din lichidarea patrimoniului acestei firme. Din grupul „Omega” a mai făcut parte și firma Omega Confort SRL, care a dat faliment în anul 2010 fără să-și achite taxele și impozitele locale. Omega Doors SRL a fost dizolvată în anul 2004 la un an de la înființare. Din grupul „Omega” mai sunt în viață firmele Omega Protect Technology a avut o cifră de afaceri de 971.000 lei în anul 2015 și un profit de numai 21.000 lei având zero angajați și Omega is Comunication SRL a avut un profit de numai 61.000 lei în anul 2015.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments