Blestemul FILIT: Jurnalistul George Onofrei, dat în judecată pentru un prejudiciu de 40.000 de lei

0
2004

Scandalul FILIT Iași, izbucnit în urma unui control de audit efectuat în 2014 de către inspectorii Curții de Conturi, ce au descoperit o gaură în buget de aproape 10.000 de euro, îi țintește dur și pe gazetari. Cunoscutul realizator de emisiuni radio și TV,  George Onofrei, cel care s-a ocupat atunci din poziția sa de purtător de cuvânt al Festivalului, de buna funcționare și organizare a manifestărilor literare, este acuzat de producerea unui prejudiciu de aproape 40.000 de lei. Jurnalistul a respins însă toate acuzațiile și a susținut că acțiunea îndreptată împotriva PFA-ului său este una neîntemeiată, nefondată și chiar prescrisă.

“Nu consider că datorez vreun leu Muzeului Literaturii Române Iași. Contractul de prestări-servicii pentru FILIT 2013 a fost încheiat în conformitate cu legea“, susține Onofrei, într-o întâmpinare aflată la dosar.

Reprezentanții Muzeului Literaturii Române Iași fac pe dracu-n patru ca să-și recupereze “gaura” de aproape 10.000 de euro descoperită de inspectorii Curții de Conturi, în urma unui control de audit. După ce s-au îndreptat în justiție împotriva mai multor firme și persoane din fostul staff al organizatorilor FILIT 2013, juriștii Muzeului Literaturii l-au luat acum în cătarea puștii chiar pe fostul purtător de cuvânt al FILIT, e vorba de cunoscutul jurnalist George Onofrei. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, semnată de juristul MLR, Dan Semenov și directorul adjunct Adrian Bondor, reprezentanții instituției de cultură solicită obligarea PFA George Onofrei la plata unui prejudiciu total de 38.580 de lei, prejudiciu ce ar fi rezultat în urma organizării FILIT 2013.

“Gaura neagră” din bugetul FILIT, descoperită de Curtea de Conturi

Scandalul fraudării bugetului FILIT Iași 2013 a izbucnit un an mai târziu, mai precis în perioada 12 mai 2014 – 20 iunie 2014, în urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi Iași. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că unele contracte de prestări-servicii încheiate de terți cu MLR Iași, privind desfășurarea  Festivalului, nu ar fi respectat întocmai prevederile legale. Unul dintre contractele verificate a fost și acela încheiat cu PFA George Onofrei, cunoscutul jurnalist ieșean fiind atunci chiar prima voce oficială a FILIT, din poziția sa de purtător de cuvânt. Mai precis, reprezentanții Muzeului Literaturii arată că, la data cu pricina, Onofrei ar fi avut încheiat, pe lîngă contractul de prestări-servicii, un contract separat de voluntariat cu nr. 1105/19 aprilie 2013, lucru care nu ar fi fost tocmai în regulă. Totodată, inspectorii Curții de Conturi Iași au considerat că prin contractual de voluntariat încheiat ulterior de jurnalistul George Onofrei cu MLR, ar fi fost deja acoperit obiectul contractului de prestari-servicii încheiat anterior de același ziarist.

Muzeul Literaturii: “Onofrei trebuie să restituie suma de 38.580  lei” 

Mai mult, inspectorii au stabilit că suma de cca 38.580 de lei pe care a primit-o PFA George Onofrei, pentru serviciile aduse FILIT, reprezintă clar un prejudiciu, drept pentru care trebuie recuperat în totalitate de instituția de cultură.

“Muzeul, în urma controlului de audit financiar efectuat de Curtea  de Conturi, a constatat că prin contractual de voluntariat încheiat între instituție și George Onofrei, s-a acoperit activitatea contractului de prestări-servicii. Motiv pentru care valoarea integrală a contractului de prestări-servicii a fost considerat cu titlul de prejudiciu, Deși a fost notificat în mai multe rânduri să dea înapoi acești bani, pârâtul (n.r. – Onofrei)  a refuzat”, au conchis juriștii de la Muzeul Literaturii Române Iași.

Onofrei: „Contractul a fost respectat în totalitate

De partea cealaltă a baricadei, jurnalistul George Onofrei îi taxează dur pe cei de la MLR Iași, arătând că acțiunea judecătorească cu are nici un temei legal, ba mai mult, ar fi chiar prescrisă.

“Nu consider că datorez ceva Muzeului Literaturii. Debitul invocat nu există. Contractul de prestări-servicii a fost respectat în totalitate și nu au existat obiecțiuni, fapt confirmat de rapoartele de activitate ce au stat la baza facturilor emise și acceptate de către beneficiarii acestor servicii. Acțiunea judecătorească este neîntemeiată și nefondată”, arată Onofrei, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei.

De asemenea, jurnalistul a invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Iași și a cerut declinarea dosarului la Tribunalul Județean, la Secția de contencios-administrativ și fiscal.

Bianca CRISTEA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments