Citiți și vă cruciți! Milionarii din bordeie, încercuiți și luați pe sus de mascați

0
1231

Satul care nu are nici o uliță asfaltată a fost înconjurat de zeci de mascați astfel încât nimeni să nu aibă scăpare   Deși cad casele pestei ei, țăranii din Iacobeni, un sat aflat lângă Vlădeni, au fost acuzați că au furat de la stat zeci de milioane de euro  „Când au venit mascații la poarta mea, nu au mai vrut să intre în casă. Le era frică să nu cadă casa peste ei”, a povestit Constantin Homeucă, unul dintre țăranii „călcați” de mascați  Perchezițiile vizau destructurarea unei rețele de evaziune fiscală controlată de niște șmecheri din București

constantin homeucaSatul a fost înconjurat, nimeni nu putea să intre, nimeni nu putea ieși. Zeci de polițiști mascați și civili au descins într-o noapte de iunie, într-un sat parcă uitat de lume, la Iacobeni, lângă Vlădeni, căutând să dea de urma unei sume uriașe, peste 10 milioane de euro dispărută din visteria statului. Oameni sărăci lipiți pământului unii dintre cu straie jerpelite pe ei, umblând mai mult desculți au fost treziți la 4.00 dimineața de mascații care au început să-i întrebe „Unde-s banii și actele?”. „<<Ce bani, nene, că aseară m-am culcat cu burta goală?! >>. Ce puteam să spun? Ce, eu am bani? Ei vorbeau de milioane de euro, de zeci de milliarde lei și eu nu aveam bani să-mi cumpăr un pachet de țigări”, și-a amintit Constantin Homeucă, din satul Iacobeni.

Având aprobarea judecătorilor de la Tribunalul București, pe data de 24 iunie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au efectuat la Iacobeni, percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care prejudiciul estimat, săvârșit prin neplata taxelor și impozitelor depășește 10 milioane de euro. Pentru că firmele vizate erau înregistrate în mai multe județe iar acționarii și administratorii aveau domicilii în mai multe localități din țară, în acest dosar de fraudă au fost efectuate percheziții în mai multe județe, Iași, Călărași, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Dâmbovița. Potrivit unui comunicat emis la acea vreme de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la această acțiune au participat 600 de polițiști fiind realizate 151 de percheziții.

„Din cercetări s-a stabilit că în perioada 2013-2014 reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate comerțul cu produse feroase și materiale de construcții au înregistrat achiziții fictive de 59 milioane euro prejudiciul adus bugetului statului fiind de peste 10 milioane euro”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Au fost păcăliți să semneze la notar

albert zamfirAncheta procurorilor bucureșteni a ajuns și în Iacobeni deoarece mai mulți cetățeni din această localitate figurau ca și asociați la firmele care făceau parte din rețeaua evazionistă. S-a ajuns aici deoarece niște șmecheri din București s-au gândit să profite de sărăcia și naivitatea cetățenilor săraci din Iacobeni și să înființeze firme în numele acestora. S-ar părea că în spatele rețelei s-ar afla un anume Laurențiu Gabriel Vâlcu. Soacra acestuia îi știa pe oamenii din Iacobeni deoarece mai avea în acest sat un ginere, pe Albert Ionel Zamfir. Elena Chirucă i-a promis ginerelui său, fratelui acestuia, Vasile Zamfir, că le face rost de un loc de muncă în Germania și pentru asta trebuia să meargă la Iași la un notariat din zona Gării să semneze niște documente legate de asigurările medicale. „Ne-am dus acolo la notariat în mai multe rânduri. Mergeam câte trei. Prin anul 2013 se întâmpla asta. Ne spuneau că trebuie să semnăm acte legate de plecarea în Germania. Noi nu ne-am uitat ce semnăm. Pentru că ne luau la Iași să semnăm ne plăteau câte 50 de lei, o zi de muncă. De fapt, după aceea, ne-am dat noi seama ce de fapt am semnat”, a povestit Albert Zamfir, unul dintre „asociații” firmelor implicate în rețeaua evazionistă.

„Au venit să facă percheziție. S-au speriat și n-au mai intrat”

Albert Zamfir a fost de multe ori la notariat împreună cu Constantin Homeucă, un bătrân de 60 de ani. Constantin Homeucă a povestit că au fost „mascații” și la el acasă să-i facă percheziții dar s-au răzgândit.

„Când au văzut că se dărâmă casa, nu au mai intrat. Le era frică să nu rămână acolo. M-au luat la București așa cum eram, m-au pus să dau o declarație, după care m-au lăsat în stradă. M-am întors și eu cum am putut acasă. Aveam  vreo 30 de lei la mine”, a spus Constantin Homeucă.

maria gheorghicaMaria Gheorghică este mama lui Albert și a lui Vasile Zamfir. Femeia povestește că în dimineața zilei de 24 iunie , în urmă cu doi ani, pe la 5.00 dimineața, „mascații” au început să-i scotocească prin toate cotloanele locuinței.

„Când i-am văzut că-mi intră în casă, am început să tremur toată, eu sunt bolnavă de cancer. Au început să caute și să răscoleasă, spuneau vă vor acte despre firme. Eu nu știam nimic despre nici o firmă. Abia după aceea am aflat că Elena Chirucă, cuscra mea, i-a dus la Iași la notariat pe băieții mei să semneze niște acte în legătură cu niște firme. De atunci le vin în fiecare zi băieților mei tot felul de citații, de la ANAF, de la insolvență și așa mai departe”, a povestit Maria Gheorghică.

„Asociați” în zeci de firme

Alături de Constantin Homeucă și frații Zamfir au mai fost înființate firme și în numele altor cetățeni din Iacobeni, cum ar fi Daniel Zmău, Ion Scutaru sau Dumitru Codreanu. Aceștia primesc acasă documente despre societăți de care nu au auzit niciodată. Culmea, aceștia primesc notificările respective în calitate de asociați și administratori. Din mormanul de documente care ne-au fost puse la dispoziție de către cetățenii din Iacobeni, am putut constata că cei care i-au păcălit să semneze au făcut în numele lor afaceri de zeci de milioane de euro. Cu toate acestea țăranii din Iacobeni care au fost călcați de mascați au rămas săraci lipiți. Astfel, din documentele respective reiese că Albert Ionel Zamfir a fost printre altele asociat la Activ Look Maxim SRL iar soția sa Georgeta Alina (fiica Elenei Chirucă) este asociată la SC Murica Comex SRL. De asemenea, Albert Zamfir a fost asociat cu soacra sa, Elena Chirucă la firmele Neimar Industry SRL, Elso Atomotive Shop SRL 2012 SRL. Potrivit Registrului Comerțului, Neimar Industry SRL se ocupa de activități hoteliere. În urma unui  control fiscal efectuat în anul 2015 s-a stabilit că până la data efectuării respectivelor verificări administratorii firmei prejudiciaseră bugetul statului cu circa 2 milioane de euro prin neplata în mod corect a TVA și a impozitului pe profit.

Vasile Dorel Zamfir figurează asociat la SC Mila Impex SRL și a fost notificat recent că această firmă ar datora statului 605.969 lei. De altfel, Vasile Dorel Zamfir a fost notificat săptămâna trecută de Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași că are o datorie personală de 146.406 lei către bugetul statului. În somație nu se precizează cum s-a născut această creanță.

Sărac lipit cu o fraudă de milioane de euro în cârcă

De asemenea, din documentele puse la dispoziție de săteni am mai putut constata că bătrânul Constantin Homeucă a fost „asociat” la societățile Dan Alpha Colect SRL, SC Eco Unirea Colect SRL. În calitate de asociat și administrator al SC Eco Unirea Colect SRL, bătrânul Constantin Homeucă a fost cercetat penal de procurorii din Giurgiu într-un dosar de evaziune fiscală în care s-a stabilit un prejudiciu adus bugetului statuli de 3,5 milioane euro. Potrivit unei rezoluții penale emise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu în perioada martie 2012-decembrie 2012 , Eco Unirea Colect SRL a prejudiciat bugetul statului cu 15.842.607 lei adică circa 3,5 milioane euro. Constantin Homeucă a fost scos de sub urmărire penală deoarece procurorii și-au dat seama că bătrânul nu are nici o legătură cu afacerile frauduloase.

„În fapt, de activitatea societății respectiv, evidențierea în actele contabile  de operațiuni fictive  precum și de retragerea sumelor din bancă s-a ocupat o altă persoană și anume Minea Vasile”, au concluzionat procurorii din Giurgiu.

Țăran cu o datorie de 1 milion de euro

De asemenea, potrivit acelorași documente Dumitru Codreanu figurează ca și administrator al firmelor Danisan Colect Grup SRL și Zarea la Tavă  Colect SRL, Mila Impex SRL. Danisan Colect Grup SRL a dat faliment iar lui Dumitru Codreanu i s-a stabilit răspunderea personală pentru pasivul firmei în baza prevederilor din legislația insolvenței care stabilesc că administratorii firmelor răspund cu averea personală pentru prejudiciile aduse societăților pe care le-au condus.

„Menționăm că prin decizia de angajare a răspunderii solidare nr.9101/19.12.2014 a fost atrasă răspunderea sollidară a domnului Codreanu Dumitru pentru obligații restante ale SC Danisan Colect Grup SRL în sumă de 4.875.876 lei”, se arată într-o adresă pe care Direcția Finanțelor Publice Ploiești i-a trimis-o lui Dumitru Codreanu la data de 12.07.2016. Anchetatorii bucureșteni nu au au comunicat rezultatul final al anchetei din acest dosar de fraudă. Țăranii din Iacobeni au mai fost chemați la audieri, la procese și spun că autoritățile centrale și-au dat seama de faptul că în spatele rețelei evazioniste se află de fapt șmcheri din capitală. „Când am fost ultima dată în fața unui judecător de la București mi-a spus că nu mai vrea să mă vadă și a doua oară. Mi-a spus să am grijă ce semnez de acum înainte”, a precizat Albert Zamfir.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments