Șmecherie 2 în 1! Patronul de la Moara de Foc a dat un euro-tun de jumătate de milion euro

0
2141

 Patronii restaurantelor Indiana și Moara de Foc au reușit ceea ce nimeni nu a îndrăznit vreodată să spere: au obținut două finanțări cu fonduri europene pentru același obiectiv în condițiile în care legislația și procedurile interzic acest lucru  Fondurile au fost alocate de aceiași entitate, adică Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale pe același program cu finanțare europeană  Golănia s-a făcut cu complicitatea unor angajați de la AFIR  În spatele afacerii de peste jumătate de million de euro se află Marian Crețu patronul de la Indiana dar pentru a obține fondurile europene au fost băgați în față apropiați ai acestuia

Această afacere nu s-ar fi putut realiza fără complicitatea evidentă a unor funcționari ai statului. Patronii restaurantelor Indiana și Moara de Foc au reușit să obțină două finanțări europene în valoare de peste 500.000 euro pentru același obiectiv, de la aceiași unitate de implementare și pe același prorgram de finanțare în condițiile în care legislația în vigoare și procedurile în domeniu interzic acest lucru. Asta în condițiile în care alți întreprinzători se chinuie de ani de zile să obțină măcar o singură finanțare de la AFIR pentru a-și dezvolta afacerea și nu reușesc acest lucru deoarece sunt în permanență „neeligibili”. Cu alte cuvinte, unii șmecheri sunt „eligibili” cu două proiecte iar unii nu pupă nici unul. Mai exact, patronii restaurantelor Indiana și Moara de Foc au amenajat în comuna Victoria, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Sculeni, un complex de agrement cu piscină, spații de cazare și terenuri de sport, folosind două finanțări europene alocate în același timp pe una dintre măsurile ce vizau amenajarea unor pensiuni în mediul rural. Mai grav este că, deși la nivelul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale se cunoaște faptul că s-au încălcat Legea și procedurile legale, funcționarii acestei instituții se chinuie să ascundă totul sub preș în condițiile în care într-o astfel de situație se făcea o sesizare la Direcția Națională Anticorupție. Spunem acest lucru deoarece în momentul în care au fost plătite primele tranșe de plată aferente finanțărilor, în momentul în care au efectuat vizita în teren, funcționarii AFIR au făcut poze din anumite unghiuri pentru a nu se vedea că cele două clădiri ce urmau a fi amenajate se aflau în aceiași curte.

Și-a băgat în față sora și asociata

După cum s-a mai precizat, complexul de agrement a fost amenajat în satul Victoria din comuna cu același nume. După cum se poate vedea și din fotografiile realizate de jurnaliștii 7 Est, este vorba despre o bază de recreere cu piscină, spații de cazare, terenuri de tenis etc. Pentru amanajarea acestui complex de agrement s-au folosit două finanțări destinate amenajării unor pensiuni. Cele două finanțări au fost obținute de două femei apropiate de Marian Crețu, cunoscutul patron al restaurantelor Indiana și Moara de Vânt. Mai exact, finanțările au fost obținute de Llily Bota, asociata lui Marian Crețu în firma Indiana SRL, și de Benonela Cozac, sora acestui afacerist. Pentru a depune proiectele în baza căruia au solicitat finanțări pe Măsura 312-Încurajarea actrivităților turistice în mediul rural”, cele două au înființat fiecare, în același timp, două întreprinderi individuale respectiv Întreprinderea Individuală Cozac Benonela și Întreprinderea Individuală Bota Lily. Primul „proiect” s-a intitulat „Consolidare, modernizare și extindere corp clădire pentru schimbare de destinație în structura de primire turistică – bungalow și amenajare zonă de agrement pentru activități recreaționale”, beneficiar fiind Întreprinderea Individuală Cozac Benonela. Femeia care administrează această întreprindere individuală adică Cozac Benonela este după cum s-a mai precizat sora lui Marian Crețu, patronul restaurantului Indiana. Valoarea aprobată a acestui proiect a fost de 195.197 euro, iar executantul lucrării a fost firma de construcții Rotarys Construct SRL. Cel de-al doilea proiect s-a intitulat „Demolare parțială corp clădire, consolidare, mansardare și extindere cldire existent pentru schimbare de destinație în vilă trei stele și amenajare zonă de agrement pentru activități recreaționale. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 395.879 euro din care 197.939 euro erau fonduri europene nerambursabilel diferența fiind asigurată de beneficiar adică Întreprinderea Individuală Lily Bota. Cu această ocazie trebuie precizat că Lily Bota este nimeni alta decât asociata lui Marian Crețu la firma Indiana SRL. De exemplu, în data de 16.02.2012 Marian Crețu a cesionat către Lily Bota, 40 la sută din părțile sociale ale SC Indiana SRL. Anterior aceasta deținea un procent infim din părțile sociale ale firmei.

Minciună și minciuna de la AFIR

La nivelul Centrului Regional de Plăți pentru Investiții Rurale, condus în ultima perioadă de Sorin Minciună, s-a aflat la un moment dat că cele două finanțări au fost aprobate prin încălcarea procedurilor. Este vorba despre unul dintre inspectorii repartizați să se ocupe de unul dintre cele două dosare de finanțare. Astfel, s-a constatat că finanțările au fost alocate prin realizarea unor „condiții artificiale” de conformitate, adică practic deși s-a solicitat finanțare pentru două clădiri separate era vorba de fapt despre același imobil, respectiv complexul de agrement din comuna Victoria.

„Da, îmi amintesc că am reziliat contractele pentru cele două pensiuni de la Victoria. Asta deoarece s-a constatat crearea unor condiții artificiale. Mai exact, cele două întreprinderi individiuale aveau un acționariat comun și fluxuri financiare comune. Cele două proprietăți nu aveau nici măcar un gard despărțitor între ele. Am dispus recuperarea banilor. Am transmis Direcției de Finanțe să recupereze sumele încasate de cele două entități. Alte detalii nu pot să vă dau. Vă rog să faceți o cerere oficială”, a spus Sorin Minciună.

Direcția Regională de Finanțe a transmis că nu a primit nici un document prin care să se solicite recuperarea vreunor sume de bani de la Întreprinderea Individuală Lily Bota și Întreprinderea Individuală Benonela Cozac. În realitate, cele două au contestat raportul de control întocmit de CRFIR, document care dispunea recuperarea banilor. Procesele se află în stare de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform ghidului solicitantului întocmit pentru programele de finanțare ale AFIR, se consideră că au creat „condiții artificiale” solicitanții care depun cereri de finanțare au asociați comuni cu cei ai altor beneficiari în cadrul aceleiași linii de finanțare și formează împreună un flux tehnologic sau financiar comun.

„Se ocupă domnul Marian Crețu”

Contactat de jurnaliștii 7 Est, Marian Crețu a spus că nu are nici o legătură cu complexul de agrement.

„Vorbiți cu cele două doamne care se ocupă de afacere. Eu am mai stat de vorbă cu presa și a scris prostii. La revedere!”, a spus Marian Crețu.

Angajații complexului au declarat că Marian Crețu vine zilnic la Victoria și se implică de administrarea acestei afaceri. Nici Lily Bota nu a vrut să dea mai multe amănunte.

„Sincer eu nu știu ce vrea AFIR. Să vă dea detalii cei de la AFIR. Mergeți la AFIR pentru că sunt stat în stat”, a spus Lily Bota.

Mai trebuie precizat că cele două firme care au executat lucrările de construcții pe cele două proiecte europene, respectiv Rotarys Construct SRL și Cento Per Cento SRL au sediul la aceiași adresă pe strada Bașotă nr.4, parter camera 2, adică pe aceiași stradă cu restaurantul Indiana.

Constantin MAZILU

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments