Șeful PNL Iași, prins cu fals în declarații! Terenul chilipir, evaporat din declarația de avere

0
899
  • Deputatul Costel Alexe și frații săi, Florin și Mihai Alexe, sunt vecini cu suprefectul Bogdan Abălași în cartierul de vile în care au avut norocul să ia teren cu 1 euro pe metrul pătrat
  • Costel Alexe, în prezent președinte al PNL Iași, a uitat să treacă în declarația de avere terenul pentru vilă

Săptămânalul 7Est continuă seria dezvălurilor legate de noul cartier al potentaților din Șorogari, zonă rezidențială aflată pe malul lacului Aroneanu, unde politicieni, șefi din administrație și oameni de afaceri au reușit să obțină teren să-și facă vilă cu numai 1 euro pentru un metru pătrat. Asta în condițiile în care, după cum am precizat și în edițiile anterioare, noul cartier se află la câteva minute distanță de mers cu mașina de centrul municipiului Iași, pe drumul care duce către Aeroport. Odată cu publicarea unui nou episod din dezvălurile care vizează această afacere, precizăm că președintele PNL Iași ar putea avea probleme mari cu inspectorii de integritate dar și cu organele judiciare. Asta deoarece, spre deosebire de subprefectul Bogdan Abălași, Costel Alexe nu a trecut în declarația de avere faptul că a concesionat 500 metri pătrați de teren la Șorogari, pe malul lacului Aroneanu.

Toți Doamne și toți trei

„Norocul” a făcut că deputatul Costel Alexe nu s-a lipit singur de o asemenea pleașcă. Astfel, pe lângă Costel Alexe s-au lipit de câte un lot de teren tot cu 1 euro pe metrul pătrat și ceilalți doi frați ai săi, Florin și Mihai Alexe. Astfel, Costel Alexe a concesionat 500 mp plătind 2.198 lei pe an, Florin Alexe a concesionat  516 mp plătind 2.275 lei pe an, iar Mihai Alexe a concesionat 500 metri pătrați plătind 2.115 lei pe an. Omiterea unor informații din declarația de avere i-a costat scump pe unii demnitari români. Astfel, unii dintre aceștia au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Costel Alexe a recunoscut că a concesionat teren la Aroneanu și că nu l-a trecut în declarația de avere pentru că pur și simplu a uitat.

„Da, am luat eu și cu frații mei. Am uitat să-l trec în declarația de avere. Doriți să scrieți un articol despre asta?”, a fost răspunsul oferit de Costel Alexe.

Afacere între liberali

Să mai precizăm că acesta a fost ales în urmă cu circa două săptămâni pe funcția de președinte al organizației județene a PNL Iași, partid din care face parte și Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, unitatea administrativă care a făcut acest cadou politicienilor și afaceriștilor ieșeni. Legislația în vigoare, mai exact Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală prevede posibilitatea ca unitățile adminstrativ teritoriale să ofere terenuri celor care doresc să-și ridice o casă. Actul normativ mai arată că tinerii trebuie să aibă până în 35 de ani și să nu dețină o altă locuință pe raza localității în care vor să concesioneze ori în altă parte.

Ori, în cazul afacerii de la Aroneanu, cei mai mulți dintre 63 de concesionari dețin cel puțin un apartament în municipiul Iași și sunt trecuți de 35 de ani. Într-un răspuns oferit săptămânalului 7 Est, primarul PNL al comunei Aroneanu, Benone Moruzi a spus că întreaga procedură de concesionare s-a făcut în mod transparent dar nu a explicat cum de s-au „lipit” de suprafețele respective  numai  politicieni, șefi din administrație și afaceriști. Moruzi a spus că anunțul de concesionare a fost publicat în primul rând în Monitorul Oficial. Câți oameni de rând au un abonament la Monitorul Oficial? Răspuns: nici unul. De asemenea, acesta a mai prezentat două anunțuri vagi scrise cu caractere mici, unul publicat o singură zi într-un ziar local și un altul într-un ziar central. Numai că acest anunț este destul de vag, fără să ofere informații despre amplasamentul loturilor. Cel mai probabil, cei care au luat teren, au obținut pontul după ce au fost sunați de primar sau de alți prieteni care au avut acces la respectivele informații.

Subprefectul Abălași nu vede, nu aude

În ediția anterioară a săptămânalului 7 Est arătam că subprefectul Bogdan Abălași este unul dintre beneficiarii unui lot de 500 metri pătrați. Ca și ceilalți beneficiari, Abălași a obținut terenul în anul 2014, perioadă în care prefectura era sesizată de săvârșirea unor nereguli la Primăria Aroneanu. Ulterior, în  perioada 2011-2017, prefectura a fost sesizată și în legătură cu faptul că primarul Benone Moruzi a desființat ilegal pășunea comunală a satului Șorogari și a oferit loturi de casă unor cetățeni care nu sunt locuitori ai comunei. Cu alte cuvinte, sesizarea privea tocmai afacerea de pe urma căreia a beneficiat și Abălași.

„Am făcut mai multe sesizări și la prefectură și la instituțiile anticorupție și nu s-a întâmplat nimic. După aceea, am aflat că și domnul subprefect Abălași a luat teren aici pe pășunea satului, deci am făcut sesizare degeaba. Am fost audiați și la Direcția Generală Anticorupție, dar tot degeaba. Pentru a desființa pășunea comunală, primarul Benone Moruzi a luat niște semnături de la niște indivizi, niște asistați social care nici măcar nu dețin animale”, a spus Constantin Dimitriu, un cetățean din satul Șorogari.

De precizat că Ordonanța de Urgență nr.13/2013 privind administrarea și exploatarea pajiștilor permanente care precizează la articolul 5 că este interzisă „scoaterea definitivă și temporară din circuitul agricol a pajiștilor”. Pentru a ascunde întreaga afacere, prefectura a trimis petițiile cetățenilor la Primăria Aroneanu solicitând să le răspundă celor care reclamau. Asta în condițiile în care în acest caz Prefectura avea obligația să exercite un control de legalitate asupra întregii afaceri și să solicite în instanță anularea actelor administrative emise ilegal cum ar fi cel care se referă la desființarea unei pășuni comunale.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments