Ai, nu ai, trebuie să dai!

0
225

Când Guvernul Boc începuse sarabanda de măsuri prin care dădea în cap mediului privat de afaceri pentru a face rost de bani la bugetul de stat iar mediul de afaceri a început să fie sufocat și falimentat prin decizii politice imbecile și iresponsabile, a, sperat să nu mai ajungem niciodată în acel punct. Din păcate, în ultimele luni au apărut primele semne ale aceleeași oligofrenii politice, de astă dată cu PSD în prim plan.

Oamenii au un plan politic care vor să îl ducă la îndeplinire, care din păcate intră în contradicție cu mersul firesc al unei economii de piață. Binele lor nu este același cu binele țării. Ei au două ținte clare: să scape de problemele penale modificând legislația și să rămână în continuare la putere. Ambele sunt perfect realizabile într-un singur context: când ai liniște socială, adică poporul e sătul. Ei știu acest lucru și fac exact ceea ce trebuie pentru a-și îndeplini scopul. Adică măresc salarii și fac pomeni cu duiumul. Adică, într-un fel, își plătesc cu banii noștri propria lor libertate.

Dar asta înseamnă să intrăm din nou în aceeași zonă neagră în care eram în 2009-2010. Iar problema noastră pleacă de la cei care ne conduc, niste oameni care în viața lor nu au avut contact direct cu mediul privat decât atunci când l-au saftilit. Ce te poți aștepta de la un ministru precum Crai-Olguța Vasilescu care și-a făcut studiile politice sub biroul lui Vadim și masterul sub biroul lui Geoană.

Această Elena Udrea în devenire habar nu are cum funcționează economia de piață,dar ia decizii în această privință. Și am să vă argumentez. Într-o economie de piață liberă totul se reglează după cerere și ofertă. Inclusiv salariul. În momentul în care statul intervine în mod arbitrar și nefundamentat în această balanță dintre cerere și ofertă se crează un dezechilibru. Două decizii luate de PSD au creat un dezechilibru clar în mediul de afaceri și în economia țării, care produce banii de la buget: majorarea salarului minim pe economie și majorarea salariilor în sistemul de stat.

Eu nu spun că acești oameni nu merită mai mulți bani. Dar aceste salarii trebuie racordate la realitatea economică a țării. La o mașină dacă îi pui un litru de benzină merge 10-15 km. Fără să faci nimic la mașină sau să pui mai multă benzină în rezervor nu vei reuși să mergi 20 sau 25 de km. Așa e și cu economia. Nu poți da mai mult angajatului de la privat sau de la stat, dacă nu produci mai mult.

Mai întâi ar fi trebuit ca onor Guvern să stimuleze economia prin măsuri fiscale și investiții în sectorul public pentru a genera plusul din care să poți susține aceste cheltuieli. La noi Guvernul a luat-o invers. Întâi a dat și acum vede că nu are de unde. Un fel de credit cu buletinul pentru televizor, în care Guvernul a cheltuit deja și banii generațiilor viitoare.

Așa că vine balaurul cu șapte capete al statului, în speță ANAF, și face japcă cu mediul privat ca să poată strânge banii care să acopere găurile făcute de Crai-Olguța. Vin perceptorii la ușă și, ai, nu ai, trebuie să dai. Întrebarea e până când mai poate mediul de afaceri să suporte japca statului?

Rareș Neamțu

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments