Poporul Iranului „îi va face să regrete limbajul ameninţării”, a declarat vineri preşedintele iranian Hossan Rohani, cu prilejul celei de-a 38-a aniversări a revoluţiei islamice, pe fondul tensiunilor cu preşedintele american Donald Trump, informează AFP, conform agerpres.ro.
„Poporului iranian trebuie să-i vorbeşti cu respect. Pe oricine foloseşte limbajul ameninţării, poporul iranian îl va face să regrete aceasta”, a declarat Rohani, care participă la Teheran la celebrarea acestei aniversări ce reuneşte sute de mii de persoane în capitală şi mai multe milioane pe întreg teritoriul Iranului.
Se ANULEAZĂ condamnarea lui Liviu Dragnea: eroare URIAŞĂ a Liviei Stanciu – Expert
„Manifestaţiile la care participă milioane de iranieni arată puterea Iranului islamic”, a adăugat Rohani, citat de mass-media, în timp ce se afla în mijlocul mulţimii, înainte de a rosti un discurs într-o mare piaţă din capitala iraniană.
Potrivit lui Rohani, „această prezenţă (…) este un răspuns la cuvintele mincinoase ale liderilor de la Casa Albă”.
Reacția lui Donald Trump nu a întârziat să apară. Preşedintele american, Donald Trump, l-a avertizat vineri pe omologul său iranian, Hassan Rohani, că „ar face mai bine să fie atent” atunci când se exprimă, pe fondul unei escaladări verbale şi a creşterii tensiunilor între cele două ţări după preluarea mandatului de către noul lider al administraţiei de la Washington, scrie AFP.
„Ar face mai bine să fie atent”, le-a declarat preşedintele Statelor Unite jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului cu care s-a deplasat în Florida, ca răspuns la o întrebare cu privire la afirmaţiile făcute cu câteva ore mai devreme de Hassani Rohani.
După învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, tonul a urcat continuu în relaţiile dintre Washington şi Teheran, ale căror relaţii diplomatice au fost întrerupte cu puţin timp după revoluţia islamică şi ocuparea ambasadei americane la în capitala Iranului.
Preşedintele american a criticat acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), iar ţara sa a impus noi sancţiuni împotriva Teheranului, după ce acesta a efectuat un nou test cu rachetă.
Mai mulţi consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump apără o poziţie mai dură faţă de Republica Islamică, dar fără să denunţe acordul din 2015 care a limitat programul nuclear iranian în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale.