Guvernul nici nu vrea să audă de retragerea Proiectelor de Ordonanțe de urgență care au scos lumea în stradă în ultima săptămână. Ministrul Justiției îi transmite președintelui Klaus Iohannis că nu va retrage aceste proiecte care ar fi foarte necesare și deci după o dezbatere publică și o eventuală corectare a lor se va merge pe adoptarea lor în cadrul guvernului:
Vezi și: Devoalările unui jurnalist despre protestele de duminică: ‘Băieții au deschis conturi bancare’
Citește și: Gelu Dianconu, DEZVĂLUIRI INCENDIARE după vizita la DNA: ‘Mic reportaj despre TEROARE’
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus sâmbătă, la Antena 3, referindu-se la scandalul grațierii, că președintele Iohannis trunchiază, iar el a spus ferm că nu va retrage acest proiect de ordonanță de urgență.
”Mesajul lui Klaus Iohannis este clar pentru mine, trebuie să avem o dezbatere transparentă. Nu putem rămâne impasibili la situația din penitenciare”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, sâmbătă, la o Ediție specială de la Antena 3, după ce șeful statului a cerut retragerea proiectelor referitoare la graţierea şi modificarea Codurilor penale.
Totuși, șeful de la Justiție s-a arătat ferm în a nu retrage aceste ordonanțe.
”Eu, ca ministru al Justiției, în niciun caz nu voi retrage aceste proiecte (grațierea și amnistia – n.r.). La Ministerul Justiției sunt multe puncte de vedere de completare a proiectului care vizează grațierea. Nu putem să stăm cu niște proiecte în sertare și să așteptăm proiecte-minune”, a adăugat ministrul Justiției.
Guvernul va da un răspuns la solicitarea preşedintelui Iohannis privind retragerea proiectelor referitoare la graţierea şi modificarea Codurilor penale la întoarcerea premierului Sorin Grindeanu în ţară, a spus zilele trecute Iordache.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere”, a precizat Florin Iordache, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Justiţiei a adăugat că în astfel de condiţii Guvernul poate veni cu un act normativ privind graţierea care să nu vizeze faptele penale grave.
AICI PROIECTUL DE LEGE A GRAȚIERII
AICI MODIFICĂRILE LA CODUL PENAL
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.