Social-democrații prin vocea liderului Liviu Dragnea susțin că șeful statului se cere suspendat, dar că ei nu sunt interesați să declanșeze procedura. Și au și motive să nu o facă. O inițiativă-experiment pentru suspendarea președintelui a fost deja declanșată după participarea preşedintelui Klaus Iohannis la protestul anti-grațiere. Iar semnăturile adunate par a descuraja orice astfel de demers.
“În urma evenimentelor din data de 22 Ianuarie 2017, prin care Klaus Werner Iohannis a încercat, împreună cu serviciile, înlăturarea de la putere a guvernului ales democratic prin alegerile din 11 Decembrie 2016, noi, societatea civilă, cerem parlamentului să demareze procedura de suspendare a președintelui.
Considerăm că acțiunile președintelui Iohannis, nu numai că încalcă prevederile constituționale specificate în Articolul 80, alineatul 2, ci constituie și infracțiunea de înaltă trădare națională. Cerem, deasemenea, și demararea unei anchete penale cu privire la incendierea clubului Bamboo, precum și a posibilei implicări a serviciilor secrete și a președintelui în funcție, Klaus W. Iohannis, în acest caz deosebit de grav.
Evenimentele din data de 22 Ianuarie 2017 au arătat că buna funcționare a statului Român este imposibilă în condițiile rămânerii în funcție a unui președinte cu ambiții dictatoriale. Cetătenii au dreptul si obligatia să apere Romania (Art. 55, alineatul 1). În scopul apărării ordinii constituționale ce stă la baza bunei funcționări a statului Român și cel al apărării voinței populare, exprimată prin votul popular din data de 11 Decembrie 2016, cerem parlamentului și organelor de justiție, în calitatea lor de angajați ai poporului, să își îndeplinească obligațiile legale, constituționale și morale, pentru îndepărtarea de la putere a președintelui în funcție”, se arată în expunerea de motive a celor de la Inițiativa Rezistenței Naționale.
Inițiatorii petiției pro-suspendare se prezintă ca o mișcare populară ce militează pentru reinstaurarea național-comunismului în România, “o organizație non-guvernamentală, ce militează impotriva nepotismului, oligarhiei, corupției și dictaturii sistemului de dreapta”.
Printre semnatarii și cei care o promovează asiduu pe site-urile de socializare se numără și Ovidiu Tocaciu, secretar coordonator al ALDE. Deocamdată însă, în ciuda amenințărilor cu suspendarea formulate de PSD și cererilor similare venite din partea revoluționarilor din LORD, petiția a reușit să strângă în 24 de ore doar puțin peste o mie de semnături, un număr foarte mic în comparaţie cu alte petiţii iniţiate pentru demisia sau demiterea unor foști președinți sau miniştri cum a fost cazul vicepremierului Gabriel Oprea.
În 2012, USL a reușit să strângă pe Facebook, în numai 24 de ore, peste 50.000 de semnături pentru susținerea acțiunii de suspendare a președintelui Traian Băsescu, în timp ce un demers recent formulat de societatea civilă împotriva actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, a contabilizat până acum aproape 150.000 de semnături din partea românilor.