Învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA ar putea marca apariția unei noi epoci economice în care comerțul va deveni mai dificil, iar lumea va ajunge divizată în regiuni distincte, relevă un studiu al băncii elvețiene Credit Suisse, citat de DPA. Votul pentru Trump și politicile sale protecționiste, precum și decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană ar trebui privite ca un semnal pentru schimbare, a precizat joi think-tank-ul intern al Credit Suisse.
Citeşte şi: Omul Laurei Codruţa Kovesi, implicat într-un ACCIDENT cu două victime:Traficul a fost bulversat/FOTO
„Astfel de evoluții importante ar putea reprezenta o îndepărtare semnificativă de globalizare așa cum o știm”, se arată în raport, prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția. Potrivit analiștilor, dacă marile economii ale lumii nu vor continua să se apropie tot mai mult, atunci procesul globalizării se va opri. În schimb, economii emergente precum India, Brazilia și Africa de Sud se vor alătura Statelor Unite, Europei, Chinei și altor țări europene ca centre ale unei lumi multipolare.
Citeşte şi: Procurorul general iese la rampă și avertizează: Ce se întâmplă dacă se modifică Codul Penal
Într-un astfel de scenariu, organizații globale precum Banca Mondială și-ar pierde din importanță, în timp ce instituțiile regionale ar câștiga putere. Statul de drept și democrația nu vor mai fi necondiționate, valori universale, ci vor fi înlocuite de versiuni regionale, au spus autorii, care prezic dezvoltarea democrațiilor cu tendințe autoritare, conform Agerpres. Studiul mai notează că SUA, Rusia, India și țările europene au introdus multe măsuri protecționiste în domeniul comerțului și că UE și SUA își atacă reciproc cele mai mari companii prin impunerea de amenzi usturătoare.