16 norme de etichetă pe care noi le încălcăm în fiecare zi!

0
231

Să ne respectăm unii pe alţii – iată lecţia pe care nu încetăm să o învăţăm mereu pe parcursul vieţii. Să fii om educat înseamnă să nu îi incomodezi pe cei din jur, să nu te afirmi prin cuvinte nepotrivite şi să arăţi demn în orice situaţie.

Astăzi vom vorbi despre încălcarea normelor contemporane de etichetă pe care mulţi dintre noi probabil nici nu le cunosc. Citiţi şi luaţi aminte, nu este nici o ruşine să îţi corectezi greşelile!

Norme de etichetă în societate. Încălcări răspândite.

1. Aplaudaţi greşit

Corect se bate din palme la nivelul pieptului. Nu aplaudaţi niciodată înaintea propriei feţe şi mai ales înaintea feţei alctuiva.

правила этикета в обществе

2. Urcaţi în automobil fără eleganţă

Întâi de toate aşezaţi-vă, abia apoi trageţi graţios şi picioarele în salon. Acest fapt arată mult mai estetic dintr-o parte, iar dvs. veţi fi asigurat că nu vă loviţi cu capul de caroserie când luaţi loc în maşină. Dacă încălţămintea e murdară de zăpadă, scuturaţi-o neapărat înainte de a intra în salonul automobilului.

правила этикета в обществе

3. Îi puneţi pe alţii în situaţii incomode

Nu se cuvine să vă fixaţi privirea asupra altor oameni, acesta e semn de proastă educaţie. Cu atât mai mult evitaţi să discutaţi în cercul de prieteni aspectul exterior al oamenilor necunoscuţi, chiar dacă acesta este foarte bizar.

4. Mâncaţi dulceaţa sau sosul direct din farfuria comună

De fapt se procedează astfel: puneţi un pic de sos sau dulceaţă în propria farfurie, apoi consumaţi-o sau ungeţi-o pe pâine! În acest fel vă asiguraţi că dulceaţa nu se va scurge din întâmplare în alte bucate, iar fărâmiturile de pâine nu vor ajunge în farfuria comună.

правила этикета в обществе

5. Nu aveţi grijă de cei ce șed alături de dvs. la masă

Oamenii educaţi evită să îi deranjeze pe vecinii lor la masă, de aceea iniţiativa de a-l ajuta pe cel de lângă tine este foarte binevenită într-un astfel de colectiv. Oferiţi-vă să transmiteţi sarea sau piperul, iar când puneţi ceva în propria farfurie întrebaţi mai întâi vecinul dacă ar dori şi el să servească aceste bucate.

правила этикета в обществе

6. Nu aveţi grijă de ţinută

Probabil de cele mai multe ori nu vă gândiţi la asta, dar să priveşti dintr-o parte un om cocoşat deasupra farfuriei sale este întotdeauna neplăcut. Ţineţi spatele drept în orice situaţie şi obişnuiţi-vă să aveţi grijă de acest aspect!

7. Consumaţi băutura imediat după toastul spus în cinstea dvs.

Nu vă grăbiţi să consumaţi şampania sau vinul îndată după ce v-a fost adresat un toast. Primul lucru care trebuie făcut în această situaţie e să îi mulţumiţi celui ce a rostit toastul, dar şi celor ce s-au adunat în compania dvs. Acest gest arată respect şi recunoştinţă.

правила этикета в обществе

8. Sunteţi neglijent cu şerveţelele

După ce mâncaţi, nu vă ştergeţi buzele insistent cu şerveţelul, ci atingeţi-le uşor şi elegant. Şerveţelele utilizate se pot îndoi frumos, în nici un caz să nu le mototoliţi! Un comportament adecvat la masă va crea o atmosferă călduroasă şi confortabilă pentru toată lumea.

9. Întoarceţi farfuriile goale

Dacă vi s-au servit nişte bucate în farfurie, nu este politicos să o întoarceţi goală după ce terminaţi de mâncat. Puneţi în ea un biscuit, nişte bomboane sau orice altceva ce ar indica recunoştinţa faţă de bucătar.

правила этикета в обществе

10. Începeţi să mâncaţi înainte să o facă stăpânul mesei

Normele de etichetă spun că stăpânul casei şi capul familiei trebuie respectat cu multă atenţie. Aşteptaţi ca anume el să înceapă a mânca, acesta e startul mesei!

11. Tuşiţi în mâna dreaptă

Dacă simţiţi un disconfort şi aveţi nevoie să tuşiţi, nu o faceţi niciodată în mâna dreaptă, care are rolul principal în luarea mesei. Folosiţi mâna stângă.

12. Nu menţineţi contactul vizual în timpul ciocnirii paharelor

Ciocnirea paharelor de multe ori ne fură toată atenţia, în ciuda faptului că asta se face nu de dragul paharelor, ci de dragul oamenilor care le ciocnesc. Căutaţi contactul vizual cu toţi cei cu care ciocniţi paharul, arătându-le deschidere şi bunăvoinţă.

правила этикета в обществе

13. Arătaţi cu degetul la obiectul care vă interesează

În genere să arăţi cu degetul nu e politicos. Mult mai bine arată un gest cu palma deschisă îndreptată spre obiectul asupra căruia vreţi să atrageţi atenţia interlocutorului.

14. Nu sunteţi suficient de implicat

Dacă vă plimbaţi cu cineva care la un moment dat se salută cu o persoană cunoscută, faceţi şi dvs. neapărat acelaşi lucru. Pasivitatea în această situaţie este un gest nepoliticos.

правила этикета в обществе

15. Purtaţi gentuţa pe umărul drept

Normele de etichetă spun că gentuţa se poartă anume pe umărul stâng. Motivul e că mâna dreaptă este mâna “socială”, căci cu ea faceţi multe acţiuni importante: vă salutaţi, scrieţi, mâncaţi.

правила этикета в обществе

16. Puneţi telefonul pe masă în timpul unei discuţii

Bineînţeles asta arată lipsă de respect! Dacă sunteţi la o întâlnire, telefonul pus pe masă deplasează atenţia de la dialog şi interlocutor, care simte că este lipsit de atenţie şi interes din partea dvs.

правила этикета в обществе

Unele norme de etichetă par a fi evidente, altele sunt o adevărată descoperire pentru mulţi dintre noi. Important e să le aplicăm atunci când le cunoaştem! Sperăm că acest articol va fi de folos pentru dvs. şi prietenii dvs.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments