Trompeta Moscovei candidează la PRU

0
1037

Omul ruşilor, la braţ cu Nichita

* Marian Russo, care susţine teoria stalinistă ” moldovenii nu sînt români „, ocupă poziţia a treia pe lista de candidaţi ai PRU pentru Camera Deputaţilor * Colegul lui Gheorghe Nichita a fost membru fondator al Comunităţii Moldovenilor din România, organizaţie interzisă de judecătorii din Iaşi, la cererea procurorilor * Russo a fost sprijinit de fostul preşedinte de la Chişinău, comunistul Voronin

 

GALERIE FOTO

 

 

Prin vocea finanţatorului său principal, Sebastian Ghiţă, Partidul România Unită, condus la Iaşi de fostul primar Gheorghe Nichita, acuză în actuala campanie electorală infiltrarea masivă şi ilegală a intereselor străine în România. Numai că tocmai acest partid, cu pretenţii ultra-patriotice, are pe lista candidaţilor de la Iaşi un om mai mult decît dubios, care a făcut propagandă pentru ideile separatiste din vechiul arsenal anti-românesc al Uniunii Sovietice, idei reluate după 1990 de propaganda rusească din Basarabia. Culmea, agentul de influenţă al propagandei Kremlinului e angajat al Primăriei Iaşi.

 

 

 

„Moldovenii nu sînt români „

În 2007, izbucnea la Iaşi un scandal cu implicaţii dincolo de graniţele României, scandal reflectat atît în presa locală, cît şi în cea naţională şi internaţională. Doi vasluieni şi un ieşean au înfiinţat atunci Comunitatea Moldovenilor din România, o asociaţie care, în esenţă, susţinea public o veche teză a propagandei staliniste : moldovenii sînt diferiţi de români. Această teză aberantă şi anti-românească a stat la baza înfiinţării de către Uniunea Sovietică a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, în Transnistria, apoi a fost pretextul pentru ocuparea Basarabiei, în 1940.

Cei trei moldovenişti îşi propuneau, prin statutul asociaţiei lor, să-i apere pe moldovenii din România de influenţa negativă a românilor asupritori. Iniţial, înfiinţarea asociaţiei a fost aprobată de judecătorii ieşeni. Apoi, la cererea procurorilor, care au arătat implicaţiile periculoase pentru statul român, hotărîrea de aprobare a fost anulată de instanţele judecătoreşti superioare.

După ce scandalul a luat amploare, cei trei cavaleri ai neo-moldovenismului sovietic au trecut Prutul, într-o vizită oficială, fiind purtaţi ca sfintele moaşte şi primiţi ca nişte eroi de preşedintele comunist Voronin, în parlamentul dominat de comunişti şi la televiziunea de stat din Chişinău. Cu această ocazie, marele anti-român Voronin a declarat că înfiinţarea Comunităţii Moldovenilor din România şi interzicerea ei ulterioară sînt noi dovezi ale vechii asupriri a moldovenilor de către români.

 

 

Marian Russo, comunistul moldovenist

Ieşeanul care făcea parte din ” sfînta treime ” a neo-moldovenismului sovietic se numeşte Marian Russo şi este cel care a reprezentat, în instanţă, Comunitatea Moldovenilor din România. Cu acel prilej, el a acordat presei mai multe interviuri, pline de declaraţii bizare sau groteşti, în care îşi susţinea cu agresivitate opiniile : “noi ne considerăm moldoveni, alţii doresc să ne eticheteze români “ .  Tot atunci, în presă au apărut noi semne de întrebare şi alte acuzaţii la adresa propagandistului tezelor ruseşti : este acuzat de instigare la fals în declaraţii pentru recuperarea unor bunuri din Basarabia într-un dosar ce face obiectul cercetării la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi ; nu are serviciu, dar mănîncă la restaurant şi se plimbă cu taxiul.  “ ( “ Jurnalul Naţional “ ).

După ce scandalul legat de acest episod a trecut, Russo a intrat în politică, tot într-un context scandalos, moldovenistul dînd interviuri ca lider al ieşenilor care cereau re-înfiinţarea Partidului Comunist Român. Cu acest prilej, el a apărat doctrina comunistă, deşi regimul de dictatură instaurat de comunişti în România a fost declarat, oficial, în parlament, ca fiind ” criminal şi ilegitim ” .

Deşi re-înfiinţarea Partidului Comunist a avut aceeaşi soartă legală ca şi Comunitatea Moldovenilor, Russo n-a renunţat la ideile lui, candidînd la alegerile locale, pe lista Partidului Socialist, un partid neo-comunist, care şi-a luat această denumire deoarece legile statului român interzic partidele de tip comunist. Apoi s-a decis să submineze din interior capitalismul putred, fiind angajat, conform paginii lui de Facebook, la o cunoscută firmă ieşeană, Intertrans Company.

Acum, ca orice comunist care se respectă, Marian Russo a lăsat firma privată şi exploatatoare, fiind angajat, după cum aflăm tot pe pagina lui de Facebook, la o celebră firmă a primăriei ieşene, Termo-Service. Mai mult, ca un comunist adevărat, Russo a înfiinţat un sindicat la firma primăriei, fiind, după cum ne spune chiar el, tot pe Facebook, în limba imperialiştilor americani, ” chairman ” al sindicatului. Adică, mai pe moldoveneşte, ” prezident ” .

 

 

Dodon şi alte legături bizare

Acest personaj mai mult decît dubios candidează acum din partea PRU, fiind pe locul 3 pe lista ieşeană de la Camera Deputaţilor. Coincidenţă sau nu, Russo nu e singurul ieşean din PRU care are legături, mai mult sau mai puţin dubioase, cu oameni apropiaţi de interesele Rusiei. Actualul lui şef de partid de la Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost acuzat în presă că ar fi favorizat, la licitaţiile pentru cărbunele necesar centralei termice a oraşului, o firmă controlată de un fost ministru de la Chişinău, Constantin Iavorski, bănuit de legături cu serviciile secrete ruseşti.

Gică Sebastian Tătaru, nr 2 pe lista PRU de la Camera Deputaţilor, a fost, ani la rînd, colaborator apropiat a fondatorului Partidului Moldovenilor, Constantin Simirad. Presa a relatat, la vremea respectivă, că Simirad a avut o întîlnire discretă cu şeful comuniştilor de la Chişinău, Vladimir Voronin, care a declarat ulterior că ” înfiinţarea Partidului Moldovenilor e încă o dovadă că românii îi asupresc pe moldoveni ”

Pentru cei care nu s-au lămurit ce hram poartă candidatul PRU Marian Russo, lista lui de prieteni basarabeni de pe Facebook ar putea fi un indiciu : Igor Dodon, noul preşedinte al Republicii Moldova, un anti-român cu vechime ; Victor Stepaniuc, fost deputat şi lider comunist, figură centrală a anti-românismului din perioada Voronin; Vlad Bătrîncea, deputat socialist, cel care a rupt în parlamentul de la Chişinău harta României ; Vasile Tarlev, fost premier în perioada regimului Voronin. Etc.

Şi lista lui Russo cu prieteni Facebook din România e plină de nume interesante : fostul premier Victor Ponta, actual “ premier din umbră “ al PRU  ; fostul ministru de interne, senatorul Gabriel Oprea ; deputatul Aurel Vainer, şeful comunităţii evreieşti din România ; deputatul Vlad Nistor, fost director al Institutului Diplomatic al MAE : deputaţii ieşeni D. Oajdea şi C. Adăscăliţei ; prefectul Marian Grigoraş şi subprefectul Bogdan Abalaşii ; Nichita Danilov, fondator al Partidului Moldovenilor, fost ambasador interimar la Chişinău, actual director-adjunct al ICR Chişinău ; C. Simirad, fost preşedinte al Partidului Moldovenilor, fost primar şi preşedinte al CJ, actual consilier al primarului Mihai Chirica; foștii deputați Sorin Iacoban și Nicușor Păduraru; Tudorel Toader, actual rector al Universitatii Al. I Cuza; Adi Cristi, directorul Casei de Cultură a Municipiului Iași; Vlad Ciobanu, purtător de cuvînt al preşedintelui Cj Iaşi, Marcel Popa; oamenii de afaceri Gabriel Surdu, Gh. Pleşu, Marian Berdan, Mircea Manolache; scriitorul Daniel Corbu, fost director-adjunct al Muzeului Literaturii ; preotul C. Sturzu, fost purtător de cuvînt al Mitropoliei Moldovei, şi N. Grumăzescu, fost jurnalist, actual director administrativ al Mitropoliei;

Dacă “ numele grele “ din afara Iaşului ar putea spune, eventual, că n-au aflat de scandalul în care a fost implicat actualul candidat PRU, ieşenii cu poziții importante în politică, administrație și mediul de afaceri, pot invoca mai greu acest motiv. Sau poate că moda de la Moscova e noul trend ?

 

 

Lucian Postu

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments