Agenda culturală a Ateneului din Iaşi

0
114

Sfârşitul de săptămână aduce la Ateneu noi evenimente culturale de mare audienţă.

Conferința „Ai copil. Învată să fii părinte” susținută de scriitorul Mihail Neamțu  – joi, 15 decembrie, ora 18.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Una dintre frământările parinților secolului XXI este aceea a stabilirii limitelor și acordării încrederii și libertății copilului de a lua singur decizii.

Până unde poate fi acordată libertatea de alegere a copilului, care este granița dintre libertate și responsabilitate, sunt întrebări la care ne va răspunde invitatul nostru, Mihail Neamțu, la conferința “Ai copil. Învață să fii părinte”, de pe 15 decembrie.

Conferința cu tema “Criza libertății în secolul XXI: Între obsesia controlului și curajul responsabilității”, va avea loc pe 15 decembrie, începând cu ora 18.00, la Ateneul din Iași.

Spectacol de teatru pentru copii „Călătoria omului de zăpadă” Compania teatrală Zum Zum  –  vineri, 16 decembrie, ora 13.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” , preț bilet 8 lei

Piesa de teatru “Călătoria omului de zăpadă” se bucură de originalitate deoarece este scrisă si regizată de actorii trupei de teatru Zum Zum. Spectacolul este pus în scenă prin tehnica “black light” ce utilizează lumină ultravioletă, culori şi materiale fluorescente care reacţionează la aceasta. Tema este una educativă și tratează subiectul prieteniei într-o manieră deosebită printr-o lungă călătorie a omului de zăpadă până la Polul Sud . Trupa de teatru Zum Zum are o activitate de aproximativ 4 ani și este alcatuită din cele două actrițe-păpușar Andreea Gheorghe  și  Anca Huțanu care în acești ani de activitate au scris și regizat piese de teatru originale cu teme de actualitate ținând cont mai ales de programa scolară.

 

Proiecție de film „Inimi cicatrizate” regia Radu Jude – vineri, 16 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

Filmul “Inimi cicatrizate”, regizat de Radu Jude, câştigător al Premiului Special al Juriului dar şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno este cel mai recent film al regizorului, având premiera în luna noiembrie.

Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

afis-merci-band

Concert de colinde „Christmas Bells” Merci Band Show – sâmbătă, 17 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei

Merci Band a luat naștere la începutul anului 2011, și are în componență pe Adina Răducan- câștigătoarea X-Factor 2014, alături de Maximilian și Sebastian Muntean- semifinaliști Vocea României și Eurovizion. Cei trei membri ai formației au putut fi văzuti în numeroase emisiuni TV, atât solo, cât și în formula Merci Band. Cei trei au avut în ani prestatii foarte apreciate atât de juriu, cât și de public.

Datorită trecutului muzical solo al celor trei artiști, ei abordează în această formulă o varietate largă de genuri muzicale, având la bază armonii vocale complexe, aranjamente proprii, și o viziune ce se axează prioritar pe performanța muzicală. În spectacole își adaptează playlist-ul în funcție de public și cerințe, fie într-o variantă mai ritmată, fie pe piese mai lente, de atmosferă.

 afis-gr-lese

Concert extraordinar „Așteptând Crăciunul” Grigore Leșe și Corul Academic Byzantion – duminică, 18 decembrie, ora 20.00 în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 50 lei/ 25 de lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari

Grigore Leșe a pregătit pentru acest concert, ”Așteptând Crăciunul”, așa cum ne-a obișnuit să ne dăruiască în preajma sărbătorilor de iarnă, momente care să ne primenească pentru a întâmpina cum se cuvine, împreună, Nașterea Mântuitorului.

Artistul propune publicului o seară în care muzica tradițională se va împleti cu muzica bizantină, intr-un spectacol care va aduce în lumină colinde străvechi, cântece de stea, cântece care au însoțit dintotdeauna sărbătorile de iarnă ale românilor, vorbind despre dorurile, preocupările și credințele noastre.

Născut pe 20 februarie 1954 la Stoiceni, în Țara Lăpușului, Grigore Leșe a studiat fagotul la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, obținând titlul de Doctor în Muzică cu calificativul Summa cum Laudae, în 2003, tema studiului tezei sale de doctorat fiind doina. În 2010, a fost distins cu titlul Honoris Causa de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad. Este profesor asociat al Facultății de Litere a Universității București, unde predă cursul de etnomuzicologie și realizează seria de televiziune ”La porțile ceriului”, la TVR, serie pentru care a primit în 2007 Marele Premiu al A.P.T.R., precum și multe alte premii naționale și internaționale.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments