Potrivit presei de la Moscova, mai mulţi miniştri şi consilieri apropiaţi premierului Dmitri Medvedev ar putea fi puşi sub acuzare şi se află în prezent sub supraveghere, intre aceştia şi viceprim-ministrul Arkadi Dvorkovici.
Analiştii ruşi susţin că de fat, în spatele acestei acţiuni, preşedintele rus Vladimir Putin a declanşat operaţiunea de îndepărtare de la putere pe cei mai vechi aliaţi, generând speculaţii că acesta îşi pregăteşte o nouă gardă.
Uliakaiev este de departe cea mai proeminentă figură implicată într-un val recent de cazuri extreme de mediatizate lansate împotriva unor guvernatori, miniştri adjuncţi şi oficiali, acuzaţi de corupţie, fraudă.
Dmitri Polevoi, economist în cadrul ING Groep, spune, citat de Bloomberg, că cel mai pesimist scenariu ar fi ca arestarea ministrului economiei să reprezinte începutul unei ofensive împotriva liberalilor din guvern, creditaţi cu limitarea consecinţelor economice negative ale declinului preţurilor petrolului.
Potrivit Reuters, Aleksander Şokin, preşedinte al Uniunii Industrialiştilor şi Antreprenorilor din Rusia, s-a declarat sceptic cu privire la veridicitatea şi logica acuzaţiilor formulate împotriva lui Uliakaiev.
Potrivit lui Andrei Kolesnikov, preşedinte al Russian Domestic Politics and Political Institutions Program din cadrul Carnegie Moscow Center, intenţia lui Putin este de a-şi alcătui o nouă gardă.
„Vechii asociaţi sunt îndepărtaţi sub diferite pretexte şi prin diferite mijloace. Putin ştie că vechii aliaţi sunt obosiţi, ineficienţi, adesea excesiv de bogaţi şi destul de corupţi, şi nu are nevoie de astfel de oameni pentru un nou mandate de preşedinte. Are nevoie de persoane puţin mai tinere care să-i îndeplinească ordinele fără să pună întrebări. Membrii noii gărzi a lui Putin se consideră deja subordonaţi loiali şi, spre deosebire de cei din vechea gardă, nu se aşteaptă ca preşedintele să le fie prieten“, scrie Kolesnikov într-un comentariu publicat pe project-syndicate.org.
Uliukaev a făcut parte la începutul anilor 1990 din echipa reformatorului Egor Gaidar. Politologul Valeri Solovei, spune că este o luptă nu atât pentru resursele care sunt în scădere acum, ci în primul rând pentru viitor, pentru modelul de reforme care va continua în Rusia.
„Am auzit cu toţii, spune Valeri Solovei, de modelul liberal de reforme pe care îl pregăteşte Aleksei Kudrin, dar se vorbeşte foarte puţin despre faptul că mai există un model alternativ, care presupune creşterea controlului statului, promovat de structurile de forţă şi de corporaţiile petroliere. Astfel a fost dată o lovitură preventivă pentru a arăta ce se va întâmpla cu toţi cei care se vor pune în calea acestui model”.
Politologul Dmitri Oreşkin compară situaţia actuală cu cea din URSS-ul anilor 30 sau din China modernă:„Se acutizează conflictul din interiorul elitelor şi se fortifică poziţiile reprezentanţilor Serviciului federal de securitate, FSB, aşa numiţii siloviki. Vedem că sunt închişi guvernatori, funcţionari de la interne, militari, miniştri, oameni de afaceri, dar niciodată oameni din FSB sau din Garda naţională.”
Politologul Gleb Pavlovski, fost consilier al Kremlinului, susţine că cel mai important lucru nu este Uliukaiev, ci blocul economic al guvernului. ”Cel mai deranjant”, spune expertul, ”este că preşedintele a ales să monitorizeze luni de zile un ministru în care îşi pierduse încrederea. Nu e vorba neapărat despre epurări, este o modalitate de a guverna prin frică, prin a-i ţine pe toţi sub tensiune.”