Chiar şi fără un sistem prezidenţial oficial, Erdogan este deja văzut ca cea mai puternică figură în ţară, notează DPA, citată de Agerpres.
Criticii lui Erdogan afirmă că el devine din ce în ce mai autoritar şi înăbuşe toată opoziţia serioasă în ţară, susţinând că reforma ar slăbi Parlamentul şi va afecta echilibrul.
Sprijinul Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP) ar asigura Partidului Justiţie şi Dezvoltării (AKP) al lui Yildirim suficiente voturi pentru a putea fi convocat un referendum anul viitor.
„Vom proceda împreună cu MHP la un amendament constituţional, vom realiza un sistem prezidenţial“, a declarat Yildirim în faţa unei mulţimi la Trabzon, în nordul ţării, la Marea Neagră, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.
Guvernul nu are suficient sprijin în Parlament pentru a supune reforma în camera legislativului fără a cere un referendum, în timp ce celelalte două partide de opoziţie se opun sistemului executiv prezidenţial.
Yildirim şi liderul MHP Devlet Bahceli s-au întâlnit joi pentru discuţii asupra reformei constituţionale. După întâlnire, Bahceli a declarat că proiectul este „pozitiv şi rezonabil“, dar a notat că încă este nevoie de găsirea unui acord final.
Oficiali AKP au subliniat că referendumul ar putea avea loc în al doilea trimestru al anului viitor. Natura exactă a proiectului este încă neclară.