Dezvoltatorul universitar – Prodecan de la UTI, țeapă cu apartamente

0
1958

@ Adrian Șerbănoiu, cadru didactic la Facultatea de Construcții și Instalații, este acuzat de fals și delapidare @ Simpli ieșeni care au contractat apartamente de la Șerbănoiu nu au mai ajuns în posesia locuinței deși au plătit banii @ Deși a vândut  80 de apartamente dintr-un bloc de pe strada Ovidiu și a încasat milioane de euro, Șerbănoiu și-a falimentat firma pentru a dispărea cu banii

Unul dintre cei mai cunoscuți prodecani de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi se află în mijlocul unui scandal de proporții, fiind acuzat de fals și delapidare într-o afacere de câteva milioane de euro. Este vorba despre Adrian Șerbănoiu, prodecanul Facultății de Construcții și Instalații, care împreună cu un alt inginer pe nume Vasile Filip a înființat SC Art Instal SRL, societate care a dat lovitura în anul 2008, atunci când a construit un bloc cu opt etaje în cartierul Nicolina, pe strada Ovidiu nr.4. Din vânzarea celor 80 de apartamente ale blocului, dar și a spațiilor comerciale aflate la parter Art Instal și Adrian Șerbănoiu au încasat milioane de euro. După ce a vândut toate apartamentele și a deturnat sume uriașe de bani din conturile firmei către conturile sale personale, Șerbănoiu, care rămăsese stăpân a absolut al firmei a cerut insolvența societății comerciale lăsându-și creditorii cu ochii în soare.

GALERIE FOTO

Datorii de peste 1,5 milioane lei

Înainte ca Șerbănoiu să ceară insolvența, societatea a acumulat datorii în sumă de 1.596.715 lei iar firma nu mai are nici un fel de bunuri în patrimoniu astfel încât să poată fi vândute pentru ca toți cei care au calitatea de creditor să-șI poată recupera banii. Asta în condițiile în care printre păgubiți se numără și simpli ieșeni care au contractat apartamente înainte ca firma să se prăbușească și, deși au achitat un avans considerabil nu au ajuns în posesia locuințelor la care sperau.

Au plătit banii, dar nu au luat apartamentul

Printre cei care au luat plasă de la Șerbănoiu se numără și familia Teodorescu. În anul 2009, soții Teodorescu au contractat un apartament cu 2 camere de la Adrian Șerbănoiu. Deși au achitat un avans în valoare de 20.000 euro, familia Teodorescu nu și-a mai primit apartamentul.

“Noi am aflat între timp că apartamentul nostru a fost vândut altcuiva. L-am tot căutat pe domnul Șerbănoiu să ne dea apartamentul sau măcar să ne returneze avansul. Până la urmă a acceptat să ne dea banii în rate însă ne-au achitat câteva rate și după aceea nu am mai văzut nici un ban. Nu ne-am înscris în tabelul creditorilor cu suma de 83.302 lei dar cum firma nu mai are bunuri nu știm cum o să ne recuperăm banii”, a spus Liviu Teodorescu.

Pe ante-contractul de vânzare-cumpărare figurează ca și titular soția sa care la acea vreme se numea Carmen Arvinte. De aceea, în tabelul creditorilor este înscrisă Carmen Arvinte.

Vânzări frauduloase de apartamente

SC Art Instal SRL a intrat în insolvență în luna iunie a anului 2012, iar după doi ani a fost declarat falimentul. Ca și lichidator al firmei a fost desemnată firma de practicieni în insolvență Express Lichidator. În rapoartele înaintate judecătorului sindic lichidatorul a arătat că firma a intrat în faliment deoarece a fost devalizată de Adrian Șerbănoiu.

“În opinia Express Lichidator IPURL ajungerea debitoarei Art Instal SRL de la o situație financiară bună la starea de insolvență a fost premeditată și s-a datorat acțiunilor întreprinse de administratorul statutar Șerbănoiu Adrian Alexandru”, se arată într-un raport al lichidatorului.

Înainte de a cere insolvența firmei, Șerbănoiu a reușit să vândă toate cele 80 de apartamente. Lichidatorul a constatat însă că în unele situații, deși erau vândute apartamente din proprietatea Art Instal, sumele de bani erau încasate de Șerbănoiu ca și persoană fizică. De exemplu, dacă un apartament costa 80.000 euro, Art Instal încasa jumătate din sumă sau chiar mai puțin. Pentru diferența de preț până la 80.000 euro cumpărătorul încheia un contract de împrumut cu persoana fizică Adrian Șerbănoiu. Astfel, cumpărătorul se obliga să-i achite banii în rate lui Șerbănoiu. Unii cumpărători plătesc și astăzi rate la Șerbănoiu deși firma este în faliment și nu are în conturi nici un fel de fonduri din care creditorii să-și recupereze banii. O altă modalitate prin care Șerbănoiu a devalizat firma este vânzarea unor apartamente la prețuri derizorii. În această categorie intră și vânzarea unui apartament în suprafață de 90 metri pătrați la un preț de numai 14.000 de euro către Bogdan Șerbănoiu, fratele lui Adrian Șerbănoiu. Asta în condițiile în care alte apartamente cu o asemenea suprafață sau vândut cu peste 80.000 euro.

Judecătorii au refuzat anularea contractelor

Având în vedere această situație, lichidatorul judiciar și-a făcut datoria și a solicitat în instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Lichidatorul a arătat că aceste vânzări au dus la devalizarea firmei și, în consecință, s-au făcut în dauna creditorilor. Astfel de acțiuni în justiție se numesc cereri de “anulare acte frauduloase” și fac parte din practica insolvenței. Lichidatorul a dechis nici mai mult nici mai puțin decât 6 astfel de procese care vizează anularea unor contracte de vânzare-cumpărare încheiate de Șerbănoiu pentru înstrăinarea unor apartamente, spații comerciale și locuri de parcare. Probleme este că Tribunalul Sindic nu a anulat nici unul dintre contractele respective dându-I dreptate lui Șerbănoiu. S-a observat de asemenea că judecătorul sindic a respins toate probele și cererile avocaților creditorilor șI a lichidatorului. Poate nu întâmplător respectivul magitrat a fost transferat la secția de contencios-administrativ iar unele surse spun că mutarea s-a făcut din motive disciplinare.

Dosar penal. A fugit cu banii firmei

Celălalt asociat al lui Șerbănoiu, Vasile Filip, nu a fost implicat în aceste fraude. Asta deoarece Șerbănoiu l-a dat la o parte chiar în perioada în care începuse vânzarea apartamentelor și se încasau sute de mii de euro. Astfel, Șerbănoiu a falsificat o hotărâre AGA și l-a lăsat pe Filip fără calitatea de asociat al firmei. De asemenea, Șerbănoiu a creat SC AV Manager Consult SRL, societate care a preluat administrarea SC Art Instal SRL. Administrator al SC AV Manager Consult SRL era doar Șerbănoiu, preluând astfel și atribuțiile de administrator al Art Instal putând lua decizii fără acordul lui Vasile Filip și nu i-a mai permis acestuia accesul la nicio informaţie legată de situaţia financiar-contabilă a societății Art Instal.

“Eu am făcut plângere penală la parchet. Respectiva hotărâre AGA a fost falsificată în 2011. Nu am primit nici pănă astăzi un răspuns de la procurori. Ce să mai spun… Eu am fost dat la o parte. Numai domnul Șerbănoiu știe ce a făcut după aceea în firmă, cum a încasat banii, cum i-a împărțit. Eu am anulat în justiție respectiva hotărâre AGA”, a spus Vasile Filip.

Pentru că a preluat controlul total al SC Art Instal SRL, Șerbănoiu a reușit să care banii societății în conturile personale. De exemplu, pe data de 30 decembrie 2015, Șerbănoiu a transferat 500.000 lei din contul Art Instal în contul său personal.

“În această calitate nou creată prin fals, acesta a captat controlul deplin al societăţii şi astfel a putut realiza transferul sumei de 500.000 lei în contul său personal, eliminând specimenul de semnătură al asociatului Filip Vasile de la unităţile bancare unde debitoarea îşi avea deschise conturile”, se mai arată într-un raport al lichidatorului.

Îi va fi executată averea?

De precizat că și statul român a luat țeapă de la Art Instal. Astfel, Direcția Regională de Finanțe are de recuperat taxe și impozite neachitate de firmă în sumă de 117.410 lei. Singura speranță a creditorilor este recuperarea banilor prin executarea averii lui Șerbănoiu prin procedura de “angajare a răspunderii patrimoniale” prevăzută de legislația privind insolvența. Această procedură prevede executarea averii firmelor care prin management fraudulos au cauzat prejudicii firmelor pe care le-au administrat. Lichidatorul judiciar a depus deja la instanță o cerere de “angajare a răspunderii” împotriva lui Șerbănoiu, o sențintă urmând a fi luată în următoarea perioadă.

Șerbănoiu: “Revin eu cu un telefon”

Jurnaliștii 7Est l-au contactat telefonic pe Adrian Șerbănoiu pentru a-I solicita unele lămuriri. “Revin eu cu un telefon. Am puțină treabă”, a spus Șerbănoiu.

După aceea, Șerbănoiu nu a revenit și nici nu a putut fi contactat.

Constantin MAZILU

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments