De marţi încoace, rachete, obuze şi butoaie cu explozibili cad încontinuu asupra părţii de est a Alepului, un oraş superb cândva din punct de vedere arhitectural şi cunoscut, de asemenea, drept capitala economică a Siriei, producând vuiete înspăimântătoare şi cutremurând pământul şi clădirile, transmite AFP.
Trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad stăpânesc jumătatea de vest a Alepului şi sunt hotărâte să cucerească şi jumătatea de est, aflată sub controlul rebelilor încă din 2012.
Atacuri barbare
Determinarea este atât de mare, încât bombardamentele de o violenţă rară efectuate de avioanele regimului de la Damasc au distrus ultimul spital funcţional în estul Alepului şi au forţat şcolile să-şi închidă uşile.
Doi pacienţi au fost ucişi şi mai mulţi infirmieri răniţi într-un atac efectuat vineri asupra spitalului din Maadi, unul dintre cele 28 de cartiere ocupate de rebeli. Potrivit The Guardian, spitalul era o ţintă importantă pentru Bashar al-Assad, deoarece acolo erau îngrijite victime ale unor atacuri cu clor. Aproximativ 14 bebeluşi aflaţi în incubatoare au fost adăpostiţi într-un loc mai sigur.
Copii răniţi şi speriaţi de bombe FOTO Reuters via Le Monde
Tot vineri, şcolile din estul Alepului au anunţat într-un comunicat comun că îşi suspendă cursurile sâmbătă şi duminică, pentru a asigura „securitatea elevilor şi a profesorilor în faţa atacurilor aeriene barbare“.
Serviciile de intervenţie şi salvare au fost de asemenea vizate de atacuri. Un centru din cartierul Bab al-Nairab al Căştilor Albe a fost complet distrus vineri, potrivit AFP.
Atac asupra Căştilor Albe la Alep FOTO Karam al-Masri FOTO AFP
Directorul Căştilor Albe din cartierul Al-Ansari spune că nu a mai văzut până acum la Alep „bombardamente de artilerie atât de intense“.
„Ne este greu să ne deplasăm din cauza bombardamentelor“, se plânge el, în condiţiile în care 250.000 de oameni au mereu nevoie de ajutor.
Cel puţin 92 de civili, dintre care 27 sâmbătă, au fost ucişi în cele cinci zile de bombardamente, care s-au reluat după o pauză de o lună.
Spital improvizat la Alep FOTO AFP
„Oamenii adorm cu zgomote de bombardamente şi se trezesc tot cu zgomote de bombardamente“, spune la rândul său pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie care prezintă lumii evoluţiile din Siria datorită surselor sale de la faţa locului.
„Oamenii nu mai îndrăznesc să iasă din case“, insistă directorul OSDO.
Un profesor din zonă este devastat.
„Dacă oamenii nu mor de bombe, mor de foame sau fiindcă înnebunesc“, spune Abdulkafi Al-Hamid, contacat pe WhatsApp de Le Monde.
La Berlin, principalii lideri europeni şi preşedintele american în exerciţiu Barack Obama au făcut apel vineri la „încetarea imediată“ a atacurilor, un apel trecut cu vederea de către Bashar al-Assad şi principalul său aliat, preşedintele rus Vladimir Putin.
Cucerire prin foamete
Trupele regimului de la Damasc „intenţionează să combine bombardamentele aeriene cu foametea cauzată de asediu, în scopul de a-i forţa pe rebeli să se predea“, semnalează Thomas Pierret, un profesor la Universitatea din Edinburgh (Scoţia) expert în conflictul sirian.
Rusia, care intervine în Siria de mai bine de un an în sprijinul lui Bashar al-Assad, nu participă în mod direct la bombardamentele aeriene de la Alep. În prezent, aviaţia militară rusă îşi concentrează atacurile directe asupra provinciei vecine Idlib (nord-vest), aflată sub controlul unei alianţe eterogene de rebeli şi jihadişti.
La raidurile aeriene din Idlib este folosit în special portavionul Amiral Kuzneţov, care a sosit săptămâna trecută în largul Siriei pentru a întări prezenţa militară rusească în Mediterana şi în Orientul Mijlociu.
Potrivit unor analişti, Damascul şi aliaţii săi şi-au propus să avanseze cât mai mult posibil până la învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, la 20 ianuarie 2017.
„Este clar că Rusia, Damascul şi Teheranul vor să cucerească estul Alepului cât mai rapid posibil. Statele Unite sunt paralizate, iar ei vor să-l pună pe Trump în faţa faptului împlinit“, apreciază pentru AFP Fabrice Balanche, un expert în conflictul sirian de la centrul de reflecţie Washington Institute.
Syrie : les bombardements ont repris
Peste 20 de acuzaţii privind utilizarea de arme chimice
În timp ce raidurile aeriene continuă la Alep şi în Idlib, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) examinează „peste 20“ de acuzaţii privind utilizarea de arme chimice în Siria din august încoace. Anunţul a fost făcut vineri de directorul OIAC, Ahmet Üzümcü.
Potrivit OIAC, gruparea jihadistă Statul Isamic „ar fi putut fabrica“ gaz muştar, un agent chimic cu efect demoralizant asupra trupelor adversare care a fost folosit în mai multe atacuri din Siria şi Irak.
Este o evoluţie „extrem de îngrijorătoare“, a subliniat Ahmet Üzümcü, în contextul în care OIAC, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2013, a supervizat distrugerea a 94% din stocul mondial de arme chimice.
Războiul din Siria a început în martie 2011, ca urmare a reprimării în sânge de către regimul Assad a manifestaţiilor pentru reforme, apoi s-a complexificat de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor puteri străine şi grupări jihadiste. Peste 300.000 de persoane au fost ucise în cinci ani şi opt luni de lupte în Siria.