Whisky și pizza – șpagă la Casa Județeană de Pensii Bihor. Directorul CJP, acuzat de luare de mită și tăinuire

0
308

Foto: ebihoreanul.ro

Directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost reţinut pentru luare de mită şi tăinuire. Procurorii DNA spun că bărbatul a primit, de la patru medici din cadrul serviciului, whisky, pizza şi bani pentru a aviza mai multe concedii medicale şi decizii de pensionare false.

 

Leontin Țîrle este acuzat de luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) și tăinuire în formă continuată (19 acte materiale). El a fost denunțat de mai mulți medici din cadrul Casei de Pensii. Practic, aceștia împărțeau cu el banii și foloasele pe care le primeau pentru a emite decizii medicale, pentru încadrarea unor persoane într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile.

 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09.06.2016, a inculpatului

 

ȚÎRLE LEONTIN, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată (9 acte materiale).

– tăinuire în formă continuată (19 acte materiale),

 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2014-2015, inculpatul Țîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky), cunoscând că provin din comiterea unor fapte penale.

 

Concret, aceste foloase au fost primite de către denunțători în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile.

 

În alt context, în perioada 18.05. – 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii.

 

Acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor.

 

Inculpatului Țîrle Leontin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

 

La data de 10 iunie 2016, inculpatul Țîrle Leontin urmează să fie prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments