Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi rămâne de luni fără rector

0
105

De luni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va rămâne fără rector. Mandatul actual al prof.dr. Vasile Işan se va încheia, în timp ce ordinul de numire în funcţie necesar pentru ca prof.dr. Tudorel Toader, rectorul ales, să îşi exercite atribuţiile nu a venit încă de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

 

Prin urmare, Senatul nou ales al UAIC se va întruni luni într-o şedinţă extraordinară pentru a desemna un ordonator de credite care să asigure interimatul până când hârtia pe baza căreia prof.dr. Tudorel Toader să poată să îşi exercite oficial atribuţiile va ajunge de la Bucureşti. Surse din interiorul universităţii au precizat că mandatul acestei persoane ar putea să fie suficient de lung (minimum trei luni) astfel încât, deşi ordinul pentru numirea în funcţia de rector al lui prof.dr. Tudorel Toader ar veni, el şi-ar putea încheia mandatul la Curtea Constituţională fără să se suspende din funcţia de rector, potrivit Ziarul de Iași.

 

„Senatul se va întruni, ne vom consulta, şi eu, ca preşedinte al Senatului, voi propune Senatului un nume pentru ordonator de credite, urmând să fie vot secret pentru desemnarea acestuia. Numele nu este definitiv, trebuie să fie un profesor universitar, cel mai probabil va fi unul dintre prorectori. Pot veni şi propuneri din Senat, cert este că luni trebuie să avem un ordonator de credite ales prin vot majoritar. Acesta va avea toate prerogativele rectorului“, a declarat prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedintele Senatului, citează Ziarul de Iași.

 

Miza imediată a desemnării unui ordonator de credite este semnarea hârtiilor potrivit cărora să se poată efectua la timp plata salariilor şi a burselor pe luna trecută, pentru a fi la zi şi a nu exista întârzieri. „Tot ce a fost urgent, cum ar fi metodologia de admitere, s-a rezolvat“, a completat prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu. Situaţia este una ieşită din comun, fiindcă expiră în acelaşi timp şi mandatul prorectorilor.

 

Conform Legii Educaţiei Naţionale, dacă rectorul renunţă sau nu îşi poate exercita funcţia sau este revocat, atribuţiile sale sunt preluate de către un prorector, cel mai probabil fiind vorba despre cel responsabil cu strategia universitară. Dat fiind faptul că la „Cuza“ expiră mandatul tuturor, nu va fi un rector intermediat, ci un ordonator de credite, cum este în prezent şi situaţia la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care a avut în ultimul mandat un rector, prof.dr. Vasile Astărăstoae, un rector interimar, prof.dr. Dragoş Pieptu, şi a fost condusă până miercuri, 24 februarie, de un ordonator de credite, prof.dr. Ştefan Georgescu. 

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments