EXCLUSIV. De râsul lumii: Frații Fenechiu și Damian au luat-o pe calea duhovniciei. Cărți în pușcărie, scrise la indigo

0
329

Relu Fenechiu și Radu Prisăcaru scriu doar pentru ei. Până acum au scos cinci cărți și au cumpărat toate tirajele. Fostul prefect mai are două cărți în lucru. Cea mai tare e cooperativa „duhovnicilor”: Fenechiu a scris „Itinerarii duhovnicești în Iași”, fratele său tot itinerarii, dar în Bacău, iar directorul de la Fene, Bogdan Damian a scris alte „Itinerarii duhovnicești”.

 

VIP-urile din Iaşi aflate în puşcărie scriu cărţi pe bandă rulantă, în aceleaşi condiţii care au ridicat suspiciuni în ultimii ani, la nivel naţional. Mai mulţi condamnaţi de soi au devenit „scriitori” în Penitenicare, existând dubii privind calitatea ştiinţifică a lucrărilor. Graba de a tipări carte după carte poate fi explicată şi prin dorinţa de a fenta un proiect al Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii de a stopa fenomenul.

 

Tiraj redus, achiziţionat

Conform unei situaţii a volumelor lansate de puşcăriaşi, prezentată la începutul anului de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), fără a fi indicate însă editurile, fostul lider al PNL Iaşi, Relu Fenechiu, condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare în Dosarul Transformatorul, este autorul a două volume: „Ingineria avansată, soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Nord Est” şi “Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”. Primul a apărut la Editura Performantica din Iaşi, fiind în centrul unui material al 7EST din 2015, în timp ce al doilea a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura Vasiliana 98, tot din Iaşi. „A avut un tiraj redus, la cererea autorului, care a cumpărat toate exemplarele. A fost reprezentat de un consilier”, a declarat Camelia Busuioc, redactor-şef al editurii.

 

 În urmă cu 10 ani, Radu Prisăcaru şi Relu Fenechiu conduceau judeţul, iar acum fac pe dracu-n patru să scape din puşcărie

Itinerariul ăsta mie, ăla ţie…

Din datele ANP lipsesc şi informaţiile legate de volumele aflate în pregătire prin puşcării. 7EST a descoperit că fratele lui Fenechiu, Lucian, este pe cale să dea gata volumul „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Bacău” (Editura PIM Iaşi, 2015), iar Bogdan Mihai Damian (condamnat şi el, ca Lucian, în acelaşi dosar cu Relu) a scris “Itinerarii duhovniceşti” (tot Editura PIM, 2015). Damian mai este şi autor al „Aspecte privind utilizarea biomasei pentru producerea energiei regenerabile”.  

Relu Fenechiu a depus la OSIM, în acelaşi scop al scurtării perioadei de detenţie, trei brevete de invenţie. În cazul în care vor fi acceptate, alături de cărţi, acestea îi vor aduce cinci luni mai puţin de puşcărie. Dar este posibil ca şirul creaţiilor să nu se oprească aici.

 

Prisăcaru, cel mai harnic

Radu Prisăcaru, condamnat, tot în 2014, la patru ani de puşcărie în Dosarul Mită la Prefect apare autor al trei volume: „Internet marketing în 10 paşi”, „Limba engleză pentru asistenţi medicali” şi “Limba engleză pentru infirmieri”.

În pregătire, fostul prefect are „Atribuţiile administraţiei publice locale în ceea ce priveşte protecţia mediului, dezvoltarea durabilă şi economia verde” şi „Studiul implementării economiei verzi în România şi studiul comparativ cu alte ţări europene şi non-europene”. Toate volumele au apărut sau vor fi tipărite la Editura Europlus Galaţi. „Tirajele au fost cumpărate de autor aşa cum se întâmplă la noi în toate cazurile. Nu vindem online şi nu avem reţea de distribuţie. Nu ştim cum a aflat domnul Prisăcaru de noi”, a declarat Mioara Dănăilă, administrator Europlus.

Coincidenţă sau nu, fondatorul Europlus, Sorin Dănăilă, este deputat PNL, partid din care a făcut parte şi Prisăcaru.

Şi avocatul Toni Baltag, găsit vinovat în acelaşi dosar, apare drept autor al volumelor „Implicaţii de drept penal şi drept procesual penal în materia traficului de droguri” şi al unuia dedicat răpiri internaţionale de copii.

 

Fostul director BCU, în top

Fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare, sociologul Gheorghe Teodorescu, condamnat anul trecut la 2 ani şi jumătate de închisoare alături de magnatul Ioan Niculae, apare în dreptul a trei lucrări. „Comunicare, opinii şi sondaje”, „Spaţii, teritorii, instituţii” şi „Migraţie sau exod? Europa noilor veniţi şi provocările economiei sociale”. ANP nu a făcut însă o distincţie esenţială: primele două sunt cărţi, tipărite la Editura Fundaţiei Academice Axis, în timp ce ultima referire este la un articol ştiinţific, de 22 de pagini, din numărul 2 pe 2015 al Revistei de Economie Socială.

Comic este cazul fiului unei foste şefe de la Evidenţa Populaţiei, Daniel Claudiu Mihăilă. Bărbatul a fost condamnat, în final, la 5 ani şi 10 luni de puşcărie, a fugit din ţară şi a fost extrădat din Venezuela, în 2014. Probabil din această aventură provine titlul uneia dintre cele două cărţi ale sale: „Influenţe climatice asupra schimburilor comerciale internaţionale din America Latină”. Al doilea volum este “Reguli de drept aplicabile în dreptul internaţional”. Ambele au pe frontispiciu Editura Performantica, preferată la un moment dat şi de Fenechiu.  

Cu cinci volume figurează şi Doru Teodor, fostul patron al Teofarm, condamnat la 5 ani pentru înşelăciune. Fugit în Republica Dominicană, a fost prins şi extrădat în 2013.

 

 

Două dintre operele de puşcărie: volumul „climatic” al lui Mihăilă şi articolul lui Teodorescu

Lista „scriitorilor”

Statistica ANP arată că, în perioada 2013-2015, circa 200 de condamnaţi au scris aproape 400 de volume. Miza este scăderea pedepsei cu o lună pentru fiecare carte tipărită. În spaţiul public există mai multe suspiciuni legate de calitatea ştiinţifică a acestor cărţi, pornind de la lipsa de pregătire a autorilor (Gigi Becali a scris cinci volume) şi de la „viteza” de apariţie (în unele cazuri, lunar). Presa a descoperit că în unele situaţii „operele” conţineau plagiate de zile mari.

 

Citește și EXCLUSIV! Relu Fenechiu, inventatorul. Trei brevete
de invenții înregistrate la OSIM din pușcărie

 

Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au anunţat că vor promova o lege care să conţină un filtru menit să discearnă ce volum aduce o contribuţie ştiinţifică şi care este doar rezultat al imposturii. Faptul că autorii cumpără tirajele în întregime şi le dosesc ridică alt semn de întrebare prin situarea în opoziţie faţă de principiul diseminării muncii intelectuale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments