Găurile provocate de falimentul OTED. Prăpădul lăsat în urmă de Eduard Vidrașc, milionarul cu Ferarri

0
1049

Unul dintre cei mai mari distribuitori locali de produse alimentare şi băuturi este aproape de insolvenţă. Firma omului de afaceri Eduard Vidraşc este asaltată de firme de la care a luat marfă şi nu a mai plătit-o. Printre păgubiţi se numără Nestle, Cotnari sau Angelli Spumante. Criza a mai doborât deja alţi jucători mari de pe piaţa locală cum ar fi Megadeth Impex şi Hermes Top.

 

Una dintre cele mai importante firme din Iaşi a ajuns în pragul falimentului, deşi mai mulţi ani la rând a fost printre premiantele Camerei de Comerţ. Firma OTED Grup SA, ce are ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor, şi-a început declinul de câţiva ani, după ce mai multe magazine au decis să nu mai recurgă la unul dintre cei mai mari distribuitori de băuturi din ţară şi apelează direct la producători.

 

Declinul a venit după criză

Societatea OTED Grup SA Iaşi a fost înfiinţată în anul 2002, acţionar majoritar al firmei fiind Eugen Costel Vidraşc, care deţine 85,3% dintre acţiuni, în timp ce 14,7% sunt deţinute de Otilia Vidraşc. Deşi au reuşit să treacă destul de bine peste anii de criză, societatea a încheiat 2012 cu o cifră de afaceri de 43,9 milioane lei şi cu pierderi de 170.341 de lei. La finele anului următor, firma lui Vidraşc a avut o cifră de afaceri aproximativ egală – 42 milioane lei şi pierderi de 76.420 de lei.

 

Bilete la ordin fără acoperire

2014 a adus însă apropierea de prăbuşire. OTED Grup a emis în mai puţin de o lună mai multe bilete la ordin fără acoperire. Pe 15 decembrie 2014, firma ieşeană a intrat în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP), după ce un cec emis de această firmă a fost refuzat la plată din lipsă parţială de disponibil.

Pe 29 decembrie au mai fost înregistrate alte refuzuri la plată cu bilete la ordin, valoarea totală fiind de peste 1,9 milioane de lei. Până pe 9 ianuarie 2015 a urmat o serie întreagă de bilete la ordin fără acoperire emise de firmă, suma totală refuzată la plată aferentă acestora fiind de peste 3,3 milioane de lei.

În urma emiterii de cecuri fără acoperire, firma a intrat în interdicţie bancară până pe 9 ianuarie 2016.

Băncile comerciale care s-au confruntat cu aceste documente de plată emise ilegal au anunţat autorităţile, respectiv Parchetul şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie, deoarece emiterea de bilete la ordin fără acoperire reprezintă infracţiune.

 

 Incendiul din februarie 2014 de la depozitul din Metalurgie a fost una dintre cauzele declinului OTED

Ţeapă de 4 milioane de lei luată de la Nestle

Primele probleme au început să apară din 2009, când Borsec a început să-şi facă singură distribuţia, iar piaţa băuturilor alcoolice pe Iaşi a fost acaparată de Simba Invest SRL Bacău, cunoscută mai mult drept distribuitoare de ţigări. O altă pierdere mare a fost suferită în februarie 2014, în urma incendiului de la un depozit, când a pierdut aproximativ 300.000 de lei, nerecuperaţi de la asigurări.

Dar marea lovitură a primit-o la jumătatea anului trecut, când venirea unui nou director la Nestle România a făcut ca firma lui Vidraşc să aibă o pierdere de aproximativ 4 milioane de lei, rezultată din nedecontarea promoţiilor şi neprimirea înapoi a mărfii expirate.

 

Executat silit de Finanţe

Surse din mediul de afaceri au declarat pentru 7EST că, la sfârşitul anului trecut, Direcţia Regională de Finanţe a demarat procedurile de executare silită împotriva OTED Grup SA pentru că societatea a întârziat cu plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Mai multe firme au încercat să recupereze cât mai mult din eventualele pierderi. Astfel, Compania Cotnari şi-a recuperat o mare parte din marfă. SC Murfatlar România SA a reuşit să recupereze doar jumătate din marfa aferentă sumei pe care o avea de primit, aproximativ 1,2 milioane de lei.

Alte firme, precum Cristalex, Jidvei SRL, Bunge sau Nestle au recuperat marfă în sumă infimă faţă de datoriile care se duc undeva spre 10 milioane de lei.

Surse apropiate lui Vidraşc spun că au fost unele firme care au acceptat să primească marfă de la alţi producători numai pentru a-şi diminua pierderile. Alte firme au apelat la instanţe pentru recuperarea banilor: Covalact, Angelli Spumante, Reva Group. 

 

Sănătate precară

Una dintre explicaţiile pentru decăderea firmei OTED Grup SA ar putea fi sănătatea precară a patronului Costel Vidraşc. Astfel, potrivit unor apropiaţi, starea de sănătate a lui Vidraşc nu este una tocmai bună, acesta făcând dializă după ce i-a fost extirpat un rinichi. Mai mult, stresul cauzat de problemele de la firmă i-au accentuat şi mai mult problemele de sănătate. Probabil şi din cauza acestui lucru, în ultima vreme reprezentant al firmei este directorul de vânzări Cristian Ciocoiu.

 

Citește și GROAZĂ în Camera 88: polițiștii de la Secția 3 întâi bat, apoi întreabă

 

A avut Ferrari şi Maserati

În perioada în care afacerile îi mergeau din plin, în 2007, omul de afaceri ieşean CostelVidraşc şi-a achiziţionat un Ferrari F430, model Spider F1, în două portiere. Mașina avea 490 de cai putere, putând atinge viteza de 310 km/h. Pentru acest bolid, el a plătit aproximativ 215.000 de euro, asigurarea Casco costându-l 13.000 de euro. În 2012, Vidraşc şi-a vândut maşina cu 70.000 de euro, deoarece cheltuia sume considerabile pentru întreţinerea acesteia.

O altă maşină de lux deţinută de Vidraşc, din 2008, a fost Maserati Quattroporte, de 153.000 de euro. În 2009, acesta i-a cumpărat soţiei un Range Rover de 80.000 de euro.

 

 

Avocatul Horga a rămas şi el fără bani din relaţia cu OTED

Nu și-a plătit avocatul

Până la sfârşitul anului trecut, firma ieşeană de distribuţie de băuturi a fost reprezentată de către avocatul Cătălin Horga. Neachitând onorariul către acesta, avocatul a decis să nu mai reprezinte societatea.

„Nu mai reprezint această firmă. De la 1 ianuarie nu mi s-a mai achitat onorariul, aşa că nu îi mai reprezint pe cei de acolo. Dacă domnul Vidraşc va apela la mine să-l reprezint personal, putem discuta, dar, aşa, eu nu mai pot vorbi despre această firmă“, ne-a spus Cătălin Horga.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments