„Cupola” din Tomești: primarul Timofte și prietenul Andrieș dau iama în bani publici (TEXT INTEGRAL)

0
935

Sistemul încredințărilor directe, un cerc perfect închis: omul de afaceri îl sprijină pe primar în campanie, apoi merg împreună la distracție, după care banii i se întorc, prin lucrări primite fără licitație. 12 lucrări publice în ultimii doi ani, totalizând 1,5 milioane de lei, au fost date, prin încredințare directă, de către primarul din Tomești, Ștefan Timofte, către prietenul său, Alin Andrieș. Firma acestuia, Confi Mentor s-a înființat exact când a primit și primul contract de la primar. Cei doi merg împreună în vacanță, Andrieș i-a făcut campanie în Tomești, iar acum banii se întorc. Sistemul este infailibil, cei doi împărțind distracția și contractele publice fără ca nimeni să poată face nimic.

 

Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti, plăteşte sute de mii de lei, fără licitaţie, firmei prietenului său Alin Andrieş. Acesta primeşte bani pentru orice înseamnă lucrare de construcţie sau de deszăpezire la Tomeşti. Numai în ultimii doi ani, firma lui Andrieş a primit prin încredinţare directă contracte de peste 900.000 de lei. Alţi 600.000 de lei trebuie să-i fie achitaţi pentru ridicarea unei grădiniţe. Aproape toată cifra de afaceri a firmei sale este asigurată de contractele semnate de mâna prietenului patronului.

 

Așa-zisul amfiteatru, o dărăpănătură construită cu 285.000 de lei de Alin Andrieș, prietenul de pahar al primarului

Borduri şi pavele din belşug

Pentru că lucrările de construcţie trebuie licitate de la valori de peste 100.000 de euro în sus, primarul Tomeştiului, Ştefan Timofte, a “spart” respectivele contracte în valori mai mici şi le-a oferit, direct, prietenului său Andrieş. Este vorba de lucrări de montare de pavele şi borduri. Motivaţia oficială: lipsa banilor la momentul atribuirii.

Preţurile au fost în limitele pieţei, singurul detaliu pentru care primarul Tomeştiului nu are un răspuns fiind diferenţele de valori la lucrări similare. Spre exemplu, o lucrare din iulie 2014, de 2.200 mp de pavele şi 2.000 metri liniari de borduri a costat 64.000 de lei. O lucrare similară, cu aceleaşi materiale, cu 2.250 mp de pavele şi 2.000 metri liniari de borduri a costat, în august 2013, 43.450 de lei. Ambele lucrări s-au făcut în condiţii identice, cu aceleaşi materiale, în aceeaşi zonă.

“Duceţi-vă să vedeţi că au lucrat bine. Ne-am interesat, nu am dat contractele pur şi simplu. Nu văd nici o problemă în faptul că sunt prieten cu Alin Andrieş”, a spus primarul Timofte. “Am lucrat cu aproximativ 15 lei metrul pătrat, cam cât este preţul pieţei. Am avut însă o grămadă de probleme. Mi-am şi stricat utilajele cu acele contracte. A trebuit să demontăm garaje”, se plânge Alin Andrieş.

 

 

Amfiteatrul Tomeşti, suspect de scump

Tomeştiul avea de toate, mai puţin un amfiteatru. În 2013, Primăria a ajuns la concluzia că ar fi necesar un asemenea edificiu şi s-a început procedura de încredinţare a executării lucrărilor. La licitaţia iniţială s-au prezentat mai multe firme, inclusiv Fene Grup, societate patronată de şeful pe linie de partid al primarului, liberalul Relu Fenechiu (în 2014 Timofte a migrat la PSD).

Fene Grup a câştigat, dar, în mod inexplicabil, a renunţat la contract. Timofte spune că a apelat la soluţia de avarie: contract prin încredinţare directă către firma prietenului Andrieş. “Am dat contractul direct, pe bani mai puţini”, spune Timofte. La final, costul lucrărilor la amfiteatru a fost de 285.000 de lei, foarte mult pentru ce se vede că s-a construit.

 

Fotografie postată de Andrieș: în campania electorală din 2012, când punea umărul la alegerea lu Timofte, iar apoi menționând că primarul e ”Prietenul meu” cu P mare

Deszăpeziri şi antiderapant: tot la cine trebuie

Când ninge la Tomeşti, Ştefan Timofte se bazează tot pe prietenul Andrieş. Acesta a câştigat sume consistente din închirierea de utilaje, din servicii de deszăpezire sau vânzare de material antiderapant. “Totul s-a făcut în preţul pieţei. Nu am dat nici un serviciu mai scump. Şi mie nu-mi convine, că îmi uzează utilajele. Dar măcar lucrează într-un sezon mort”, explică Andrieş. Hilar este că, în anumite cazuri, Primăria a închiriat un utilaj de atâtea ori că, dacă l-ar fi cumpărat, ar fi ieşit mai ieftin.

 

 

Un caz antologic

O lucrare mare a Confi Mentor la Tomeşti este Grădiniţa D.D. Pătrăşcanu. Lucrarea a fost începută iniţial de către o altă firmă care nu a mai reuşit s-o termine şi a fost oferită pe tavă prietenului Alin Andrieş. Acesta a realizat lucrarea pe datorie, fără să încaseze până acum bani de la Primăria Tomeşti. “Avem o datorie de 600.000 de lei către firma Confi Mentor”, spune primarul.

“O să-mi dea banii când va avea buget, că am înţeles că anul ăsta este mai greu. Nu pot să mă cert cu el. Eu sunt un constructor, el este primarul. Când o să aibă, o să primesc banii”, spune Alin Andrieş.

 

 

Alin Andrieș (dreapta) și Timofte Jr. se mai și distrează după ce împart banii comunei

Foşti colegi de muncă

Relaţia dintre Alin Andrieş şi Ştefan Timofte nu este de ieri, de azi. Cei doi au lucrat împreună la Tepro, între 1991 şi 1993, unde s-au şi cunoscut. Ulterior, unul a ajuns primar, celălalt angajat la o firmă de contrucţii care avea contract cu Primăria Tomeşti. Firma a intrat în insolvenţă şi primarul i-a oferit contractul prietenului său. Aşa a pus mâna Confi Mentor, abia înfiinţată, pe primul contract cu Primăria Tomeşti, în 2010. “Eram şef de atelier la firma care a intrat în insolvenţă. Făcea stadionul. S-a luat legătura cu administratorul firmei şi acesta a fost de acord să preiau eu lucrarea. Am terminat-o în termenul stabilit, fără costuri suplimentare”, povesteşte Andrieş.

 

Citește și Parhon: director îmbogăţit, spital sărăcit. În 10 ani, medicul Adrian Covic a făcut o avere fabuloasă

 

Au migrat împreună din PNL

Relaţia de prietenie cu primarul Timofte este recunoscută fără probleme de către proprietarul Confi Mentor, mai ales că apar împreună într-o fo
tografie la Mănăstirea Putna, unde şi-au făcut un mini-concediu împreună. “Jucăm fotbal împreună. Ne înţelegem bine. La Putna nu am plecat împreună de aici. Eu am plecat cu soţia, cu maşina, de la Tomeşti, iar primarul era deja acolo, cu un grup din Basarabia”, explică Andrieş.

El a mai postat pe Facebook fotografii alături de fiul primarului şi din campania electorală pentru alegerile locale din 2012 când mergea pe străzile din Tomeşti şi împărţea pliante în sprijinul realegerii lui Timofte. “Eu eram simpatizant PNL, de aceea am fost implicat în campania din 2012. Acum am adeziune la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu”, declară Alin Andrieş, alt migrant politic, la fel ca furnizorul său financiar.

 

Două fotografii postate de Andrieş pe Facebook: în iunie 2012, în timp ce îi făcea campanie lui Timofte şi o alta, în care fiul său apare alături de primar. În comentariul fotografiei din urmă, Timofte e descris ca “Prietenul meu” cu P mare 

 

Lucrările Confi Mentor de la Tomeşti

Construire grădiniţă 2010 – 600.000 lei;

Punere la dispoziţie, cu personal, a utilajelor de deszăpezire (1 buldoexcavator, 1 buldozer, 3 vole, 1 autogreder) – ianuarie 2013 – 64.150 de lei;

Montare 2.335 mp pavele, 1200 ml borduri – iunie 2013 – 41.025 lei;

Construire amfiteatru – iunie 2013 – 285.000 lei;

Montare pavele 2.250 mp şi borduri 2.000 ml – august 2013 – 43.450 de lei;

Montare pavele şi borduri – aprilie 2014 – 64.000 de lei;

Închiriere buldoexcavator – martie 2014 – 62.640 de lei;

Închiriere utilaj – iunie 2014 – 61.000 de lei;

Montare pavele 2.200 mp şi borduri 2.000 ml – iulie 2014 – 64.000 de lei;

Materiale antiderapante sare şi nisip – octombrie 2014 – 60.000 de lei;

Servicii de deszăpezire – octombrie 2014 – 60.000 de lei;

Închiriere buldoexcavator – februarie 2015 – 60.000 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments