11 alimente care îți provoacă foame după ce le consumi

0
139

Dacă va este foame, desigur, ar trebui să mâncați. Există totuși posibilitatea ca alimentele pe care la alegeță sa va provoace și mai multa foame decât vă era înainte de masa, scrie independent.md.



Foamea este rezultatul multor procese complexe care au loc în stomac, intestine, creier, pancreas și sânge, spun specialiștii. Problema este că acesta este un circuit care poate fi ușor dat peste cap. Există anumite alimente care intensifică senzația de foame, chiar și atunci când stomacul este plin, scrie Health, care și prezintă o listă cu 11 alimente care ar putea acționa în acest fel.

 

Pâinea albă

Făina folosită pentru a coace pâinea albă a fost deposedata de învelișul exterior al grâului, ceea ce epuizează conținutul de fibre complete. Consumul de pâine va ridica nivelul de insulină, spune Dr. Decotiis, specialist dietetician.

Într-un studiu spaniol recent, cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare a 9000 de persoane și au descoperit că cei care mâncau două sau mai multe porții de pâine albă pe zi aveau cu 40% mai multe șanse de a deveni obezi, într-o perioadă de 5 ani de studiu comparativ cu cei care consumau mai puțină astfel de pâine.

 

Sucurile

Aici funcționează un proces similar cu cel din cazul pâinii. La fel ca grâul deposedat de coajă și în cazul sucului, fructele rămân fără înveliș și pulpă, fapt ce le face să devină mult mai puțin consistente. Mai mul chiar, conținând foarte mult zahăr, când îl consumă, crește și nivelul de zahăr din sânge, urma de senzația de foame. Cercetătorii recomandă ca sucul să fie preparat acasă, din fructe întregi, păstrându-și astfel toate proprietățile.

 

Gustări sărate
Există un motiv pentru care vă e pofta de ceva dulce după ce mâncați o pungă de chipsuri. Chipsurile, covrigeii și alte gustări care conțin multă sare sunt ceva mai mult decât carbohidrați simpli ușor de digerat și pot stimula maximele de insulină, precum și scăderile ulterioare. Din cauza fenomenului cunoscut ca „sațietate senzorială”, puteți manca o cantitate mare de chipsuri, iar apoi să simțiți doar „stomacul sărat” plin. „Stomacul dulce” rămâne gol, asa ca ar trebui sa fiți îl alimentați și pe celălalt.

 

Fast food
Aproape fiecare ingredient din alimentele de tip fast food este conceput pentru a vă mări face să mâncați mai mult. De exemplu, grăsimile inflamează intestinul, având potențialul de a afecta capacitatea organismului de a produce neurotransmițători de control al apetitului, precum dopamina și serotonina. Între timp, tractul gastro-intestinal absoarbe sirop de fructoză (găsit în chifle, condimente și desert), provocând creșterea nivelului de insulină, dar și deshidratarea.

 

Alcoolul

Alcoolul nu reduce senzația de foame, pur și simplu provoacă foame. Chiar și cantități mici de alcool reduc leptina, un hormon din organism responsabil cu reducerea sentimentului de foame. Totodată, alcoolul epuizează rezervele de glicogen, organismul cerând astfel carbohidrați pentru a restabili echilibrul acestei substanțe.

 

Pastele albe
Pastele albe au aceeași problemă ca pâinea alba. Plus la toate, în cazul acestora mâncăm mult mai mult decât ne trebuie. O porție standard de paste gătite este de aproximativ 100 de grame, dar restaurantele servesc în general 400. Când vă supraîncărcați organismul cu carbohidrați simpli, pancreasul produce mai multa insulină, fapt ce provoacă foamea.

 

Glutamat monosodic
Glutamatul monosodic este o aroma întalnită frecvent în mâncarea chinezească, dar și în legume, conserve, supe, carne procesată și chiar bere sau înghețată. Un studiu efectuat pe animale sugerează că această aromă declanșează o creștere de 40% a apetitului. Ca și în cazul alcoolului, această aromă reduce leptina din organism.

 

Rulouri de sushi
Dieteticianul Susan Kleiner spune că deși aveți impresia că atunci când consumați sushi vă asigurați proteinele din pește, de fapt mancați mai mult orez. „Dacă nu ați mâncat altceva, rulourile de sushi sunt digerate rapid, fără a aduce aport nutritiv prea mare”, explică aceasta.

 

Îndulcitorii artificiali

Fie că se găsesc în porțiile de băuturi acidulate sau în cafea, îndulcitorii artificiali (aspartam, sucraloza, zaharină, și altele) excită celulele creierului, creând senzația că stomacul va primi o porție dulce de energie (calorii). În consecință, organismul va cere toată ziua dulciuri, pentru a reduce din „dezamăgirea creierului”. Îndulcitorii artificiali, folosiți în exces, afectează „centrele foamei” din creier, lucru ce poate duce la serioase destabilizări ale organismului.

 

Cereale pentru copii
Făina albă, combinată cu o cantitate generoasă de zahăr, poate cauza modificări ale nivelului de zahăr din sânge și ale insulinei.

„Consumul unei cantități mari de carbohidrați dimineața, atunci când nivelul de cortizol este la cel mai înalt nivel, este un atac dublu asupra metabolismului”, spune Dr, Decotiis.

Cerealele pot fi o modalitate excelentă de a vă incepe ziua, dar ar trebui să optați pentru cele integrale sau din tărâțe, care conțin cel puțin 5 grame de fibre și mai puțin de 5 grame de zahăr per porție.

 

Pizza

În general, nu vă limitați la doar o felie de pizza, indiferent de mărimea acesteia. Asta pentru că pizza combină făină albă, uleiuri hidrogenate, brânzeturi procesate, toate acestea putând destabiliza nivelul de zahăr din sânge și producția de hormoni de sațietate. Pizza ar fi, în schimb, mult mai sănătoasă dacă ar fi pregătită acasă, cu puțină carne, multe legume și puțină brânză.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments