TABLOUL COMPLET al ȚEPELOR LUI ȘRAINER. Ajuns mare personalitate ca şef de galerie la Poli, s-a vrut şi bogat. Şi a comis-o grav!

0
698

Folosindu-se de interpuşi fără carte, şeful de galerie de la Poli lua marfă cu cecuri fără acoperire, apoi o vindea de patru ori mai ieftin. De frică, unul dintre oamenii folosiţi de el, a fugit în străinătate. Apoi s-a întors şi a povestit procurorilor totul.

 

Dispărut de ceva vreme din prim-planul vieţii publice, Marius Şrainer, fostul şef al galeriei de la Poli Iaşi, îşi aşteaptă cu inima strânsă sentinţa în dosarul penal pentru care a fost trimis în judecată. În primele zile din ianuarie 2014 are loc unul dintre ultimele termene ale procesului său.

 

Intrat în graţiile UNPR, Marius Şrainer (stânga) se credea şi mare om politic, umăr la umăr cu Luminiţa Iordache şi Tudor Ciuhodaru

Intrat în graţiile celor mai puternici oameni din Iaşi, Şrainer s-a gândit să-şi depăşească umila condiţie şi să dea lovitura în afaceri. I s-a dat o casă de la Primărie, a fost angajat la Apa Vital, s-a înscris chiar şi în UNPR, dar şefului galeriei tot i s-a apărut că e prea puţin. Aşa că a pus la punct clasica suveică de firme fantomă, prin interpuşi, şi a dat ţepe cu cecuri fără acoperire. Acum nu mai zice nici pâs! Contactat de 7EST, Marius Şrainer s-a eschivat de la orice explicaţii. „Eu nu comentez. Las justiţia…”, a îngăimat fostul şef de galerie.

 

 

A zis că are firma de 12 ani

Totul a început de la un anunţ publicat pe internet. În 2008, asociaţii Totolici Adrian şi fiica Oana-Geanina au anunţat că vor să cesioneze părţi sociale ale societăţii Totto Trade SRL, ce funcţiona încă din 1997. Pe fir a intrat Şrainer, preluînd societatea pe 21 noiembrie. Ştampila şi certificatul de înmatriculare ale societăţii au fost predate după şase luni. Însă, Şrainer nu a ridicat şi documentele contabile. Procurorii au subliniat acest lucru. “Şrainer nu avea de gând să desfăşoare o activitate legală în cadrul legal, scopul achiziţionării fiind de a da numai o aparenţă legală actelor sale de înşelăciune, convingând viitorii parteneri că firma are o vechime de 12 ani şi o activitate onestă”, se arată în rechizitoriu. Şi de aici încep ţepele.

 

Om al peluzelor, Şrainer a intrat pentru puţin timp în lumea bună a Iaşului

Primul tun cu schele metalice

După cum au spus şi procurorii, Marius Şrainer s-a folosit de Radu Constantin Pascal pentru a pune la cale primul tun. Mai ales că acesta din urmă era o persoană fără şcoală şi uşor influenţabilă. Şrainer i-a promis o locuinţă dezafectată aparţinând Salubris, acolo unde cu ceva timp în urmă a locuit. Şi, falsificând un act adiţional, Şrainer l-a pus unic asociat pe Pascal la noua firmă.
Apare în peisaj alt partener, Petrică Poenaru. Acesta se duce în data de 29 septembrie 2009 la sediul SC Dar& Hidalgo SRL, din Leţcani, cu drept de operaţiuni comerciale din partea lui Pascal. Şi aşa a cumpărat popi metalici şi schele metalice în valoare de aproape 100.000 lei. A emis două file CEC care nu aveau acoperire. În tot acest timp, în umbră stătea Marius Şrainer, conform declaraţiilor ulterioare ale martorilor.

 

Au vândut marfa la un sfert din valoare

Materialele de construcţii au fost ascunse, o parte în spatele unui bloc din cartierul Alexandru cel Bun, iar cealaltă parte în zona comunei Tomeşti. Acum trebuiau să scape de marfă. L-au contactat pe Cristian Grecu, administratorul Bogreme Construct SRL, propunându-i vânzarea schelelor.
“Din cele expuse rezultă că inculpaţii au vândut mărfurile achiziţionate prin înşelăciune la un preţ mai mic decât un sfert din valoarea de achiziţie, fiind evidentă intenţia lor de a scăpa cât mai repede de marfă, pentru a nu fi identificaţi rapid de către vânzătorul iniţial”, mai spus procurorii.

 

„Atât Şrainer cât şi inculpatul Poenaru au profitat de naivitatea şi lipsa de minime cunoştinţe în materie de administrare a unei societăţi comerciale a celorlalţi doi inculpaţi, Pascal şi Ciubotariu”, Extras din rechizitoriul procurorilor împotriva lui Marius Şrainer

Ţeapă şi cu ţigări

Pe altă firmă, SC P&M Cleanerfree SRL Iaşi, Marius Şrainer şi Petrică Poenaru apăreau asociaţi. Tot Poenaru a fost împins de la spate. Şi s-a ales cu o plângere penală pentru că a plătit cu cecuri fără acoperire ţigări în valoare de 3.024 lei. Păgubită este Avădanei Maria, administratorul societăţii Afrodita SRL. Acelaşi sistem a fost folosit şi cu societatea Danymond Serv SRL Bucureşti, ţeapa fiind de 24.567 lei.
Dacă unul dintre cei folosiţi pentru a semna actele contabile ale firmei nu ar fi povestit totul procurorilor, Şrainer ar fi fost foarte greu de prins. În total, el a produs un prejudiciu de 150.000 de lei.

 

 

Dat „în primire” de una din „săgeţi”

Pe 12.10 2009, Petrică Poenaru a cumpărat de la SC Excentric Impex SRL produse alimentare de la punctul de lucru din complexul Siraj. Numai că facturile au fot primite şi semnate de Ciubotariu Vasile. Nu a fost achitată suma de 23.830 lei.
Simţind că a picat de fraier, Ciubotariu a fugit din ţară, ulterior revenind în ţară, moment în care a povestit totul procurorilor.
„Atât Şrainer cât şi inculpatul Poenaru au profitat de naivitatea şi lipsa de minime cunoştinţe în materie de administrare a unei societăţi comerciale a celorlalţi doi inculpaţi, Pascal şi Ciubotariu, derulând activităţile de înşelăciune prin firme pe care le-au cesionat acestora, coinculpaţii fiind tentaţi de obţinerea unor venituri mari ilicite”, încheie procurorii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments