Sursa „Vameșul de gardă” vorbește despre corupția din vămi: „Toţi iau şpagă, fără nicio excepţie, Regina e politician. Gânju lua 3.500 de euro pe tură” (TEXT INTEGRAL)

0
261

Cei care colectează banii în punctele vamale se numesc „bidoane” şi sunt, în general, şefii de tură. Rapiscanul e scos din priză de sute de ori pe an, când trec transporturile protejate. Numirile sunt stabilite politic, iar o parte din bani ajung la partide. La televizor sunt arătate doar capturile mici, cu care sunt luaţi ochii mulţimii. Sursa spune: „Degeaba roteşti vameşii dintr-un loc în altul, şpaga e aceeaşi peste tot”. Nimănui nu-i frică de puşcărie, e ca la medic, nimeni nu ia cu executare. Toate averile vameşilor sunt pe numele rudelor.
 

Descinderile DNA de la Vama Albiţa au în spate un şir lung de complicităţi pe care nimeni nu a încercat până acum să le curme. Vameşii şi poliţiştii de frontieră cooperează inclusiv la primirea şpăgilor. O sursă din vamă a acceptat, sub protecţia anonimatului, să explice ce se întâmplă de fapt pe frontieră şi de ce nu se mai teme nimeni că va fi prins luând şpagă.

 

Toată lumea dă

Prima problemă enunţată de sursă este aceea că lumea ştie că „trebuie să dea”. Aşa se ajunge ca angajatul de pe frontieră să primească bani fără a-i cere în mod explicit. „Deja e ca o tradiţie, ca la medic. Ştii că trebuie să dai pentru a capta bunăvoinţa. De aceea rotirea personalului nu dă roade, pentru că peste tot se face la fel. Iei vameşul de la Siret şi-l duci la Albiţa, dar nu rezolvi nimic doar prin asta, pentru că toată lumea dă şi toată lumea ia”, spune sursa.
Această cutumă a fost formată de-a lungul timpului, mai ales că există mijloace de constrângere legale. „Trebuie făcută distincţia clară între poliţistul de frontieră şi inspectorul vamal. Poliţistul verifică actele, inspectorul vamal se ocupă de marfă. Se poate apela la controlul amănunţit, la excesul de zel, iar legea permite asta. Nimănui nu-i convine să i se scoată tot din maşină şi să i se dezmembreze vehiculul de angajatul vămii. Dar inspectorul vamal nu poate lua mită fără ca poliţistul de frontieră să ştie. E aproape imposibil”, explică angajatul din vama ieşeană.

 

Trei tipuri de traficanţi

Un al doilea aspect este legat de „încadrarea” celor care tranzitează frontiera cu Moldova sau Ucraina. „În privinţa ţigărilor, trebuie distins clar între micul trafic de frontieră, micul trafic şi traficul intens. Micul trafic de frontieră este făcut de studenţi sau de moldovenii care vând în pieţe diverse lucruri. Ei trec cu câteva pachete de ţigări, uneori câteva cartuşe. Legea spune că ai voie doar două pachete iar amenda e de 5.000 de lei. La a doua contravenţie se întocmeşte dosar penal. Pe aceştia ajungi să-i cunoşti, pentru că trec des şi cu cantităţi mici. De obicei se închid ochii, iar dacă se primeşte ceva, suma e de câţiva lei”, susţine sursa din vamă.

 

Ultimele acţiuni DNA din Vama Albiţa au prins în năvod 17 vameşi, dar sursa „Vameşul de gardă” spune că şpagă iau toţi, din toate punctele de trecere a frontierei, fără nicio excepţie

 

Un pachet la cartuş, şpaga în vamă

Pe lângă micul trafic de frontieră, prin vamă trec şi traficanţi de mică anvergură. „În general aceştia sunt cei care trăiesc din asta. Sunt un fel de cărăuşi, pentru alţii. Şi ei sunt cunoscuţi de vameşi şi de poliţişti. Aceştia cotizează şi la inspectorii vamali, şi la poliţişti. Nu neglijaţi că este zonă de frontieră iar poliţiştii îi pot opri la câţiva kilometri de vamă. Sumele variază în funcţie de cantitate, din ce ştiu eu se plăteşte între 5 şi 10 lei la un cartuş de ţigări. Practic, este vorba despre un pachet din cartuş, ca să estimăm aşa”, explică sursa. Aceşti traficanţi minori sunt, în general, şi cei prinşi în trafic de poliţişti şi daţi exemplu de eficienţă a organelor de control.

 

Banii ajung la şefi

Traficul de mare anvergură este făcut însă cu acoperirea unor factori de decizie importanţi. „Milioanele de ţigări descoperite nu au fost cărate cu sacoşa sau în locaşuri ascunse în aripile maşinilor. Acelea intră în ţară în maşini necontrolate. Se ştie ce maşini nu trebuie controlate, se are grijă la asta”, spune sursa. Banii adunaţi în vamă din şpagă nu rămân la vameşi, ci se împart frăţeşte iar unele sume ajung în sfera politică. „De ce credeţi că politicienii se bat pentru instalarea şefilor din vămi? La televizor se vede mica şpagă care, şi ea, ajunge tot la politicieni. În birourile vamale sunt aşa-numitele bidoane, cei care colectează banii. Sunt şefii de tură sau oameni desemnaţi de aceştia. Banii ajung la şeful de tură care îi dă mai departe. Din ce se ştie, fiecare şef opreşte câte ceva şi transmite diferenţa şefului ierarhic. Şefii susţinuţi politic dau o cotă parte la partid”.

 

De ce nu se tem

Descinderi ale DNA au tot fost, dar în puţine cazuri s-a ajuns la închisoare cu executare. Sursa 7EST este convinsă că totul se inflamează ca un foc de paie, apoi se stinge repede. „Poate că ţi-ar fi frică dacă ai şti că eşti singurul care ia bani. În birourile vamale sunt camere video deci, ca principiu, orice faci se vede. Dar când ia toată lumea, iar şefii ştiu…. În primăvară a fost o acţiune naţională atitabac. S-a scanat tot, s-au făcut verificări. Ei, oamenii stăteau ore în şir la coadă, ştiau că se verifică tot, şi tot îi prindeam cu ţigări. Adică nici lor nu le era frică”, spune sursa.
Declaraţiile de avere ale vameşilor indică însă că majoritatea sunt săraci şi trăiesc dintr-un salariu de 1.500-2.000 de lei. „Metoda Mătuşa Tamara funcţionează şi aici. Părinţii sau bunicii nu depun declaraţii de avere iar conturile nu le sunt controlate”, explică sursa.

 

În general, în ultimul lot de reţinuţi s-au aflat vameşii aflaţi în trecut sub protecţia PDL. Tot timpul se caută o Regină, dar aceasta se schimbă odată cu partidul venit la guvernare

 

„Bidonul” colecta 3.500 euro pe tură. 1.000 ajungeau la şeful Vămii

Procurorii DNA au descins săptămâna trecută la Albiţa iar acţiunea lor s-a soldat cu 17 reţineri. Printre cei ajunşi în arest se numără şi Cristina Gînju, fosta şefă a DRAOV din guvernul Boc. Fostă şefă la Sculeni, Gînju a ajuns în acest an la Albiţa, dar ca şefă de tură. Potrivit cotidianului Vremea Nouă din Vaslui, „bidonul” Daniela Mârza trebuia să-i dea Cristinei Gînju 3.500 de euro „recoltaţi” pe tură. Sursa citată susţine că Gînju ar fi urmat ca din aceşti bani să-i dea şefului Biroului Vamal Albiţa suma de 1.000 de euro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments