O REŢEA DE TRAFICANŢI a transformat muncitorii în sclavi

0
433

Atenţie pentru cine şi pentru ce vă puneţi pielea la bătaie. Nu plecaţi la muncă fără contract ferm!

 

Amăgiţi cu câştiguri de mii de euro, 80 de persoane din judeţele Moldovei au ajuns mai rău ca sclavii. Trimişi la muncă în Germania, fără forme legale, oamenii au locuit în condiţii ca-n lagăre, nu au primit bani de mâncare, au fost munciţi câte 10 ore pe zi şi trataţi ca nişte animale. De disperare, unii au furat mâncare din magazine, alţii s-au hrănit direct din containere.

 

Şase indivizi din judeţul Bacău au organizat o reţea care plasa forţă de muncă la negru în Germania. Celor 80 de persoane racolate le-au fost promişi câte 1.000 de euro pe lună, cazare şi mâncare. În schimb, au primit cinci euro care trebuia să le ţină de foame o săptămână. Disperaţi, oamenii s-au apucat de furat din magazine ori de cerşit. În capcana escrocilor au căzut şi zeci de persoane din judeţul Iaşi. Membrii grupării au fost reţinuţi şi se află acum în arestul IPJ, în timp ce procesul lor este pe rol, în instanţă.

 

 

Tată şi fiu

 

Lipsurile materiale au stat la baza hotărârii celor 80 de persoane de a accepta oferta unui loc de muncă în Germania. Nici salariul promis nu a fost de neglijat: 1.000 de euro lunar, cazare şi mâncare. În schimb, aceştia au primit cazare în locuri insalubre şi preţ de câteva luni au trăit la limita sărăciei. Printre cei care au pus la cale reţeaua de trafic de persoane se numără şi un consilier local din satul Corbasca, judeţul Bacău. “Tartorul” grupării a reuşit să amăgească 24 de persoane, în complicitate cu trei dintre fiii săi. În perioada 2009 – 2011, Udilă Dura a racolat mai mulţi tineri pe care i-a dus la muncă în Germania şi Olanda, i-a exploatat şi i-a dus la cerşit. Victimele, de loc din comuna Blăgeşti, judeţul Bacău ştiau să cânte la acordeon sau voce. De religie penticostal, Udilă Dura este căsătorit, are şapte copii şi zece nepoţi. Benjamin Dura, unul dintre copiii lui, l-a ajutat la racolarea victimelor. Acesta administrează un magazin din satul Băcioiu, comuna Corbasca, judeţul Bacău şi are doi copii.   

 

 

La construcţii, în Germania

 

Alţi doi membri ai grupării, Constantin şi Ionuţ Lăcătuş s-au folosit de mai multe persoane din judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Bacău pe care le-au amăgit cu sume mari de bani în schimbul muncii prestate în Germania, în construcţii.

 

Povestea a început în iunie 2009, când una dintre victime, Gheorghe Stoica de 18 ani s-a întâlnit cu vărul său Ionel Stoica căruia i-a povestit despre o cunoştinţă ce are locuri de muncă în Germania şi oferea un salariu de 6 euro/oră. După două zile au fost luaţi în primire de Constantin Lăcătuş împreună cu alţi cetăţeni din localitate şi transportaţi în Germania. Aici, victimele au fost cazate într-un apartament cu o cameră în Berlin unde li s-a spus că trebuie să achite o chirie de 100 euro/persoană pe lună, contravaloarea transportului şi 100 de euro pentru actele necesare încheierii contractului de muncă.

 

Ziua următoare, victimele au fost duse la un bloc dezafectat pe care urmau să-l demoleze. Lăcătuş le-a promis 1.000 de euro pe lună, cazare şi mâncare. Când Gheorghe Stoica a cerut bani, a fost refuzat şi apostrofat. Chinul a continuat, iar victimele, sub supravegherea lui Lăcătuş, au continuat munca pe şantier fără a vedea nici un leu pentru munca prestată.

 

 

“Mâncam din containere”

 

După o lună de muncă câte zece ore pe zi, victimele au primit 20 de euro pentru mâncare. “Am primit şase o cameră în care se aflau patru bărbaţi din judeţul Bacău. În apartament mai locuiau 11 persoane, între care şi un copil. Erau trei familii acolo. Am fost împărţiţi pe echipe. În total, 40 – 50 de muncitori. Pentru mâncare primeam cinci euro pe săptămână, iar pentru a putea supravieţui furam mâncare din magazine, căutam la containere, făceam orice din lipsa hranei”, este declaraţia uneia dintre victime.

 

O altă victimă descrie şi ea condiţiile de muncă din Germania, unde nu avea voie să iasă din apartamentul în care era cazat. “Ne-am întreţinut foarte greu în acea perioadă pentru că nu aveam bani de mâncare. Îi amintesc că nu aveam voie să părăsim apartamentul unde stăteam cazaţi. După ora 20.00 nu mai aveam voie să ieşim din apartament. În acest sens eram supravegheaţi de un băiat care locuia cu soţia”.

 

Cu toate că sunt acuzaţi de trafic de persoane împreună cu alţi patru indivizi, Constantin şi Ionuţ Lăcătuş au o imagine imaculată în sat. Asta, după caracterizarea făcută de protopopul din sat. “Cei doi membri ai parohiei noastre au ştiut întotdeauna să rezolve sarcinile şi obiectivele comunităţii, făcând acest lucru cu seriozitate. S-au remarcat ca oameni gospodari, credincioşi, cu spirit de iniţiativă, educaţi în forma şi spiritul valorilor morale creştine. Se bucură în cadrul comunităţii de un bun renume”, se arată în caracterizarea protopopiatului din Sascut făcută în decembrie 2012.

 

 

Membri grupări, interceptaţi de anchetatori

 

Într-o interceptare din septembrie 2012, Constantin Lăcătuş a fost contactat de Ionuţ Lăcătuş care se afla în Germania.

L.C.: Da!

L.C.I.; Ce ai făcut, ai luat banii?

L.C.: Ehe! Sunt acasă nepoate!

L.C.I.: Auzi ce fac eu acum.

L.C.: Î!

L.C.I.: De nu ai să spui că-i bine acum şi tu. A venit Boja şi mi-a adus doar 2.000 de euro că nu mi-au intrat toţi banii, marţi, miercuri îmi dă şi restul că mai am 1.608 euro.

L.C.: Boja, da!

L.C.I.: Acela de la Hamburg. Acuma Duşan, în 2-3 zile nu are să-mi dea mai mult de 1.300 de euro că i-am spus că trebuie să-i trimit ca să-mi trimită oameni aici.

L.C.: Da.

L.C.I.: Aşa, şi cu 2.000, 2.300.

L.C.: 3.300

L.C.I.: Aşa. 3.300. Am vorbit cu Boja şi i-am spus că nu ajung banii la toţi. Tu ai dat atâţia bani, dar nu ajung. Să dau banii la toţi, vezi că te sun, mă fac că mă cert cu tine şi te faci şi tu că te cerţi cu mine, că nu au intrat banii şi din astea. El a spus că spune că dacă aştepţi, aştepţi, dacă nu îţi dau p…a şi aşa!

 

 

România şi Bulgaria, “furnizori” de carne vie

 

Germania a fost criticată de Comisia Europeană pe motiv că se confruntă cu lipsuri în lupta împotriva traficanţilor. Potrivit rezultatele primului studiu legat de traficul de persoane, în perioada 2008 – 2010, numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu 18%. În acelaşi timp, numărul celor condamnaţi pentru trafic de persoanea scăzut cu 13%. Cea mai mare parte a victimelor provine din România şi Bulgaria, urmate de victime din Africa sau din America de Sud.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments