Parlamentul s-a autoproclamat PUTERE SUPREMĂ în stat

0
62

Comisia de revizuire a Constituţiei a reformulat un amendament din actuala Lege fundamentală, astfel că orice decizie a Legislativului va avea caracter obligatoriu

Senatorii şi deputaţii din Comisia condusă de Crin Antonescu au modificat un amendament esenţial din Constituţie, prin care zdruncină echilibrul puterilor în stat şi oferă Parlamentului puteri nemărginite. În actuala Constituţie, articolul 61 stipulează: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării“. După 11 zile de lucru, Comisia de revizuire a Constituţiei a reformulat articolul.

 

În noua sa formă, acesta prevede: „Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării“. Astfel, prin introducerea sintagmei „forul suprem de dezbatere şi decizie“, Parlamentul se transformă în autoritate supremă, pentru că orice decizie adoptată de senatori şi deputaţi va fi obligatorie. „Echilibrul între puterea judecătorească, cea executivă şi cea legislativă se rupe, Parlamentul impunându-se în faţa oricărei alte puteri în caz de conflict“, arată raportul ExpertForum, intitulat „Pericolele noii Constituţii“.

 

Dacă amendamentul revizuit va intra în vigoare în această formă, conflictele de natură constituţională dintre puterile statului, situaţii care în momentul de faţă sunt rezolvate de Curtea Constituţională, vor fi tranşate tot de Parlament, în virtutea calităţii de „for suprem de decizie.“ Anomalia a fost taxată şi de Laura Ştefan, specialist în drept constituţional. „Prin adoptarea acestui amendament, când se vor lupta puterile între ele, va decide Parlamentul. Nu vom mai avea conflicte decise de Curtea Constituţională“, a argumentat Laura Ştefan.

 

Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional, este de părere că articolul 61, în noua formulare adoptată de Comisia condusă de Crin Antonescu, aminteşte de perioada comunistă. „Acest amendament are scopul de a întări şi mai mult rolul Parlamentului. Este o reformulare contraproductivă, care pune în discuţie echilibrul dintre puterile statului. Numai în Constituţiile comuniste se preciza că Parlamentul este organul suprem, aşa cum era stipulat în Constituţia României din 1965, care a rămas şi în cea din 1991. În nicio ţară democratică nu este menţionat acest lucru“, a declarat Ioan Stanomir.

 

 

PUTEREA PREŞEDINTELUI, ŞTIRBITĂ

 

Noul proiect constituţional va tăia şi din puterea preşedintelui, nu numai din atribuţiile judecătorilor constituţionalişti. Elenina Nicuţ, avocat şi expert în drept constituţional, a arătat paşii prin care parlamentarii pot să-şi însuşească întreaga putere în stat. „Acest articol va rupe echilibrul puterilor în stat. Prin această formulare se deschide calea unei reglementări ulterioare. Parlamentarii vor putea adopta orice lege sau hotărâre fără să ţină cont de decizia CCR, pentru că vor avea în spate articolul din Constituţie care îi recomandă ca for suprem“, a declarat Nicuţ, care atrage atenţia că autoritatea preşedintelui în ceea ce priveşte promulgarea legilor va fi îngrădită. „Parlamentarii vor spune: «Eu sunt forul suprem, eu te oblig să o pronunţi». Senatorii şi deputaţii stau foarte bine la capitolul meşteşug juridic, dar îl folosesc într-un scop pervers“, a conchis Nicuţ. Dacă intră în vigoare Constituţia modificată, prin aplicarea articolului 61, toate chestiunile controversate vor fi tranşate definitv de către Parlament.

„Numai în Constituţiile comuniste se preciza că Parlamentul este organul suprem.”

Ioan Stanomir, profesor drept constituţional

Sursa: adevarul.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments