Un studiu britanic realizat printre câteva sute de bărbaţi a scos la iveală că există şapte mari tipuri de conformaţie corporală în care se încadrează aceştia. Există tipul „nacho”, „roşie” sau chiar „om de zăpadă”, relevă tabloidul britanic Daily Mail.
Cei mai mulţi bărbaţi se simt cel mai bine în trupul lor la vârsta de 28 de ani. După aceea apar diverse probleme de greutate, care îi face să işi piardă respectul de sine. Contrar prejudecăţii că doar femeile sunt preocupate de modul cum arată, studiile recente demonstrează că bărbaţii moderni sunt la fel de îngrijoraţi de imaginea lor, unii ajungând chiar la depresii. De aceea, numărul persoanelor de sex masculin care apelează la chirurgie plastică, la întreţinere corporală şi chiar machiaj este în creştere.
Studiul prezentat de Daily Mail arată că modelul corporal cel mai invidiat este cel al înotătorilor de performanţă, cu umerii largi, muşchiuloşi şi talia subţire. Acesta este corpul de tip „nacho” şi în care se regăsesc doar 5% dintre bărbaţii care au răspuns chestionarului. Trupul „nacho” este considerat idealul masculin.
Forma cea mai comună printre bărbaţi, în care s-au regăsit 49% dintre respondenţi, este de tip „pară”, cu un strat de grăsime vizibil pe mijlocul corpului. Este aşa-zisa „burtă de bere” a bărbaţilor uşor supraponderali.
Un alt model râvnit este cel de „castravete”, cu un corp subţire, dar bine lucrat, atletic, de felină. Doar 15% dintre bărbaţi se încadrează în acest tipar, deşi au declarat că şi-l doresc 46% dintre respondenţi.
Tipul „cărămidă” este cel în care se încadrează bărbaţii scunzi şi îndesaţi. Exemplul cel mai cunoscut este cântăreţul pop Robbie Williams.
Cei mai dolofani se încadrează în tipul „roşie”, cu burtă şi pieptul bombat şi cu picioarele scurte, cum ar fi, de exemplu, Mihai Bobonete, din Las Fierbinţi. În această categorie s-au regăsit 10% dintre bărbaţii intervievaţi.
O categorie extremă este cea a „omului de zăpadă”, a bărbaţilor cu un grad avansat de obezitate. Cel mai elocvent exemplu este filozoful Andrei Pleşu. Sub 5% dintre masculi au o asemenea conformaţie.
Ultimul tipar este cel al bărbaţilor înalţi şi slabi, deşiraţi ca „vrejul de fasole”. În această categorie se înscriu cel mai bine cicliştii de performanţă, filiformi şi cu musculatură fin lucrată.
Studiul a relevat faptul că 75% dintre bărbaţi îşi urăsc trupul şi că 50% au recunoscut că trebuie să piardă în greutate. „Oamenilor moderni le pasă mai mult de aspectul lor decât în cazul generaţiilor anterioare”, a puncat profesorul Brendan Gough, psiholog la Universitatea din Leeds. „Trăim într-o lume în care aspectul fizic este foarte important pentru bărbaţi, atât la locul de muncă dar şi în relaţiile cu femeile. Când bărbaţii arată bine, se simt bine”, a spus psihologul.