O foarte interesantă statistică făcută de publicația „Moldova Economică” arată un fapt care, nouă moldovenilor, ar trebui să ne ridice un pic nivelul testosteronului. Jumătate din lotul olimpic care a făcut deplasarea la Paris provine din județele Moldovei, respectiv 52 sportivi din 110.
În top conduce Suceava, cu 25 de sportivi, Iașul având doi participanți la probele de canotaj, unul dintre ei ajungând pe cea mai înaltă poziție a podiumului. Născută la Mogoșești, Amalia Bereș a făcut parte din echipajul de canotaj feminin care a câștigat aurul la proba de 8+1, celelalte componente fiind din județele Neamț, Botoșani, Suceava și Vaslui. De asemenea, Mihaela Cambei, medaliată cu bronz la haltere, este din județul Bacău, iar Andrei Cornea este sucevean, el câștigând aurul alături de Marian Enache la proba de dublu vâsle.
Pe de altă parte, Transilvania, cea mai burdușită regiune a României cu investiții sportive guvernamentale, nu are nici un medaliat la Jocurile Olimpice de la Paris. Un paradox care arată falimentul unei întregi politici de investiții guvernamentale în sectorul sportiv.
Fără îndoială, această stare de fapt ridică numeroase semne de întrebare asupra modului în care guvernele României au înțeles să sprijine din punct de vedere al infrastructurii sportive regiunile istorice ale țării. E vorba de lipsa echității, dar mai ales de o ineficiență crasă, relevată chiar la nivelul cel mai înalt, cel al întrecerii olimpice.
O statistică publicată în anul 2023 arată o realitate de-a dreptul mizerabilă, nedreaptă și greu de înțeles de orice om echilibrat.
În perioada 2011 – 2022 au fost inaugurate în România 11 stadioane moderne, acestea aflându-se în București, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Arad, Târgu Jiu, Craiova, Ploiești, Cluj, valoarea lor totală fiind de 605 milioane de euro, bani publici.
Câte arene noi au fost construite în Moldova? Nici una! Guvernele României n-au alocat nici un leu pentru un stadion nou în Moldova.
Și în situația sălilor polivalente, lucrurile stau la fel de grav pentru Moldova.
În ultimul deceniu, în România au fost construite și inaugurate 6 săli polivalente noi, în valoare totală de 570 de milioane de lei, tot bani publici, acestea aflându-se la Cluj (cum altfel?), Sfântu Gheorghe, Mioveni (oraș de 30.000 de locuitori!), Oradea, Bistrița și Pitești.
Evident, Moldova nu se află pe această hartă a preferințelor sportive guvernamentale.
În acest context, performanța olimpică a sportivilor născuți și crescuți la cluburile din regiunea Moldovei, apoi, firește, racolați de marile grupări din Capitală, este cu atât mai demnă de respect, dar și definitorie pentru discriminările stupide făcute de factorii care decid unde să aloce banii necesari dezvoltării sportului în România.
Din fericire, lucrurile încep să se miște favorabil, municipalitatea ieșeană încercând să spargă această blocadă instituită asupra Moldovei, elaborând un proiect ambițios de construire a unei Săli Polivalente care va deveni magnetul sportiv al întregii regiuni de Nord Est.
Odată cu acest pas, în jurul noii săli se va coagula cu siguranță o puternică mișcare sportivă care va permite descoperirea de noi talente și le va face, pe cât posibil, să nu mai ia calea Bucureștiului pentru împlinirea visurilor de performanță.
Până atunci, rămâne această uriașă palmă pe care au primit-o diriguitorii guvernamentali din partea sportivilor din regiunea Moldovei, aceștia câștigând grosul medaliilor la Paris, în timp ce ciocoii de la București nu le dau bani nici măcar pentru un rulou de gazon sau un metru pătrat de pistă de atletism.